BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-10-02
photo


Falskt alarm?
Råvaror gör sig redo för nya trender medan köparna åter går in i de europeiska indexen.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det var länge sedan det såg så ljust ut för råvaror som guld och olja. Efter tekniska bottenformationer har dessa marknader börja röra sig upp mot högre högsta samtidigt som större aktörer köper. Statistik från CFTC visar att hedgefonder sedan i somras tagit betydande nettoköpta positioner.

Större spekulanter lockas inte bara in i köp av guld och olja. Även i koppar, silver, bensin och värmeolja har de tagit positioner för prisuppgång. Eftersom deras köp går i linje med pristrenderna har vi ett mycket intressant läge.

Nästan alla råvaror har haft svårt att trenda det senaste året och byggt stabila bottenformation. Spannmål som vete och majs, samt sojabönor, borde kunna inleda trender där priset totalt omvärderas och just nu ser det ut som om det kan bli positiva trender även i dessa.

Socker, kaffe, bomull och kakao har haft svårt att trenda och kanske står vi just därför inför en period med starka rörelser? Att dollarn börjat röra på sig och rasat i pris har ännu inte avspeglat sig bland råvarorna. Aktiemarknaderna är upp och starka men några trender i råvaror liknande det vi sett i dollarindexet har vi ännu inte fått.

Det är därför nu upplagt för ett trendande klimat bland råvarorna. Vi vet inte när men genom att studera historiska data vet vi att trendlösa perioder alltid förr eller senare övergår i ett marknadsklimat med starka trender. Inget rör sig sidledes för evigt och ju längre bas desto starkare rörelse brukar det bli. Det gäller på kort såväl som på lång sikt; perioder med låg volatilitet avlöses med ökad volatilitet.

Vi kan som sagt dock inte säga när, bara identifiera ett mönster och sedan använda tekniska sättupper för att tajma entré och alltid vara beredd på att ha fel, många fel, men ibland ha turen att slå en home run.

Följer man trenden är sannolikheten för en home run betydligt högre än den som envist går mot en rörelse och blankar högre toppar eller köper lägre bottnar. Av den anledningen har vi varit positiva till aktieindexen i USA men negativa till de europeiska.

Med en dollar som tappat värde i en rasande fart har S&P 500, Dow Jones och Nasdaq 100 stadigt nått nya toppnivåer i positiva trender. Därför har vi köpt dessa index men när de europeiska indexen vände ned till lägre lägsta efter klassiska toppformationer, tryckte vi på säljknappen och gjorde oss beredda för en ny bear-marknad.

I dag verkar det inte som om det blir så mycket mer på nedsidan, ”falskt alarm” igen. Vi vet aldrig vilka trendskiften som leder till en långvarig nedgång men de börjar alla med fallande medelvärden och lägre lägsta efter misslyckade försök att ta ut tidigare topp. Ser vi till att hålla oss ute ur marknaden när dessa mönster dyker upp, kommer vi garanterat att vara ute den dagen marknaden står inför en större korregiering där vi kan få se fallande kurser i ett år eller mer.

Genom att studera historisk data kan vi också konstatera att dessa långa bear-marknader inleds efter längre uppgångar, som det vi sett nu i aktiemarknaden. Men problemet är att det inte går att förutsäga när de kommer. Dagens aktiemarknad kan vara övervärderad och tokigt hög men så länge köparna har övertaget och marknaden når nya höjder bör man följa med upp.

Den som var med i slutet av 90-talet vet hur överköpt en marknad kan bli och att det alltid var den som tryckte på köpknappen som gick ut som vinnare. Sedan kom det en period där ”alla” helt plötsligt blev positiva, ingen vågade längre gå ut och varna för en topp, det hade så länge varit ett säkert kort till att ha fel.

Under en period kändes marknaden helt tyst. I den ”nya ekonomin” förklarade vd:ar för ledande bolag, klädda i mjukiströjor, att framtidens fabriker måste värderas på ett nytt sätt. När ingen längre vågade protestera kom kraschen som in i det längsta ansågs vara tillfällig av experter. För ”alla” hade under en väldigt lång tid lärt sig att köpa dippar, att det bara var att snitta ned sig och vänta ut marknaden.

Att rida trenden upp var inga problem men för att göra det krävdes risker som till slut tog ut sitt rätt. Warren Buffett fick kritik för att han missade IT-boomen, det var då han myntade uttrycket ”Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked.”

Samma sak hände sedan år 2008 när marknaderna bar iväg utför. Potentialen för blankningar är enorm men det gäller att tajma dessa och släppa dem när marknaden säger annat. Högre högsta och högre lägsta är inte klimat för korta positioner, det är lätt att bli bränd och få slut på kapital så att det inte finns något kvar att satsa den dagen då den riktiga björnmarknaden kommer, vilket kan vara om några veckor, månader eller år – oavsett när, så börjar det med en lägre lägsta.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA