VECKA 27
Onsdag
03
Juli
BT-annons
2024-05-20
photo


Desperata köpare i metaller
En riktig ” short squeeze” i koppar, silver, guld och spannmål är med upp.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det är just nu hög aktivitet i metallmarknaderna, både för ädelmetaller och basmetaller. Koppar på LME handlas 20 procent högre än i början av året och närmar sig rekordet från mars 2022. Vårt alternativa investeringsprogram Hot Commodities ligger ”fully loaded” dvs. rider trenden med en stor position.

På Comex i New York nådde juli-kontraktet för koppar ett nytt rekord på 11 000 USD per ton, vilket också hänger samman med att blankningsförsäljare tvingas återköpa pga. ökade marginalkrav av CME, vilket sker i takt med ett stigande pris.

Vi ser nu en riktig ” short squeeze” där blankare tvingas köpa den fysiska varan för att leverera mot terminskontraktet.

Det rapporteras att större företag transporterar koppar till USA för att täcka sina korta positioner.

Nästa vecka kan kopparpriset få ytterligare ett uppsving med nya data från International Copper Study Group (ICSG), särskilt om de rapporterar svag gruvproduktion för mars.

Ädelmetaller har också haft en stark uppgång: guld närmar sig 2 400 USD per troy ounce. Trots starka amerikanska producentpriser har guldpriset knappt rört sig, men lättnad i inflationen har fått det att stiga.

Vårt alternativa investeringprogram Guld bug är nu upp med över 50 procent sedan bottnen tidigare i år. Modellen Hot Commodities är också investerad i guld, vilket bidragit till ett bra resultat även där; +48 procent från bottnen år samt +100 procent sedan start.

Bra resultat i Guld Bug och Hot Commodities är även relaterat till ett skenande silverpris som de båda modllerna ligger lång i.

Se grafer på guld, koppar och silver nedan.

Det var efter publiceringen av USA:s inflationssiffror för april som guldet steg betydligt och nådde nästan 2 400 USD per troy ounce för första gången på fyra veckor.

USA:s konsumentpriser steg något långsammare i april än under tidigare månader. Det mottogs med lättnad på marknaden och ökade förväntningarna på räntesänkningar från Fed, vilket ledde till en nedgång i amerikanska obligationsräntor och försvagade den amerikanska dollarn.

De ovan nämnda faktorerna kan inte ensamt förklara guldets prisstyrka.

Guldköp från centralbanker nämns ofta som en annan möjlig förklaring. World Gold Council rapporterade massiva köp på 290 ton under första kvartalet, det starkaste under ett första kvartal sedan statatistiken började 2010.

Den kinesiska centralbanken var en av de största köparna, även om de senaste uppgifterna från PBoC visade en avmattning i takten. Samtidigt avslöjade de senaste uppgifterna från USA:s finansdepartement, en kraftig minskning i Kinas innehavet av amerikanska obligationer under första kvartalet.

Enligt Bloomberg-beräkningar uppgick försäljningen till 53,3 miljarder USD. Detta kan indikera en diversifiering av valutareserverna.

Om en del av intäkterna skulle användas för guldköp skulle detta redan ha en betydande inverkan på efterfrågan på guld.

För att sätta detta i perspektiv: vid nuvarande guldpris skulle det nämnda värdet motsvara cirka 690 ton guld.

Oljemarknaden har däremot gått emot den positiva stämningen i metaller. Trots IEA:s sänkning av prognosen för den globala efterfrågan av olja rapporterade US Energy Information Administration en betydande minskning av amerikanska råoljelager.

Spannmålspriserna har dock åter börjat röra supp upp.

International Grains Council (IGC) kommer att rapportera nya skördeprognoser för 2024/25, något som kan bli kursdrivande. En revidering av Rysslands veteskörd kan behövas då IGC:s prognos på över 90 miljoner ton är högre än USDA:s på 88 miljoner ton.

Detta har redan höjt vetepriset på Euronext i Paris till en tio månader högsta nivå. Priset är även upp kraftigt på CME i Chicago.

Vårt program Agro köpte vete på utbrottet för någon vecka sedan och har sedan dess ökat i takt med att priset stiger.

Modellen ligger även lång i sojabönor och majs som också trendar upp efter en längre tid i negativ trend. 

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

Är du intresserad av alternativa investeringar som inte följer aktiemarknaden, där en börskrach rent av kan vara positivt, kontakta oss för mer information!

 

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12