VECKA 47
Söndag
24
November
BT-annons
2009-02-05
photo


Ris: översålt!
Priset på ris befinner sig i en fallande trend, men på extremt låga nivåer, vilket gör att det är dålig tajming för att spekulera i en fortsatt nedgång. Det är mest troligt att en rekyl upp till normala nivåer nu följer, men det är tyvärr inget vi kan ta position på.
[image]

Vi fortsätter vår serie av råvaruanalyser och har i dag kommit fram till rispriset, rough rice (RR). I tidigare analyser har det räckt med en analys av tidigare toppar och bottnar i förhållande till varandra, men eftersom rispriset noteras på extremt låga nivåer, måste vi lägga in en indikator för att mäta distansen mellan dagens nivå och det normala priset.

Tidigare råvaruanalyser från denna vecka finner du här:

Vete: dyster trend

Socker: positiv trend

[image]
RR. MÃ¥nadsgraf.
STOR GRAF!

MÃ¥nadsgraf
Risprisets månadsgraf liknar den för vete som analyserades i går. Priset har halverats sedan toppen men det befinner sig fortfarande på dubbla nivåer i förhållande till år 2002.

Det är alltså ett mittläge, neutral zon där vi mycket väl kan få en kraftigare uppgång, eller ett fortsatt fall till en nivå där produktionen är så låg att efterfrågan överstiger tillgången. I grafen ovan har det tidigare varit runt 500.

Vid dagens nivå på 1200, har kursen under många år nått ett tak, en barriär där lönsamheten för producenterna är så hög att produktionen ökat och utan stigande efterfråga, har det bara funnit en väg att gå; ned.

Men år 2007 bröts detta mönster och kursen dubblades fort. Nu är priset åter nere vid detta motstånd satte stopp för stigande priser, men denna gång utgör det istället ett stöd.

Skulle kursen bryta denna nivå, kan vi sikta på 500 inom några år, så länge som trenden förblir fallande. Bildas en bottenformation som följs åt av en högre topp och botten, vänder trenden till stigande och då lär vi få glömma bort målet på 500 för ett slag.

När vi analyserar en graf gäller det att rätta sig efter det som händer och ändra tidigare slutsatser om de visar sig vara fel.

Utifrån månadsgrafen måste vi ställa oss negativa till rispriset, eftersom trenden faller. Vi utgår då från att stödet vid 1200 bryts, men vänder trenden skiftar också vår analys.

[image]
RR. Veckograf.

STOR GRAF!


Veckograf
Det är när vi analyserar veckografen som vi får lov att lägga på en indikator för att mäta dagens extremt låga nivåer och det är med hjälp av ett snittvärde för de senaste 20 veckorna som vi kan bestämma vad som är normalt eller inte. I grafen ovan visas det med en grön linje.

Varje gång kursen noterats vid denna linje, har vi kunnat säga att priset nått medelvärdet för de senaste 20 veckorna. Nu befinner sig priset långt under denna linje, vilket innebär onormala nivåer och det är därmed dåliga odds att spekulera fortsatt nedgång.

I grafen ovan har vi
markerat ut små svarta lodräta linjer, dessa jämför dagens avstånd mellan medelvärdet och kursen med avståndet vid tidigare toppar och bottnar. Enbart vid ett tillfälle, då priset löpte amok, var skillnaden större än i dag. Det hör alltså inte vanligheten att avståndet blir större än i dag och därför kan vi förvänta oss att priset snart återgår till det normala värdet.

Det mest troliga är att en rekyl upp mot trenden står bakom hörnet som skulle minska avståndet till medelvärdet och ge en möjlighet för spekulationer med den fallande trenden. Entré bör då göras så nära medelvärdet som möjligt.

[image]
RR. Dagsgraf.

STOR GRAF!


Dagsgraf
I dagsgrafen gör vi exakt samma sak som i veckografen. Men hjälp av ett medelvärde för de senaste 20 dagarna, kan vi mäta vad som är normalt eller inte i ett kortare perspektiv. Dagens noteringar ligger vid en ny lägre botten vars distans till medelvärdet inte varit större under det senaste året. Vi har precis samma situation här som i veckografen.

Kursen kan då sägas vara kraftigt översåld, sannolikheten är högre att en rekyl upp inleds än fortsatt fall. Men det innebär inte att det är köpläge. Som vi kan se i grafen ovan finns alltid möjligheten att priset stannar på låga nivåer under en länge tid eller fortsätter till ännu mer extrema nivåer.

Det vi dock kan säga är att det är för sent att spekulera i en nedgång. Det är först vid en eventuell återhämtning av priset till normala nivåer som det är aktuellt att sälja blankt.

Rekommendationen i rispriset blir: avvakta.

Spekulera i en fortsatt nedgång men först om priset i dagsgrafen närmar sig normala nivåer dvs. snittvärdet för de senaste 20 dagarna.

Får vi se noteringar runt snittvärdet för de senaste 20 veckorna uppstår dock ett säkrare läge att sälja blankt, på längre sikt.

•
Henrik Hallenborg
hallenborg@morningbriefing.se
 
Börstjänaren

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons