BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-05-03
photo


Indien och Kina tankar guld på rekyl
Intresset för ädelmetallerna är högt och fortsätter att öka.

Guldet är på väg ned igen men denna gång från en högre topp, vilket är något positivt. Statistik visar att Kina importerade 111,6 ton från Hong Kong i mars, vilket är 56 pocent mer än samma period föregående år och den högsa guldimporten på tio månader. Det ser ut som om man tajmar köpet med teknisk analys och gör entré på rekyl!

Möjligen är det just vad världens bästa guldhandlare i Indien också gör, för de har också köpt betydande mängder i mars, då importen var sju gånger högre än förra årets siffror (som dock beror på att det under samma period förra året pågick en strejk bland landets juvelerare som protesterade mot en ny skatt). Indien importerade 120,8 ton guld i mars.

Den höga siffran förklaras med ökad efterfrågan inför bröllopssäsongen i Indien och att den hinduiska festivalen Akshaya Tritiya infaller 28 april, en endagsfestival som traditionellt räknas som den näst gynnsammaste dagen för investeringar. Att köpa guld denna dag anses frambringa ett ”ändlöst framtida välstånd”. Räknat från 31 mars och ett år tillbaka, är importen av guld till Indien dock i fallande trend, ned med 20 procent till 716,4 ton.

Att dollarn är på fall sedan USA:s president utalade sig om att valutan var på väg att bli för stark, är något som kan ses som positivt för guld. Men kanske det mest intressanta är att hedgefonder och större spekulanter dubblat sin nettoköpta position på bara några veckor samtidigt som antaler öppna kontrakt ökar.

Det säger oss att de som vet bättre köper guld, och att fler kontrakt är i omsättning betyder fler vinnare och förlorare som kan komma att bidra till en stark trend. Det är inte bara i guld de köper, i silver hade de för några veckor sedan en rekordstor position på 98 845 kontrakt, så stor att man kan undra vem som finns kvar att köpa. Den högre toppen bekräftades dock också av antalet öppna kontrakt som gått spikrakt upp i år.

Guld och silver skiljer sig dock åt tekniskt sett, eftersom silver uppvisar svaghet. I silver har vi ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp. Passeras rekylbottnen får vi en sättupp att blanka på, vilket vi gick igenom i onsdagens Trejdingklubben Online.

Guldet rör sig ned från en högre högsta och är därmed väl värt att köpa. I palladium ser vi en konsolidering sedan början av året. Varken köpare eller säljare har kontrollen, något som skapat ett mycket fint utgångsläge för tekniska handlare som tar position på utbrott. Just nu får vi till en extremt bra risk/reward-kvot. Nödutgången blir alltså tajt medan målen ligger långt från dagens kurs, för när palladium rör på sig brukar det gå snabbt.

Det gäller även för platina, där vi just gått långa, köpt, på ett utbrott från en klassisk bull-flagga.

Krönika är från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA