VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2022-02-06
photo


Trejda inte med rekyl!
Att sälja med en rekyl i en stigande trend är en strategi som är mycket svår att få lönsam.

Trada inte med rekyler
En populär och vanlig strategi är att gå mot trenden i hopp om en rekyl. I en stigande trend intar man alltså en säljposition mot en rörelse vid vad man i bästa fall tror vara ett motstånd starkt nog att hindra trenden några dagar.

Det är en strategi dömd att misslyckas därför att den möjliga utdelningen är mycket liten i förhållande till risken. Risk/reward-kvoten går inte att få lönsamt annat än i fantasin.

Att många analytiker rekommenderar handel på detta sätt måste vara relaterat till att de får stört respons på analyserna vid dessa situationer. Det är då flest antal kunder vågar agera efter som det känns rätt. Genom att ge rekommendationer där man får störst respons (nästan alltid köp), ger de alltså allmänheten de tips som de själv efterfrågar. 

Den analytiker som ger de "rätta" rekommendationerna får mindre gensvar, mindre omsättning och således lägre lönsamhet. Att det som känns rätt är fel, bör vara relaterat till att de flesta söker trygghet och när de tagit position finns det inte tillräckligt med aktörer kvar för att driva en rörelse i "rätt" riktning. Få vågar placera med något som går mot strömmen.

Det är alltså inte många som skulle känna sig bekväma med att göra det som är lönsamt.

Richard Dennis formulerade så här:

"If it feels good, don´t do ot."

Och kollegan William Eckhardt uttryckte det på följande sätt i boken The new Market Wizards:

"If you´re playing for the emotional satisfaction, you´re bound to lose, because what feels good is often the wrong thing to do."

T ex. så har många envist i resan ned rekommenderat köp i EUR/SEK och USD/SEK bara för att det fallit lite för mycket. I vete blev det allt vanligare med blankningsrekommendationerna redan för någon vecka sedan för att priset stigit lite för mycket på för kort tid. Samma sak var det i kaffet i början av juni som ännu inte tittat tillbaka.

Det känns dock bra att gå mot trenden. När det faller, trendar ned,  köper man billigt, på superrea. När det stiger, trendar upp, säljer man extremt dyrt.

Men man har alltså statistiken mot sig. Enda gången man kan trejda mot dagstrenden och ta position med en eventuell rekyl är om man går ned i tidsskala för att följa en kortsiktig trend, såkallad dagstrejding. Det blir då dock så avancerat att det krävs en del erfarenhet för att bemästra strategin.

Vidare bör man tänka på att en trend i råvarumarknaden inte är som en trend i aktiemarknaden, vilket tekniska handlare bör känna till. När en trend driven av efterfrågan får fotfäste går det fort. Utbrottshandel är därmed mer lönsamt i råvarumarknaden än aktier. 

Att trejda med en rekyl skall inte förväxlas med att gå mot trenden på för ett möjligt trendskifte. Det är en strategi med höga mål och tajt nödutgång där det går att få till en riktig edge.

 

Artikeln är en repris från 2010.

Fler strategiartiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons