VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2017-09-25
photo


Höstens laguppställning
Inför höstens kommande trender förbereder vi oss med utbrottshandel i valutor, lång olja, guld och USA, kort Europa.
Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!
 
De amerikanska börserna fortsätter obehindrat att klättra mot högre toppar. Under september har också de europeiska börserna hängt med upp; OMXS30, DAX och Euro Stoxx 50 rekylerar mot de fallande trenderna. Det skapar lägen, möjligheten att gå in och sälja dessa index blankt med trenden.
 
Intressant är att både svenska kronan och euron rört sig sidledes under den här perioden. Tidigare svaghet i de europeiska indexen har varit starkt relaterad till att dollarn försvagats, något som också givit styrka åt de amerikanska indexen. Att valutan har stor inverkan ser vi nu prov på, då nedgången i de europeiska indexen helt avtog så snart valutamarknaden stabiliserade sig.
 
I dag noteras EUR/USD och USD/SEK i små flaggformationer. När kursen bryter ut från dessa konsolideringar, är det troligt att det åter blir fart på aktieindexen, både i USA och Europa. Vad den utlösade faktorn blir, eller vad media kommer att rapportera om, går inte att lista ut på förhand, inte ens om man sitter klistrad framför skärmen i realtid. ”Nyheten” som får marknaden att röra på sig har en tendens att alltid ligga steget efter priset; när den är ute har kurserna redan rört på sig.
 
Därför trejdar vi utbrott i valutaparen samt rekyler i indexen. EUR/USD och USD/SEK bjuder in till kortsiktig handel, köp eller blanka när kursen lämnar flaggorna. De europeiska indexen är alltså värda att blanka med trenden men i USA avvaktar vi, behåller redan köpta och siktar högt.
 
Lång USA, kort Europa och både köp- och säljorder i valutamarknaden, ger oss en fin spridning inför höstens svängningar.
 
Guldet brukar också ha en viss korrelation till dessa marknader – förutom när det inte har det! I dag har vi köpt guld för uppgång, eftersom dagstrenden är positiv och det mesta talar för ett högre pris. På kort sikt är det säljarna som styr då kursen rekylerar. Vi ser en möjlig tillfällig svaghet som går bra att köpa på. Större aktörer har köpt som aldrig förr, vilket vi rapporterat om tidigare.
 
Större hedgefonder börjar nu också intressera sig för olja. Den senaste statistiken från CFTC visar att de ökat på sina nettoköpta positioner kraftigt, samtidigt som antalet öppna kontrakt stiger kraftigt: nu över 3 milj. upp från 2,7 milj. i somras.
Tekniska handlare har en mycket tydlig och klar teknisk bild i oljan att agera på. Under större delen av året har vi haft en negativ graf, där kursen rört sig mot lägre bottnar. Vi låg kort med sikte på $30. Detta mål får vi nu lägga åt sidan för att istället blicka mot $60-70, då kursen tagit sig upp över tidigare rekyltopp efter en högre botten. Det spelar inte någon roll vad vi tycker eller tror om olja, hur negativa vi än må vara, är det endast köpknappen som är tillåten, då trenden står redo att skifta. Vi har tecken på att säljarna inte alls är så starka som de tidigare gav sken av.
 
Ett köp av oljan är dock långt från en säker affär. Säkra affärer existerar inte men vi kan säga att ett köp i olja har lite högre risk att gå fel, eftersom sättuppen vi har att agera på är grundad på utbrott i början av en trend. Söker man träffsäkerhet bör man gå in i rekyler med en redan befintlig trend, som t.ex. i guldet eller de amerikanska indexen.
 
Potentialen är dock som störst i början av en trend, den möjliga utdelningen i olja är nu så hög att det är värt att ta risken. Naturligtvis med en position där risken är kontrollerad, så att man har råd att ha fel. Och fel har vi om kursen åter trillar ned till en ny lägre botten.
 
Den kanske mest intressanta statistiken från CTFC är inte i olja utan bensin och värmeolja. Sedan mitten av sommaren har större aktörer köpt aggressivt i dessa marknader. I början av juli låg de nettoblankade, för att nu inneha 71 000 nettoköpta kontrakt, samtidigt som antalet öppna kontrakt exploderat från 390 000 till 440 000. Samma mönster har vi i värmeolja, där större aktörer gått från blankningar till köp samtidigt som antalet öppna kontrakt ökat kraftigt.
 
Det är inte statistik att gå mot utan siffror som bekräftar trenden, att det är köpknappen man bör trycka på när det gäller oljerelaterat. När köpet sedan gått igenom, kan man fundera på varför, vad media har för förklaring etc..
Som teknisk trendföljare har vi mycket lite intresse att veta varför en marknad rör på sig, svaret brukar som sagt komma först efteråt, när det är för sent att agera.
 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons