VECKA 25
Tisdag
18
Juni
BT-annons
2024-06-04
photo


Cykliska råvaror stiger igen

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Under veckan som gick har cykliska metaller som silver visat styrka. Priset har nu varit uppe på 32 USD per troy ounce, nära ett 11½-årshögsta. Det talas om en short squeeze som inte har fundamenta bakom, vilket innebär att priset kan komma att rasa kraftigt när blankarna är klara med sina återköp.

Men att silver noteras vid 11-årshögsta, efter flera år utan trend i range, är positivt teknisk, short squeeze eller inte. Kanske det inte finns tillräckligt med silver för återköp på dagens nivåer, kanske blankarna tvingas köpa till 50 USD per troy ounce.

Det har inträffat förr som t ex. när brönderna Hunt satta sprätt på arvet från deras far och försökte med en corner i silver i början på 80-talet.

Att vi aldrig vet hur länge blankarna kan hålla sig kvar i position är anledningen att behålla köpta positioner och inte vänta på att den fundamentala bilden bekräftar rörelsen.

Även bland spannmål såg vi stigande priser under veckan som gick då vete steg till nya rekordhögsta. Med tanke på den kraftiga prisökningen den senaste månaden, verkar efterfrågan öka.

Det kan beror på fortsatt oro för utbudet då man haft svåra väderförhållanden i Ryssland, den största exportören av vete.

Enligt USA jordbruksdepartement (USDA) kommer de globala vetelagren att minska med mer än 5% under säsongen 2023/24. USDA förväntar sig också en fortsatt minskning på runt 2% nästa säsong på grund av stark efterfrågan.

Det finns stor risk för en betydande brist i utbudet under 2024/25. De högre priserna verkar ha stöd av fundamenta.

Trenden har under många år varit negativ i spannmål med fallande priser för vete, majs och sojabönor. Men nu trendar det alltså åter upp igen och då finns det möjligheter för trendföljare.

Vi kan aldrig säga hur länge trenden kommer att pågå. Blir den kortvarig finns det inte mycket att hämta med trendföljade modeller men blir den långvarig kan det gå mycket bra för köpta långsiktiga positioner med en släpande exit applicerad.

De explosiva trenderna vi ser i terminen för råvaror är inte lika kraftiga som för ett paket vete på ICA. Det beror på att derivatet ”zoomar” in i priset och med hjälp av hävstång skapar starka trender upp och ned. Att råvaror är mer volatila än aktier, som verkar vara en allmän tro, stämmer inte då det är derivatet som skapar volatiliteten.

Derivat som terminer gör det möjligt att skapa avkastning på små prissvängingar i den underliggande marknaden. Det gör det också möjligt att följa de ständigt återkommande cyklerna i priset som uppstår pga. skiftande utbud och efterfrågan.

När priset är högt är det helt enkelt lönsamt att producera och producenterna tjänar bra, utbudet ökar samtidigt som efterfrågan minskar till det höga priset.

Priset når tillslut en topp och inleder en negativ trend pga. överproduktion till de höga nivåerna, en trend som pågår tills det blir så billigt att producenternas vinstmarginaler krymper och kanske helt försvinner. Det leder till minskad produktion och ökad efterfrågan, priset börjar stiga pga. underproduktion.

Denna cykel förklarar varför trendföljande modeller är något av de mest robusta man kan investera i. Volatiliteten kan vara hög, men hög volatilitet är inte alltid detsamma som hög risk.

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12