BT-annons
Tisdag 20 mars 2018
ANNONS
strip

photo
2017-11-20
photo


Stort stöd i guld från välinformerade
Spannmål är de enda råvaror som sjunker, guldet går mot högre höjder med stöd från större aktörer.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det som gått sämst i år är spannmål och mjuka råvaror som socker. Med högre toppar i aktiemarknaden har vi också sett starka uppgångar i zink, aluminium och koppar. Bland valutorna är det kryptovalutor som går bäst.

Guld och silver har inte alls följt med upp men kanske är det nu dags för nya toppar även där. Efter fredagens starka rally i både guld och silver kanske det ändå är så att koppar leder och visar vägen.

Bland årets vinnare seglar nu också olja upp. I somras kunde man köpa ett fat WTI-olja för endast $42. Vi var då, så klart, mycket negativa till priset, eftersom trenden var fallande och kursen just dykt från $56.

Vid trendskiftet fick vi byta åsikt och position. När kursen steg upp till en högre högsta efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare botten var det vår signal att trycka på köpknappen dubbelt upp; först för exit på blankade och sedan för att gå lång och köpa med den nya trenden.

Just nu är priset för ett fat WTI-olja åter uppe vid $56 och trenden är inte bara stark utan urstark med stöd från större spekulanter och hedgefonder. Vi twittrade nyligen ut en graf som visade detta men också att antalet öppna kontrakt skenat.

Just nu är 3 500 000 terminskontrakt öppna, i somras var det 2 700 000 kontrakt. Uppgången i priset började med en divergens där antalet öppna kontrakt minskade i takt med priset. Vad vi vill se i en trend är ökat intresse, fler vinnare och förlorare.

Det är just vad vi har i dag, något som tyder på att uppgången har volymstöd. Att gå mot hedgefonder i detta läge är inte aktuellt, istället bör man satsa med den vinnande gruppen, eftersom den är starkast.

Skall man gå mot större aktörer bör det göras i majs, men inte i dag. Just nu stiger nästan alla råvaror men spannmål trendar ned och har fått in de större spelarna i enorma blankningar i majs men också en betyande position i vete. De ligger med trenden i ett pris som noteras i ett stödlöst område.

Men eftersom nästan alla råvaror stiger samtidigt som dollarn är stark, kanske det är dags för spannmål också att stiga även om utbudet verkar stort i förhållande till efterfrågan. Inflation driver till slut upp alla priser. Om nu de större aktörerna hamnar fel i majs i en trend som skiftar till stigande, har de 264 000 kontrakt att återköpa och sedan kan det tänkas att de dessutom vill ”gå långa”.

Positionen de har är enorm i förhållande till det normala. Det som kan utlösa en köpvåg är en högre högsta. Nyligen bröt majs ned under tidigare bottnar och gav oss en mycket trevlig sättupp att blanka på men alla positioner leder inte till vinst. Skulle köparna ta över och driva majs upp till en högre topp måste vi göra precis som i olja; byta ut en blankning mot en köpt position för att istället rida trenden uppåt.

Det som avgör är tidigare toppar och bottnar eftersom det är dessa som definierar trenden. Går det så snabbt i en rörelse att toppar och bottnar blir svåranalyserade, kan vi alltid ta hjälp av en mer modern metod som medelvärden för att bestämma trenden. Ett medelvärde på 18-20 perioder brukar visa trenden i en graf ganska bra. Det gäller intraday såväl som i veckografen.

Ett högre snittvärde på t.ex. 50 perioder gör ett fint jobb med att definiera trenden i en högre tidsskala, och 10-13 perioder visar vad som händer på kort sikt.

I guld och silver har både 18 MA och 50 MA planat ut. De varken stiger eller sjunker och bekräftar bara den lite kluriga bild vi nu har i dessa marknader när det gäller att bestämma dagstrenden. Eftersom priserna fallit från högre toppar utan att ta ut tidigare bottnar, är vi kvar i köpta positioner.

Har man inte köpt går det bra att göra entré på ett nytt utbrott från en ny räjong; konsolideringen från början av oktober. Köp om oktoberhögsta passeras eller blanka vid en lägre lägsta.

Större spekulanter har köpt stora positioner både i guld och silver men minskat ned något i dippen från septembertoppen. Det intressanta är dock att positionerna fortfarande är relativt stora och tydligt visar att välinformerade köpt stora mängder ädelmetaller.

Följ oss gärna på Twitter där vi regelbunder lägger ut grafer på hur de större spekulanterna tar position enligt data från CFTC.

Klicka här för att läsa en artikel som förklarar denna data!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA