VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2022-10-10
photo


Djuren på Wall Street
Liksom de flesta fackområden har börsen sitt eget språk. En utomstående kan därför ibland ha svårt att följa ett vanligt samtal om något som egentligen är mycket enkelt. Det vi nu skall fördjupa oss i är de djurnamn som det i tid och otid talas om, "bull", "bear", "hog" och "sheep".

Eller på svenska: tjur, björn, slaktsvin och får. Eftersom orden ännu inte översatts och tagits i praktiskt språkbruk på svenska, kommer vi fortsättningsvis att använda de engelska namnen.

Varifrån kommer då bull, bear, hog och sheep? Och vad har de för innebörd?

Wall Street var för länge sedan ett lantbruksområde. Förr levde vi ju närmare djuren än vad vi gör i dag och det föll sig naturligt att använda djurnamn då man ville lägga till lite extra kraft bakom ord och uttryck, tex: ”han är stark som en oxe”, ”vis som en uggla” eller "listig som en räv".

Bull och bear
Bull, bear, hog och sheep är inom börsens värld benämningen på fyra olika aktörsgrupper och vi kan nog säga att dessa grupper täcker så gott som 100 procent av alla aktiva. De kanske mest kända djurnamnen i börssammanhang är bull och bear.

De flesta aktiva traders känner säkert igen innebörden av bull, bullish eller bullmarket. Bull, tjur, är definitionen av en stigande marknad. En bullmarket är alltså en marknad med en stigande trend. En person som är bullish tror på en uppgång i priset.

På samma sätt är bear symbolen för en fallande marknad: en person som tror på fallande priser är bearish, och bearmarket är en marknad med en fallande trend.

[image]Att just bull fått ge namn åt den positiva investeraren är inte så konstigt. En tjur är stor, stark och muskulös. Spanjorerna har så stor aktning för tjuren att den får stå i centrum för stora festivaler, som tjurrusning och tjurfäktning.

Tjurens symbolisering i sig är dock inte en fullständig förklaring till att den fått ge namn åt stigande kurser. Det skulle i så fall betyda att bear, björn, symboliserade svaghet då den anger en fallande marknad. Men så är det förstås inte. Det behövs styrka även för att driva ned en aktiekurs: bear power.

[image]En björn må vara mjuk och lurvig i pälsen men muskelstyrkan är det inget fel på. Vi har sålunda två muskulösa djur som gett namn till stigande och fallande kurser. Orsaken till att de två djuren fått sätta sina namn på respektive marknad har att göra med deras sätt att försvara sig.

[image]En tjur värnar sig genom att ta sats inför en vild rusning och med full kraft stånga upp sin fiende i luften. Detta är raka motsatsen till hur en björn skyddar sig. Björnen slår istället ned sin angripare till marken. Därför kallas en marknad som trendar ned för "bearmarket" och en trend som stiger för "bullmarket".

Hog och sheep
Nu har vi alltså två namn på två olika aktörsgrupper, köpare och säljare. De två återstående är de lite mer okända "hog" och "sheep". Kanske är de mindre kända hos allmänheten för att det är de professionellas sätt att namnge amatörerna.

[image]Ett slaktsvin, hog, är stort, buffligt, klumpigt, högljutt och ständigt på jakt efter mat. När det är stort nog och ligger på toppen finns det bara en utväg - slakt. Det är ungefär samma beskrivning som på en rufflig, girig och spelberoende aktör på aktiemarknaden. Han skriker högt och skrävlar om vinster trots att förlusterna långt överstiger vinsterna. Riskerna och beloppen är stora, ofta med maximal belåning; optioner är favoritinstrumentet, som minsann sätter fart på kapitalet.

En hog är därutöver en person som ser marknaden som ett stort casino. Han har trevligt ända tills den dagen då de enorma riskerna tar ut sin rätt och ruinerar honom – ännu ett slaktsvin har gått till slakt.

[image]Den sista aktörsgruppen är sheep, får. Det gälla ljudet då ett får bräker inger knappast respekt, snarare ger de svaga och ynkliga skriken rovdjuren råg i ryggen. Fåren lever tillsammans i flock, de klarar inte av att stå ensamma i ett eget hörn av hagen och beta. Vid minsta närmande från utomstående flyr flocken lika snabbt som ett fiskstim byter färdriktning. Ett oklippt får ser relativt stort ut men efter en frisering finns det inte mycket kvar att strutta med. När ett får kommer bort från sin flock grips det av panik och irrar vilset omkring. Finner de inte flocken, kan läget bli kritiskt, särskilt om vargen kommer.

Nu kanske det inte är svårt att lista ut vilket grupp av aktörer, som kategoriseras som sheep, nämligen: de osäkra investerarna. Dessa, som ständigt söker hjälp av andra, utgör en stor grupp av den aktieintresserade allmänheten. En osäker aktör kan inte tänka själv, utan ser istället vad andra gör och försöker följa med i samma riktning. Han kan se relativt välmående ut, men inuti är det tomt. Intresset för utbildning lyser med sin frånvaro och tiden ägnas istället åt att finna insidertips eller aktietips från experter. Skulle kontakten brytas till den övriga gruppen står han ensam som en dununge i skogen och det ynkliga skriket når enbart vargen, som i en falsk förklädnad först ger trygghet och råd men sedan roffar åt sig både Rödluvans och mormors kapital.

Proffs
Vi har nu listat upp de fyra olika aktörsgrupperna på Wall Street. Det kommer då kanske inte som någon överraskning att bull och bear tjänar pengar och lever av hog och sheep.

”Bulls make money, and bears make money, but hogs get slaughtered.”, är ett vanligt uttryck på Wall Street. Översatt till svenska betyder det att bull och bear tjänar pengar men svinen går till slakt.

För att tjäna pengar på börsen måste vi alltså satsa på köp eller sälj, bull eller bear. Det finns ingen som vet hur aktiemarknaden kommer att utveckla sig och man behöver inte heller veta för att tjäna pengar. Det är bara en fråga om strategi och riskhantering. Även bear kan tjäna pengar i en marknad som trendar upp.

Jack D. Schwager intervjuar i sin tredje bok om professionella traders, ”Stock Market Wizards”, Dana Galante. Hon är en av få traders som framgångsrikt enbart sålde blankt under perioden 1994-99 och gjorde därvid en snittvinst på 15 procent per år. Under dessa år steg Nasdaq, där hon valde sina aktier, i snitt med 32 procent om året. Så vem säger att ”the trend is your friend” (trenden är din vän)?

Att välja en strategi som går ut på att sälja blankt i en stigande trend fungerar eftersom kurserna emellanåt rekylerar ned. Man försöker då vara kort i rekylen. Det är givetvis svårt att jobba i motvind och detta lämpar sig enbart för professionella.

Det gäller följaktligen att våga satsa på köp eller sälj. De gånger vi har fel måste förlusten stoppas tidigt. Det bör vara på en nivå som ligger något lägre än dina normala vinster. Är så fallet kommer utvecklingen på ditt tradingkapital att stiga.

Och detta är vad vi sysslar med på Börstjanaren: att byta ruin mot rutin; att förvandla eventuella får och svin till vinnande traders – ömsom bears och ömson bulls - med ständigt fokus på marknadens signaler.

Artikeln är en repris från 2007, se fler läsvärda artiklar:

Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons