Söndag 25 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-03-27
photo


Större aktörer köper metaller
Guld, silver och palladium är på väg upp mot högre högsta samtidigt som större aktörer köper.

Palladium rusar upp i ett område fritt från närliggande tekniska motstånd. Silver trendar upp med högre lägsta och högre högsta samtidigt som guldet är redo att bekräfta dagstrenden med en ny topp och ge trendföljare en signal för köp. Större spekulanter har åter börjat köpa guld; i början av året hade de en netto lång position på drygt 34 000 kontrakt enligt CFTC. För någon vecka sedan låg siffran på 121 000 kontrakt. De har förvisso sålt av något sedan toppen men trenden är kristallklar sedan början av året: hedgefonder och större aktörer har åter börjat köpa guld.

Som tekniska trendföljare har vi haft lite svårt att ta oss in efter en analys av tidigare toppar och bottnar, eftersom uppgången varit en kopia på nedgången; det gick lika snabbt upp som ned utan att bevärdiga sig en högre lägsta. Men efter en dipp de senaste veckorna har vi det misslyckade försöket att ta ut tidigare botten som vi behöver för att trycka på köpknappen i linje med de större aktörerna. Entré kan göras om tidigare topp passeras.

Det är en affär baserad på utbrott, liksom vår blankning av oljan var, vilken vi behandlat i tidigare analyser. I oljan ligger större aktörer fortfarande i betydande nettolånga positioner, alltså på fel sida av dagstrenden. Både i ICE Crude och WTI-oljan har de en stor köpt position.

Normalt är att ICE crude följer med trenden medan större aktörer nästan alltså har en köpt position i WTI-oljan (vilket kanske kan förklaras med att många stora aktörer inte är registerade som commercials även då de använder kontrakten för att ta en hedge).

Det intressanta är dock siffrorna och trenden: medan priset rört sig ned har de alltså inte gjort exit och ännu mindre spekulerat i blaknade positioner. Detta betyder att det finns många och stora säljare som kan tänkas ge lite extra kräm i trenden om priset fortsätter ned. Hedgefonders utförsäljningar kan få priset att störtdyka och skall de sedan följa med trenden ned, växer sig skaran säljare ännu större. Den fundamentala bilden har då inte så stor betydelse, det handlar om psykologi.

Nu är det dock inte så enkelt som att vi kan förutspå vad som kommer att hända med dessa siffror, möjligheten finns alltid att de större aktörerna sitter på rätt sida och priset vänder upp mot en högre högsta. Men för att vi skall våga ta position i riktning med dem, krävs just en högre högsta och bevis på att dagens fallande trend var en falsk rörelse ned.

I koppar har vi haft köp på utbrott mot en högre högsta i linje med vad de större aktörerna gjort. Vid utbottet upp satt de på en stor nettoköpt position med över 101 000 kontrakt. Nu är priset på väg ned och det verkar som om vi och större aktörer kan komma att hamna på fel sida. Då är fallhöjden hög varför det gäller att göra exit utan att tveka och kanske även göra ett lappkast.


Ett lappkast innebär att en köpt position byts ut mot en såld, man gör alltså en helomvändning och går kort istället för lång. En lägre lägsta och vi kan trycka på säljknappen två gånger; en för exit och en för blankning.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA