Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-03-20
photo


Olja och koppar går mot spekulanterna
Större aktörer hade köpt både olja och koppar, de båda marknaderna vände dock ned.

Det som skapat rubriker den senaste veckan är oljan, som rasat kraftigt i pris. På Börstjänaren skapade oljan dock rubriker när priset stod stilla och rörde sig inom en konsolidering som blev allt tajtare. Vi hade inte en aning om åt vilket håll nästa våg skulle gå men det behöver vi inte veta för att vara med och rida trenden. Det som gav oss signal för blankning var en lägre lägsta, vilket signalerade att de som är mer välinformerade än oss säljer, att de köpare som tidigare försvarade priset vid tidigare bottnar inte längre fanns kvar eller inte var lika starka som tidigare.

Detta säger vi inte för att slå oss på bröstet och visa hur bra vi är, vi har så många felaktiga signaler att det är lätt att bevisa motsatsen. Men plötsligt händer det att man får rätt och det är just detta som aktiv börshandel handlar om. Ta en serie med affärer, utsätta sig för chansen att hamna rätt, hålla förlusterna små så att man har råd att satsa igen oh igen och rida vinsterna när det går bra.

Just före utbrottet ned var oljan en av de mest intressanta marknaderna, eftersom ingenting hände med priset och konsolideringen var tajt, vilket erbjöd en bra risk/reward-kvot. Oljan blev därför ”Veckans Trejd” som skickas ut till abonnenter på Börstjänarens veckobrev.

Någon vecka tidigare var Veckans trejd ett köp av koppar, som därefter föll kraftigt efter ett utbrott upp mot en högre högsta. Större spekulanter och hedgefonder hade just köpt på sig relativt stora nettopositioner samtidigt som antalet öppna
kontrakt nådde en ny högre högsta. Affären ”kändes” lika rätt som att blanka oljan, men det är inte vår känsla som i slutänden avgör vinst eller förlust utan hur väl vi lyckas hålla förlusterna små i förhållande till vinsterna.

I olja hade större aktörer liksom i koppar bunkrat upp med köpta positioner, en lägre lägsta visade att de hade fel, vilket kanske bidrog till det kraftiga fallet. Skillnaden mot koppar är att den röda metallens pris ännu inte nått en lägre lägsta och
därmed bevisat att de större aktärerna har fel.

Det finns fortfarande chans att koppar fortsätter upp mot nya högre toppar. Det är väldigt få affärer som ger utdelning direkt vid entré. Koppar har inte träffat vår nödutgång och därmed bör man ligga kvar och vänta ut affären.

Eftersom kursen fortfarande noteras vid vår entrénivå, kan man några veckor efteråt fortfarande agera på ”Veckans Trejd” i koppar, läs mer här!

För att spekulera i ett högre pris på koppar går det bra att köpa i BULL KOPPAR X8 VON som stiger i värde om kursen fortsätter upp. Missade man entré i olja får man invänta nästa rekyl upp för att få till en risk/reward-kvot väl värd att ta position på.

Den senaste månaden har vi också följt spannmål som var mycket intressanta efter bottenformationer och utbrott mot högre toppar. Liksom i koppar har vi inte haft några kraftigare rörelser upp i spannmål, köparna kämpar men inte tillräckligt. Även om priserna är låga förväntas rekordskörder i Brazilien och ökat utbud av sojabönor i Argentina. En stark dollar innebär att länder i Sydamerika får bra betalt även om piserna på spannmål är relativt låga, vilket kan hålla den globala produktionen på topp medan de nordamerikanska böderna kan tänkas dra ned på utsädet.

Det gör spannmålspriserna lite extra känsliga för svängningarna i dollarn. Skulle valutan tappa mark, kan prisetna på majs, vete och sojabönor återta de stigande trenderna även om utbudet just nu är högt.

Krönika är från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA