VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2022-01-23
photo


Klassisk teknisk analys: dubbeltopp
Vår serie om den klassiska tekniska analysen fortsätter i dag med formationen dubbeltopp som är nära besläktad med dubbelbotten.

 

Fakta
En dubbeltopp är en omslagsformation dvs. den varnar om ett möjligt skifte av den rådande trenden.

Formationen ser ut som ett M och är mycket enkel att förstå. Dess psykologiska grund är sund, varför träffsäkerheten är relativt hög.

Det engelska namnet är Double Top.

Tolkning
Kriterierna för en dubbeltopp är som följer:

[image]
Dubbeltopp.

1) Kursen skall befinna sig i en stigande trend och notera en ny, högre topp.

2) En rekyl ned inleds, varifrån kursen åter stiger upp till tidigare topp. Volymen bör vara avtagande.

3) När kursen faller från punkt 2, skall två toppar vid ungefär samma nivå ha bildats. Säljsignal utlöses vid punkt 3; när rekylbottnen mellan de två topparna passeras.

När en säljsignal utlösts innebär det att den stigande trenden har skiftat, eftersom mönstret med allt högre toppar och bottnar, vilket definierar en stigande trend, är brutet. När utbrottet ned sker, bekräftas den nya trenden med en ny, lägre botten.

[image]
Dubbeltopp.

Efter ett utbrott ned under bottnen mellan de båda topparna, inträffar det ibland att kursen åter stiger och testar utbrottsnivån som ett motstånd. När det sker gäller följande.

4) Nedgången till punkt 4 bör ha skett under tilltagande volym.

5) När rekylen upp till punkt 5 inleds bör volymen minska. Sälj gäller vid ett test av motståndslinjen.

[image]
Dubbeltopp med målområde.

Genom att mäta distansen mellan topparna och rekylbottnen i formationen kan ett prisobjekt (målområde) räknas ut. Det görs genom att subtrahera detta avstånd till utbrottslinjens värde.

Typfall

[image]
MRK. Dubbeltopp.

I grafen ovan kan vi se ett bra exempel på en dubbeltopp i Merc & Co. Vid den vänstra toppen steg kursen under hög volym för att sedan minska vid uppgången till den andra.

När stödlinjen från rekylbottnen bröts utlöstes en säljsignal. Den som inte agerade på den, fick en andra chans när kursen rekylerade upp mot den tidigare stödlinjen som då utgjorde motstånd.

[image]
MO. Dubbeltopp

Altria Group bildade i början av 2007 en dubbeltopp som varnade för en kommande trendvändning. Volymen stämde överens med våra önskemål dvs. hög vid uppgången till den vänstra toppen med låg vid den högra samt hög vid utbrottet ned under stödlinjen.

I grafen ovan finns det två entrénivåer; vid utbrottet eller då motståndslinjen testas.

Den vänstra toppen ligger något högre än den högra, men det är dock fullt normalt att de båda topparna inte ligger på exakt samma nivå.

[image]
CAT. Dubbeltopp

En dubbeltopp varnade för en kommande trendvändning i Caterpillar. Uppgången till den vänstra toppen skedde under högre volym än vid den högra.

Säljsignal utlöstes när kursen föll under rekylbottnen. En andra chans att sälja inträffade i rekylen upp mot utbrottsnivån.

Kommentar
När en dubbeltopp bildas visar det på en försvagad köpstyrka, eftersom köparna inte orkade driva upp kursen till en ny högre topp. Om det sker under låg volym innebär det att intresset för att köpa varan är låg.

Vid en dubbeltopp behöver inte de båda topparna ligga på exakt samma nivå. Det viktigaste är att invänta ett utbrott under stödlinjen före blankning, eftersom om det uteblir har den nya trenden inte verifierats. Den fallande trenden bekräftas ju först vid en lägre botten.

Aktiva traders tar dock ibland position redan vid bildandet av den högra toppen. Det innebär en hög risk, men i gengäld görs blankningen vid den exakta toppen de gånger det går bra och premien blir då relativt hög. För att tajma entré vid denna typ av trading bör en momentumindikator används för att avgöra köparnas styrka vid den högra toppen.


Här kan du läsa mer om Klassisk Teknisk Analys!

Artikeln är en repris från 2008.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons