VECKA 26
Onsdag
29
Juni
BT-annons
2022-05-21
photo


Sköldpaddorna på Wall Street III
Favorit i repris från 2007: Kan vem som helst bli en börsvinnare eller är det endast några få förunnat? Är det en fråga om arv; om läggning och temperament? Eller är det fråga om kunskap och teknik som vem som helst kan tillägna sig? Lars Ohlson går till botten med en klasssiska frågeställning.

NU GÄLLER DET ATT TJÄNA PENGAR!
ur Ruinmakarna 2 av Lars Ohlson

Marty Schwartz, klassad som Champion Trader efter att flera år i rad ha kvalat in till us Trading Championship vid Stanfords universitet i Kalifornien, tillbringade ett decennium som ständig förlorare innan han till sist blev en vinnare. ”Jag hade ett välbetalt jobb som säkerhetsanalytiker, men var ständigt pank på grund av mina förluster på marknaden”, berättar han i Market Wizards.

Sedan förvandlades han till vinnare, vilket han bland annat dokumenterade med strålande resultat vid nio upplagor av Stanford-mästerskapen. I genomsnitt ökade han sitt portföljvärde med 210 procent under de fyra månader som dessa tävlingar pågick.

Hemligheten?

”När jag skaffade mig förmågan att separera mitt ego från att tjäna pengar. När jag började acceptera att jag kunde ha fel. Tidigare förlorade jag hellre pengar än erkände att jag kunde ha fel. Att medge att jag kunde ha fel gjorde mig fruktansvärt irriterad. Jag brukade försöka vilja få saker att inträffa. 

Numera inser jag att om jag har fel, då gäller det att komma ut ur den situation jag försatt mig i så snabbt som möjligt.”

Lite senare i intervjun frågar Schwager varför de flesta traders förlorar sina pengar. Schwartz tar då upp samma tema på nytt, men ännu tydligare:

”Därför att de hellre förlorar pengar än medger att de har fel. Jag blev en vinnare när jag var beredd att säga: Åt helvete med mitt ego. Nu gäller det att tjäna pengar!”

Brian Gelber, mäklare på Spannmålsbörsen i Chicago under mitten av 1980-talet innan han bytte bana och blev en renodlad och mycket framgångsrik trader får frågan: ”Det finns traders som är dokumenterat kunniga, men som ändå inte lyckas. Vad är det som gör att de inte når framgång?”

Gelber svarar:

”Många traders som misslyckas har stora egon och kan inte medge att de har fel.”

Tom Baldwin, en obligationstrader som redan under 1980-talet gjorde affärer för 20 miljarder kronor om dagen, förklarar hemligheten bakom marknadens riktigt stora traders så här:

”Faktum är att de bästa handlarna inte har något ego. För att bli en riktigt bra trader, krävs ett tillräckligt stort ego endast i den bemärkelsen att du vet vad du gör. Du kan inte låta egot ta överhanden om du befinner dig i en position som håller på att gå åt skogen. I ett sådant läge finns det bara en sak att göra: svälja stoltheten och kliva av.”

Detta med ”egot”, det vill säga att man inte tjänar några pengar på egen fåfänga eller genom att låsa sig fast vid en bestämd uppfattning, kan också uttryckas på annat sätt. Som till exempel när Michael Marcus, en akademiker som tar marknaden på största allvar, säger: ”Marknaden är större än du” och ”en bra trader kan inte vara rigid”.

Eller för att citera Paul Tudor Jones, ensamvargen: ”Spela aldrig macho med marknaden.”

Lars Ohlson

Artikeln är en repris från 2007, se fler läsvärda artiklar:

Läs del 1 här!

Läs del 2 här!

 

Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3