BT-annons
Tisdag 20 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2011-12-07
photo


Kakao slår rekord
Det globala utbudet av kakao är det högsta sedan man började föra statistik för 50 år sedan. För bara några månader sedan befann sig kakao vid den högstanoteringen för de senaste 32 åren.

Fundamentalt
Under hösten har vi haft ett flertal intressanta tekniska sättupper i kakao, en råvara med låg korrelation till aktiemarknaden. Den stora fördelen att bredda sin trejding till marknader som inte följer varandra är att när den ena går dålig, kanske den andra går bättre. I kakao, men även spannmål och bomull, har vi sett jättefina trender under hösten, en period när aktiemarknaden gått kräftgång och gjort det besvärligt för trendföljande tekniska handlare.

Kanske nästa trend och stora vinst kommer just i aktiemarknaden och råvaror nu inleder en konsolidering. Vi kan aldrig veta men det kostar inte mycket att vara med och ta chansen, testa sin tekniska sättupp i fler marknader.

I kakao ser vi en trend som drivs av ett rikligt utbud, en stabil rörelse ned. Kakaobönderna har försökt bilda en kartell för att undanhålla kakao från marknaden i syfte att driva upp priset. Men de har helt misslyckats, kanske för att den som först bryter avtalet blir den som tjänar mest (efterom han hinner sälja före alla andra).

Det globala utbudet är nu det högsta sedan mätningarna började för 50 år sedan och för bara något månader sedan noterades priset vid den högstanivån för de senaste 32 åren. 

Efter ett prisfall från $3800 till $2170 noteras kursen på nivåer från 2009, men det krävs ytterligare en halvering för att kakao skall bli billigt (se graf längre ned). 

Med tanke på dagens höga utbud, är det troligt att trenden fortsätter ned, det är svårt att se vad som kan ge stöd åt priset. ICCO räknar med ett överskott för skördeåret 2010/2011 med 341 000 ton. Nyligen justerade man upp prognosen för den globala produktionen med 55 000 ton, till 4,25 miljoner ton. 

CFTC:s statistik över spekulanternas positioner i kakao.

Spekulanterna
Statistiken från förra veckan visar att spekulanterna ligger tungt i korta positioner, på rätt sida om den fallande trenden. Men bara för att denna grupp har en stor position, innebär det inte att marknaden kommer att gå deras väg t ex. låg spekulanterna net long vid trendskiftet i början av året.

Vi har sedan dess sett en fallande trend som accelererat där fler terminskontrakt öppnats, något som bekräftade den fallande trenden och den fundamentala bilden med ett rikligt utbud. Fler kontrakts "skrevs" om framtida leverans.

Denna trend är nu bruten då antalet öppna kontrakt fallit från 250 000 st ned till 178 209 st förra veckan (i dag 161 162 st). 

Kakao. Dagsgraf med trendlinjeanalys.

Dagsgraf 
I dagsgrafen är trenden starkt fallande. Kakaopriset noteras vid en ny lägre botten vid golvet i den fallande trendkanalen.

Detta är en kraftigt översåld marknad. Man skall dock inte lockas av frestelsen att fyndköpa bara för kakao kan verka billigt i dag i förhållande till priset för några månader sedan. Som med billiga aktier, brukar det finnas en anledning till varför priset faller.

I kakao har vi gått igenom det fundamentala som förklarar prisfallet, men det hade inte varit nödvändigt att känna till alla detaljer före en eventuell blankning. Det är först efteråt som vi får grepp om utbudets relation till efterfrågan.

Insiders, handlare med bättre insyn, kommer alltid att agera före alla andra. Agerar vi med trenden har vi en god chans att göra samma sak som dem.

Kakao. Dagsgraf med BT Kanalen.

Dagsgraf 
Eftersom trenden är fallande och kursen är översåld, kan vi applicera våra indikatorer för BT Kanalen. Dessa bekräftar då den fallande trenden, men tajmingen för blankning är inte alls bra då kursen noteras vid det undre bandet i den fallande trendkanalen.

Nästa rekyl upp ger oss dock möjligheten att gå kort om återhämtningen når ändra upp till 18 EMA, vinröd linje.

I BT Charts kan du varje dag följa kakao och värdet för 18 EMA, klicka här för en graf! (I vår betaltjänst får du sedan exakta nivåer när det är dags att ta position).

Senast vi hade en sättupp för blankning enligt BT Kanalen var i början av oktober, markerat med en pil i grafen ovan, läs mer om denna sättupp i följande analyser:

Kakao: fallfrukt

Mörka utsikter för kakaopriset 

Klicka här för en graf som visar vår senaste Henry Boy-sättupp i kakao! 

Vi har även kunnat trejda kakao på utbrott, läs mer här!

Genom att följa trenden, har vi alltså haft tur att komma in rätt i kakao, vilket skapat vinster som måste användas för att täcka förluster i marknader där det inte gått så bra. Har man sedan en edge, brukar det bli lite slantar över. 

Kakao. Månadsgraf med trendlinjeanalys.

Månadsgraf 
I tidigare analys tog vi ut målområden i en veckograf, klicka här!

Eftersom trenden fortsatt behöver vi zooma ut lite för att se var nästa nivå ligger. Efter stödområdet vid $2200 är det $1800 som gäller sedan $1300.

En del handlare ser dessa nivåer som köpsättupper. Men då går man mot trenden och alla odds, förmodligen skulle då pilkastning ge ett bättre resultat.

Rekommendation
Behåll blankade, sälj nästa rekyl blankt.

 
Henrik Hallenborg

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
GA