VECKA 26
Onsdag
29
Juni
BT-annons
2018-02-10
photo


24hPoker: Hajar som svajar
Howdy Folks! Idag behåller vi Stetsonhattarna på, plockar fram skjutjärnen och lägger korten på bordet. Det har nämligen blivit dags att gå "all in" i pokersvängen på riktigt allvar och försöka tyda tecknen i aktien 24hPoker!

Anledningen till vårt nyväckta intresse för denna spelaktie är ett läsarbrev från "en ledsen daytradare", som vi genast ger oss i kast med:

•••
Hej!

Jag kontaktar ER med anledning av att jag har investerat ganska mycket av
mina pengar på 24Hpoker och de senaste veckorna har den rasat med nästan
från 0,78-0,58. Jag köpte mina (100 000 andelar för 0,70).

Frågan är vad NI anser om kursutvecklingen, finns det något som tyder på att det kommer gå upp igen eller?? Jag är fullt medveten om att NI inte kan se in i framtiden men jag följer era rekommendationer dagligen och anser att NI vet vad NI pratar om och ERA synpunkter skulle betyda en hel del för mina fortsatta placeringar i 24Hpoker.

Vad anser NI om bolaget och dess framtid i branschen. Jag håller på med
daytrading/swingtrayding och är inte intresserad så mycket av långsiktig
planering.

Kan NI ge mig lite tips och råd.

Tacksam för svar.

MVH
En ledsen daytradare


•••

Hej!

Tack för förtroendet att vända dig till oss!

Vi har tittat närmare på aktien och drar alla i Börstjänarredaktionen samma slutsats: 24hPoker är ingen aktie som lämpar sig för varken day- eller swingtrading. Att handla i aktier som denna är ren gambling.

[image]
24hPoker. Dagsgraf från år 2004 med 22 EMA och volym.

24hPoker har sedan början av januari 2004 fallit från 8 kronor till nedåt 2 kronor, för att sedan konsolidera under 2005. En kraftig uppgång uppemot 6 kronor följde i början av detta år, därefter har aktien kollapsat helt.

Att försöka analysera en aktie som betett sig på sådant sätt är dödfött. Ur teknisk synvinkel är aktien för närvarande ointressant i alla tidsperspektiv. Aktien kan halvera sitt pris ytterligare en gång, men den kan lika gärna dubblera sig. Därför blir en rekommendation från oss rena gissningen.

Och det är ju som du skriver, att vi inte kan förutspå framtiden. Därför är ju din gissning egentligen lika god som vår. Däremot finns det kanske andra saker som vi kan bidra med...

Att trada med konstant vinst
, i swing- eller daytrading, är något av det svåraste man kan ge sig på. Att döma av ditt mejl, verkar du tagit dig vatten över huvudet i denna affär, då du bortsett från kanske det viktigaste av allt: riskhanteringen.

En normal och sund riskhantering innebär att varje förlustaffär inte uppgår till mer än maximalt 2 procent av det totala portföljvärdet. Det skulle innebära att du, om du har t.ex. 100 000 kr, inte riskerade mer än 2 000 på ditt engagemang i 24hPoker.

Säg att du köper för 70 öre och vill ge aktien 5 öres spelrum, då innebär det att du har "råd" att köpa 40 000 aktier (2 000 kr delat med 5 öre), dvs. investera 28 000 kr i affären. När sedan aktien går åt fel håll säljer du vid 65 öre och får ut 26 000 kr (0,65x40 000 st.) och allt är frid och fröjd (även om du nu gjorde en liten förlust – sånt händer!)

Om vi hade haft denna affär i Börstjänaren – alldeles bortsett från att vi inte sett röken av någon teknisk anledning att gå in i positionen – så hade vi dessutom flyttat upp stop lossen från 65 öre till åtminstone break even, när aktien tradade i 78 öre, över 10 % upp – och alltså inte gjort någon förlust alls!

Men detta är ju en hypotetisk diskussion, som Lasse Lagerbäck brukar säga... Vi fortsätter 24H-resonemanget nedan, men först några ord på vägen:

För oss verkar det som ditt nästa steg som trader, ligger i läsning av börsrelaterad litteratur. Var dock selektiv när du väljer böcker, då det finns en uppsjö av direkt dåliga tradingböcker. Vi kan göra en lång lista på litteratur vi tycker är bra, men vi börjar med ett par få rekommendationer som bör läsas av alla traders:

Reminiscences of a Stock Operator av Edwin Lefévre.
Otroligt underhållande och lärorik tradingbok, skriven på 20-talet.

Litteratur från Dr. Alexander Elder.
En riktigt skarp lirare som skriver som det är. En guru för gurus.

Market Wizards av Jack Schwager.
Massor av tunga insikter i lättläst intervjuform.

Och givetvis Börstjänaren, där vi tillhandahåller krönikor och utbildande analyser och berättar hur vi tänker och agerar.

Rekommendationen är alltså att du lägger ned ditt tradande och sätter dig på skolbänken, innan du rör din depå igen. Det är ingen brådska att tjäna pengar. Börsen finns kvar. Och det är inte turen som skall göra dig framgångsrik. Utan kunskapen, förutan vilken du är förlorad på börsen.

Hör gärna av dig för fler bokrekommendationer vid senare tillfälle!

OK, åter till din nuvarande belägenhet! Egentligen tycker vi ju att du ska sälja av, sluta trada och börja utbilda dig – men om du vill vara kvar i 24hPoker, rekommenderar vi starkt att du sätter en gräns (stop loss) där du kliver ur oavsett vad som händer!

Du frågar vad vi "anser om bolaget och dess framtid i branschen".
Detta är ju rent fundamentalanalytiska frågor som inte alls är vårt bord, men för sakens skull kan jag ändå nämna lite framgrävda fakta:

[image]24hPoker grundades 2000 av en av Sveriges främsta pokerspelare, som alltjämt är VD i bolaget. Bolaget lever, dels av egen pokerverksamhet on line, via ett av världens största pokernätverk, B2B, med ca en halv miljon spelare, och dels av leasing av Pokerplattformar.

Förra hösten levererade bolaget en kanonrapport, som gjorde det möjligt att så småningom komma till börsen förmånligt genom köp av O-listenoterade Daydream Software. Den 26 juli i år meddelades att Unibet, en av de största kunderna, inte skulle förlänga samarbetet, utan fr.o.m. 1 sept. spela på egna bord, vilket leder till (enl. uppg.) 6 % inkomstbortfall för 24hPoker. Under sommaren har även meddelats att 24hPoker stänger sina bord för amerikanska spelare pga. den känsliga lagstiftningen i USA, vilket ger ett inkomstbortfall på ca 1,5 %.

I förrgår meddelades att 24hPoker får en ny, kvinnlig finansdirektör med erfarenhet från riskkapitalbolaget Ledstiernan. Inga större insiderförsäljningar har ägt rum under sommaren, snarare tvärt om.
Bolaget lämnar rapport nästa torsdag, 31 augusti.


Utan någon som helst insikt i bolaget och dess skötsel, kan man bara spekulera över svaren på följande frågor: Hur länge kommer pokerboomen i världen att hålla i sig? Hur pass upphaussat och övervärderat blev bolaget vid börsintroduktionen i våras? Hur pass mycket fallhöjd finns det kvar i aktien? Har VD några ess i rockärmen till rapporten på torsdag? Hur mycket av eländet är inprisat i dagens kurs?

Dylika frågor kan hålla en trader sömnlös om nätterna. Det är därför vi förespråkar ett helt annat förhållningssätt till aktiehandel än ren gambling, nämligen trading med sund riskhantering.

Under torsdagen sjönk 24hPoker-aktien ytterligare, ned till 56 öre, så din samlade förlust uppgår numera till 20 % av insatsen. Det är förstås inget att vara stolt över, men det är inte katastrofalt för din portfölj. Om kursen halveras från dagens läge, så kommer du upp i en 60-procentig förlust; och det kan bli tungt att ro hem!

Du behöver alltså minska risken i portföljen
och avbörda dig några poster, vilket förstås hade varit trevligare att göra medelst en uppflyttad stop loss medan du ännu stod på vinst. Men men...

Det tråkiga med sådana här katastrofutryckningar som trader, är att det ligger i sakens natur man aldrig kan bli nöjd: antag att du säljer hälften av innehavet; om aktien sedan går upp, så grämer du dig över att du sålde, och går aktien ner så inte hurrar du över det, utan snarare grämer du dig över att du inte sålde alltihopa.

Att "halva ur sig" som det heter i vissa kretsar, är inte helt tillfredsställande, ens när man går med vinst: i förlustlägen är det vidrigt! Men det handlar inte om att må bra i stunden, utan om att minska risken, vilket i slutändan medför att man åtminstone kan börja sova om nätterna.

Om du inte vill bita i det sura äpplet riktigt ännu och sälja hela eller delar av innehavet, kan du ju välja att betrakta det som en nytagen position: du tar ut förlusten mentalt och går helt enkelt in i 24hPoker till dagens kurs, 56 öre, var vill du placera din stop loss? Vill du gå tajt: 54 öre, strax under dagens lägsta, som också tycks vara All Time Low? Eller vill du lägga dig strax under den psykologiska 50-öringen, på, säg 48 öre? Be my guest!

Men tänk så mycket behagligare dessa överväganden är att göra innan man redan förlorat en halv förmögenhet, dvs. innan man gått in i traden!

En absolut okvalificerad Professor Larsson-gissning är att VD, som gammal pokerhaj, mycket väl kan ha nåt litet ess att komma med på torsdag; samtidigt har aktien pyst kraftigt under senaste halvåret och förlorat 90 % av sitt värde. Sedan förra rapporten 19 juni har aktiekursen halverats. Varför skall det stanna just här?

[image]
24hPoker. Dagsgraf från år 2006 med 22 EMA och volym.

Vi har sett kraftigt ökad volym under hela sommaren, vilket skulle kunna tala för att många som vill ut ur aktien redan har lyckats med detta, och att säljarna håller på att ta slut. Men någon riktig urblåsning har vi ännu inte sett. Risken är att den kommer i samband med en mindre lyckad rapport. I så fall kan det bli rena rama reapriset: 25 öre eller you name it!

[image]
Dagsgraf med Bollinger Band på 22 EMA.

Om vi ska vara lite tekniska kan vi säga att 26 veckors EMA är tämligen negativt efter den 90 procentiga nedgången. :lookaround:

Enligt Bollinger Banden är aktien översåld och kursen befinner sig även långt från medelvärdet, så visst skulle man kunna tänka sig att den kryper upp lite innan rapport. (Hopdragna Bollinger Band brukar f.ö. förebåda en större rörelse åt något håll.)

Frågan är förstås bara hur mycket lägre kursen hinner sjunka dessförinnan? En bra strategi för överlevnad är nog att välja en stop loss-nivå som du kan leva med och sedan hoppas på en liten uppgång inför rapporten. En uppgång där du passar på att kliva ur med merparten av aktierna, så att du minskar din risk i positionen till rimliga nivåer!

Det kommer kanske att svida, men sveda i portföljen är bättre än fantomsmärtor i ett kapital som inte längre existerar!

Och när denna skuta, framgångsrikt förhoppningsvis, har rotts i land, kom ihåg: studier, stop loss, riskhantering, nattsömn, gott humör, Börstjänaren!

Lycka till med din trading!

:ok:
Med vänlig hälsning
Bosse Börstjänare

Artikeln är en repris från 2007.

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3