VECKA 42
Måndag
18
Oktober
BT-annons
2020-12-19
photo


Mjölkkossor
Mjölkkossor för att betala "bail-outs", diverse krig och en massa röstköpande.

Att köpa aktier, behålla dem i tio år och göra tio gånger pengarna fungerar inte längre. Samma sak med fastigheter.

"De rika" har förlorat enorma summor under de senaste åren. Samtidigt har politikerna ännu mer börjat att använda dem som mjölkkossor, för att betala "bail-outs", diverse krig och en massa röstköpande.

Mellan 2007-09 föll finansiella tillgångar med 13 trillioner USD. De rika tog ungefär 80% av detta, eller 10 trillioner.

I en populär demokrati gäller det att få så många röster som möjligt. Får man det genom att flirta med de 20% "rika" eller med massorna (80%)? Inte så svårt att räkna ut.

Men politikerna behöver trots allt en del rika vänner. Därför erbjuder de en del av de rika diverse subventioner, krediter och konkurensskydd.

Så gott som samtliga av världens regeringar kör med stora underskott och pressar de rika medelst mjölkmaskiner.

Om de önskar minska ned på "överdriven spekulation" är det bara att införa en stabil valuta, inte reglera mer då det endast skapar ännu större svängningar.

Men de är inte intresserade av stabilitet, endast av att få "bestämma".

Det är sparande som höjer produktiviteten, inte konsumtion. Man kan tom. säga att sparande gör att saker och ting blir billigare och konsumtion att de blir dyrare (än de skulle varit utan kapitalinvesteringen som sker tack vare sparandet).

Repris från 2009!

 

Göran Högbergs Finanskrönika varje vecka – klicka här för mer information! 

 
Göran Högberg

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
  • 1
  • 2