VECKA 47
Lördag
23
November
BT-annons
2024-06-25
photo


Låg efterfrågan på guld
Högt intresse förpalladium och platina menlågt för guld och silver

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 Efter att ha stött på hinder vid rekordhöjden den 20 maj är spekulanter i guldmarknaden nu mer försiktiga. Ändå har det funnits en viss uppåtgående trend de senaste två veckorna. Guld var i torsdags åter uppe och testade 2 360 USD per troy ounce.  

Eftersom den första räntesänkningen i USA förmodligen inte kommer att äga rum förrän i slutet av året, kan ytterligare uppgång för guldet vara begränsat.  

Dessutom har den fysiska efterfrågan nyligen varit relativt svag på grund av de höga priserna. Högt pris minskar efterfrågan och ökar utbudet. 

Schweiz rapporterade till exempel svaga guldexporter till Asien i maj.  

Kinas guldimport från Hongkong kommer att publiceras nästa tisdag men troligt är att det bekräftar ett minskat intresse för guld. 

Dessutom har guld-ETF:er nyligen registrerat nya utflöden, vilket innebär att det är intressant att analysera vad spekulativa investerare gör (Cot-index). 

Vid den senaste rapporteringsveckan steg deras netto-långa positioner till den högsta nivån sedan våren 2020. Se graf nedan. 

Den höga optimismen hos dessa investerare kan leda till en djupdyktning i guldpriset. Ligger de fel och priset börjar röra sig ned, skall alla, som vanligt, ut samtidigt.

I torsdags publicerade den schweiziska tullmyndigheten data om guldexporten i maj. Siffrorna visar att det föll till 103,4 ton, den lägsta nivån sedan september 2023. 

Guldexporten till Kina förblev nästan oförändrad på 36,2 ton efter att ha minskat avsevärt i april.  

Leveranserna till Indien föll märkbart till 14 ton.  

Exporten till Hongkong uppgick till endast 1,5 ton.  

Detta indikerar en lägre efterfrågan på guld i Asien. Guldleveranserna till var dock hög Storbritannien med nästan en tredubblades till den högsta nivå i år på 15,4 ton.  

Guldexporten till Turkiet var något under föregående månad på 9,4 ton, medan leveranserna till USA förblev obetydliga på mindre än 1 ton.  

Bilden för de första fem månaderna är blandad. Guldexporten till Kina och Indien var 11% respektive 15% högre än året innan. Guldexporten till Storbritannien nästan fyrdubblades från en låg nivå.  

Sammantaget jämnade förändringarna ut sig, vilket resulterade i att Schweiz totala guldexport mellan januari och maj bara var något högre än samma period förra året.  

Vetepriserna har fortsatt att falla den senaste veckan. Det mest aktivt handlade vete-terminkontraktet på CBOT kostar nu mindre än 600 US-cent per bushel, den lägsta priset på två månader. I slutet av maj var det mer än 700 US-cent. 

Terminkontraktet på Euronext i Paris sjönk under 230 EUR per ton för första gången sedan början av maj. I slutet av maj låg kursen på 270 EUR per ton.  

Det är gott om vete i USA som sätter press på priset, eftersom skörden där framskrider ovanligt snabbt. Dessutom verkar serien av nedrevideringar av den ryska veteskörden komma till ett slut. Den ryska jordbrukskonsulten IKAR reviderade till och med sin prognos något uppåt till 82 miljoner ton denna vecka.  

De förbättrade skördeutsikterna och stigande lager i USA kommer dock att göra lite för att förändra de globala lagren för säsongen 2024/25 i de viktigaste exportländerna. Sannolikt kommer de att minska ytterligare.  

Priset på vete bör därmed ha stöd och begränsad nedsida. 

Medan guld- och silver-ETF registrerade stora utflöden under det aktuella kvartalet, rapporterade platina- och palladium-ETF starka inflöden.  

Enligt Bloomberg-data har dessa hittills uppgått till 496,3 tusen uns för platina och 148,2 tusen uns för palladium.  

För platina måste man gå tillbaka till tredje kvartalet 2020 för att hitta ett ännu större inflöde under ett kvartal. Men för palladium får vi gå tillbaka till fjärde kvartalet 2014! 

Platina-ETF-innehaven har nu stigit till sin högsta nivå sedan mars 2022.  

Och senaste ETF-innehaven i palladium ligger på nivåer från april 2019. 

Detta beror på att palladium-ETF har legat på en låg nivå efter det starka utflöden mellan 2015 och 2020. ETF-inflödena kan leda till ännu större utbudsunderskott i år än vad man förutspått.  

Uppenbarligen ser ETF-investerare dagens nivåer som låga, ett gynnsamt köptillfälle  

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
 
 
 
 
 
 
 
Annons