VECKA 52
MÃ¥ndag
23
December
BT-annons
2024-06-19
photo


Guld, koppar och vete i positiva trender
Guldet tvekar i möjlig bull-flagga, koppar,vete och silver rekylerar mot tenden.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I onsdags såg vi volatila guldpriser i samband med ekonomisk statistik. Inflationsdatan från USA var svagare än väntat, vilket ökar sannolikheten för snabbare amerikanska räntesänkningar. Det lyfte inledningsvis guldet men kursen föll tillbaka mot kvällen efter Fed-mötet. Uppdaterade prognoser från FOMC-medlemmar visade att majoriteten nu förväntar sig endast en räntesänkning i år, snarare än de tre som förväntades i mars. 

Guld handlas fortfarande i en range mellan tidigare toppar och botten, utan någon stabil trend.

Vårt trendföljande program Gold Bug ligger ännu lång i guldet men utan en snar fortsättning upp kommer vi att göra exit.

Ett pressat guldprisets har även smittat av sig på andra ädelmetaller som också tappat kraftigt. Silver dök till 29 USD per troy ounce, den lägsta nivån sedan mitten av maj. För bara tre veckor sedan nådde silver en 11½-års högsta nivå på 32,5 USD.

Silver har tappat mer än guld, vilket kan ses från guld/silver-kvoten, som har stigit tillbaka till 80. 

Platina priset sjönk till 950 USD per troy ounce, vilket innebär att alla vinster sedan slutet av april har raderats. Trenden är inte längre positiv efter att priset har tappat nästan 150 USD från sitt 12-månaders högsta i mitten av maj. 

Prisskillnaden mellan guld och platina är återigen cirka 1 350 USD. Palladiumpriset föll till under 900 USD per troy ounce och närmar sig därmed det 5½-åriga lägsta som registrerades i februari. 

Palladium har också varit billigare än platina sedan början av maj. Den nuvarande svagheten i silver, platina och palladium beror troligen inte bara på fallet i guldpriser utan också på det senaste fallet i basmetallpriser som har en hög industriell användning. 

De förväntade underskotten för silver, platina och palladium i år gör dock att det inte är troligt med en negativ trend för dessa marknader.

Enligt en analys av satellitdata från företaget Earth-i SAVANT, var cirka 21% av den globala kopparproduktionskapaciteten inaktiv i maj. Detta beror främst på säsongsbetonat underhållsarbete, även om andelen var betydligt lägre under samma tid de två föregående åren. 

Flera smältverk i Kina har dock redan återupptagit verksamheten. 

Vår modell Hot Commodities ligger fortfarande kvar med en relativt stor position i koppar, då den senaste dippen i priset ännu bara är en rekyl ned mot en starkt positiv pristrend. Modellen ligger också lång i vete som trendar upp.

Och nu har det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) har sänkt sin prognos för den globala veteskörden med nästan 6 miljoner ton. Majoriteten av revideringen beror på en lägre skörd i Svartahavsregionen, särskilt i Ryssland. Till detta kommer en lägre prognoser för EU-skörden. 

Prognosen för efterfrågan har också sänkts även om de totala lagren av vete förväntades falla till sin lägsta nivå sedan 2015/16.

USDA förutser et svagt utbud på de globala vetemarknaderna. Det bör noteras att prognosen för den ryska skörden på 83 miljoner ton fortfarande är något högre än vissa lokala experters uppskattningar som varnat för nivåer under 80 miljoner ton. Risken att priset på vete fortsätter upp är därmed hög.

Eftersom pistrenden för vere är positiv, ligger lång till det alternativ investeringsprogrammet Agro. Men sojabönor och majs är inte längre med upp, dessa marknader var sena i starten och har nu svårt att hålla sig kvar i en positiv trend. Sojabönor bekräftar snart trenden som negativ.

De perioder när trendföljande visat bra resultat är när vete, majs och sojabönor rusar tillsammans. Och de starkaste trenderna har inletts efter en lång period med sidledes rörelser.

Spannmål har just skiftat negativa trender till positiva, utan att ha spenderat mycket tid sidledes.

Råvarumarknadens motsvarighet till bitcoin, kakao, har åter stigit kraftigt i pris. 

I New York steg kursen åter över 10 000 USD per ton, en nivå som senast nåddes kort i början av juni. Vid 10 300 USD per ton hade vi den högstanoteringen sedan slutet av april. 

För ett par veckor sedan publicerade International Cocoa Organisation (ICCO) en prognos om ett rekordhögt försörjningsunderskott på 439 tusen ton för det nuvarande skördeåret. Detta beror på betydligt lägre skördar i Elfenbenskusten och Ghana, som tillsammans står för mer än hälften av den globala kakaoförsörjningen. 

Det finns uppenbarligen tvivel om att skörden i Elfenbenskusten kommer att bli bättre nästa skördeår. 

Den ansvariga tillsynsmyndigheten har nämligen stoppat försäljningskontrakt för den kommande skörden vid 940 tusen ton. Denna siffra är 35% lägre än vid samma tidpunkt för ett år sedan. Då såldes mer än vad som skördades, vilket innebar att vissa leveranser fick skjutas upp till nästa skörd. 

Normalt säljs 70% av den kommande skörden i förväg.

Vårt program Soft Commodities var med på en liten bit av vågen upp i kakao. Sedan blev volatiliteten galet högt, vilket i princip innebar att istället för $4000 för att kontrollera minsta position, krävdes $40 000.

Volatiliteten fortsätter att öka, vilket innebär att trenden i kakao numera är omöjlig att följa för mindre depåer. 

Slutligen har vi olja som är fast i sin räjong!

IEA och OPEC bibehåller sina mycket olika uppskattningar för oljeefterfrågan i år. 

Enligt IEA prognos kommer oljeefterfrågan sannolikt att öka med knappt 1 miljon fat per dag under 2024. 

Efterfrågan under det första kvartalet har reviderats nedåt igen, medan efterfrågan under andra halvan av året har reviderats uppåt.

OPEC har inte gjort några ändringar i sin redan mycket optimistiska prognos. 

De förväntar sig fortfarande en ökning med 2,3 miljoner fat per dag för 2024, vilket är mer än dubbelt så mycket som IEA prognos.

Ovissheten avspeglar sig i priset som inte går åt något håll. Vår modell Energizer är helt ute ur olja och ligger endast lång i naturgas som trendar upp i ett område fritt från hinder.

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
 
 
 
 
 
 
 
Annons