VECKA 48
Söndag
05
December
BT-annons
2021-09-05
photo


Fibonacci visar vägen – mera om stop loss
Vårt köpförslag i Bergman & Beving ackompanjeras, som alltid, av en föreslagen stop loss-nivå, där vi säljer aktien med förlust om olyckan skulle vara framme. Följ vår analytiker när han gräver i dyngan med hjälp av en gammal italienare!

När det gäller det delikata valet av stop loss är alla hjälpmedel välkomna. Vi siktar visserligen mot en ny topp i BERG B men vill för den skull inte riskera "mor och far" på nedsidan. 

En rättfram nivå för den som tror på sin trade vore 184 kr, dvs bottnen från konsolideringen vid nyår. Men vi är inte kyrkobesökare utan tekniska analytiker, som handlar med odds. Vill inte se aktien återvända in i konsolideringen över huvud taget, mer än högst temporärt.

Vid vår tänkta köpnivå, 199,50 kr, sammanfaller stödet från tidigare toppar (röd streckad linje) inte bara med 22 EMA, utan också med en femtioprocentig rekyl från den senaste toppen 215,5 (räknat från bottnen 184).

En teori säger för övrigt att just genom att så många signifikanta nivåer sammanfaller just där, så är det inte osannolikt att aktien verkligen 1: går dit, och 2: också vänder där. Detta på grund av att aktier har en tendens att söka sig till nivåer där det skapas volym.

Men vi skall naturligtvis inte ta ut någon seger i förskott. Vårt arbete är ju i själva verket det omvända: att ta ut förlusten i förskott!

50% är en normal rekylnivå och om upptrenden skall anses sund bör rekylen i vart fall inte bli djupare än 61.8%, som är nästa Fibonaccinivå och det s.k. "Gyllene snittet" – numera i var mans mun på grund av bl. a. Da Vinci-koden.

Det gyllene snittet ligger i detta fall på ca 196 kr. Där kunde man gott lägga en stop loss, men vi väljer att ge aktien ytterligare lina och fastnar för nästa signifikanta fib-nivå 78.6% (som råkar vara kvadratroten ur gyllene snittet 0,618).

Seven-eight-six hamnar på 191 kr och vi lägger oss lite lagom strax under detta och treveckorslägsta från den 16 januari, på: 189,50 kr. Träffas denna nivå (vilket Gud förbjude), så utlöses vår automatiska stop loss (som vi placerar i samband med det eventuella köpet av aktien)!

De kompletta köp- och säljninvåerna för denna trade finner du här!

Analysen som denna trade bygger på finner du här!

Artikeln är en repris från 2007.

Fler artiklar finner du här!

 
Thomas Sandström

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
  • 1
  • 2