BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-06-12
photo


Nasdaq 100 kraschade i fredags!
I fredags föll Nasdaq 100 med 240 indexpunkter, något historiskt som inträffat endast ett fåtal gånger.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I fredags rasade Nasdaq 100 med över 3 procent men indexet återhämtade sig mot slutet av dagen och stängde -2,44 procent. Den långa röda stapeln var den största handelsregion vi haft sedan agusti 2015 när indexet på bara någa dagar raderade ut ett års uppgång. Sedan kom köparna in igen och vi fick en ny stigande trend.

Bear-marknaden var över på bara 3 dagar!

Den dagliga handelsregionen för Nasdaq 100 var i fredags 240 punkter, förutom år 2015 har indexet inte rört sig så mycket på en dag sedan år 2000 och före det hade en så stor rörelse aldrig inträffat.

VIX, volatilitetsindexet, åkte jojo i fredags och möjligen är detta en signal om att framtiden kommer att bjuda på ökad volatilitet – något vi som kortsiktiga handlare kan hoppas på.

För kraftiga svängningar upp eller ned är vad vi lever av som tekniska handlare. En investerare söker ett marknadsklimat där det stiger stadigt och gärna under låg volatilitet så att han kan sova gott om natten. En spekulant sover gott om natten tack vare riskkontroll; att i varje givet ögonblick veta vad som kan gå fel och hur stor en eventuell förlust kan bli. Stop loss är avgörande för god nattsömn. Problemet är att alla stop loss-tekniker ibland ger felaktiga signaler och att man då gör exit för tidigt.

Möjligen var rörelsen ned i Nasdaq 100 startskottet för nästa bear-marknad som iställer för 3 dagar blir 3 månader eller rent av år....

Vi vet dock inte svaret på det i dag, ingen kan se in i framtiden och för att förutse börsens rörelser krävs en hel del tur. Av alla aktörer finns det ju så klart alltid någon som har tur och den som drar i vinstlotten kan under en kort period få stå i rampljuset. Men eftersom det handlar om tur, är det nästan omöjligt att göra om bravaden.

Det finns dock saker vi vet om marknaden och det är att vi vet aldrig hur djup en rekyl blir, vi vet aldrig hur länge en trend pågår och vi vet aldrig på vilken nivå den skiftar.

Men även om vi vet lite kan vi agera som aktiva spekulanter i marknaden. Ju mindre man vet desto lättare brukar det vara. För de alkra flesta går aktiv börshandel bäst i början när man som ren amatör leker med köp- och säljknappen. Ju mer insikt desto mer inser man hur lite som är känt om marknaden.

I dag vet vi att trenden i Nasdaq 100 är stigande samt att indexet för bara några dagar sedan noterade en högre topp. Samma sak gäller för S&P 500 och Dow Jones samt större europeiska index. Nedgången vi ser definieras alltså som en rekyl mot trenden. Ytterligare en sak vi inte vet är i vilken rekyl som trenden skiftar.

Vi ser därför alla rekyler mot trenden som just en tillfällig svaghet som är köpvärd. Det rekordstora raset i Nasdaq 100 är skrämmande men det är lite för tidigt att dra i nödbromsen och göra exit. På kort sikt är det rekylbottnen från början av maj som är direkt avgörande.

Långsiktiga aktörer bör hoppa av om marsbottnen passeras, därför att om vi får lägre lägsta och kanske lägre högsta, vet vi att sannolikheten att kursen når ytterligare en lägre lägsta (före en högre högsta), är större än att den inte gör det.

Vi chansar inte som tekniska handlare och vi gissar inte men framför allt lyssnar vi inte på vad andra gissar om marknaden eftersom det är just gissningar och chansningar. Teknisk trejdning går ut på att närma sig marknaden på ett sunt sätt, bryta
sig loss från massan och det alla andra gör, samt dra ned på adrenalinkickar för att istället tjäna pengar på börsen, bli en börstjänare*.


*Hur vi gör just detta, handlar tekniskt, kan du följa i detalj i BT Multiportföljen (+50% avkastning på 16 månader) där affärerna ofta presenteras flera dagar före entré. Just nu sommarkampanj som innehåller två portföljer, Henry Boy och en kurs för bara 1990 kr, klicka här!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA