BT-annons
Tisdag 20 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2011-10-19
photo


Kakao: fallfrukt
Medan aktiemarknaden stått stilla, har vi sett starka trender i kakaopriset. Utbudet av kakao är rikligt i dag, fler goda skörder väntas och därmed ännu lägre priser.

borstjanaren.se/images/article_images/img5/CFTC_Cocoaf.gif

Fundamentalt
I våra tidigare analyser av kakao har vi konstanterat att utbudet är rikligt i dag. Vi ser just nu ett globalt överskott, vilket lett till kraftigt fallande kakaopriser.

Det rikliga utbudet förväntas bestå då man räknar med fortsatt goda skördar i västafrika. Det vi ser just nu är en fallande trend som stödjs både av det tekniska och fundamentala.

Det enda som oroar är att net short positionen bland spekulanter växer sig för stort allt för snabbt. Det kan innebära att vi snart når extremnivåer och då kan behöva en lite kraftigare resa upp för att skaka ut svaga händer.

Spekulanternas net short positioner i kakaomarknaden accelererade både i London och New York i mitten av september när kursen bröt ned under tidigare bottnar. Att open interest stiger innebär att fler kontrakt öppnas, det handlar alltså inte om en trend där man gör exit; allt fler aktörer dras med in i trenden. 

http://borstjanaren.se/images/article_images/img5/tekniskanalys.prisgraf.kakaoprisetstrend.png

Kakao. Dagsgraf med BT Kanalen.

Dagsgraf 
I början av september hade vi en utbrottstrejd i kako, då kunde man gå kort när tidigare bottnar passerades. Det bar sedan utför med en väldans fart, först i början av oktober fick vi se en rekyl upp, en andra chans att ta sig in i trenden.

I vår tidigare analys av kakao tog vi upp att rekylen var värd att gå kort på. Entré kunde ha gjorts vid snittvärdet för de senaste 18 dagarna, vinröd linje i grafen ovan.

Nu när kursen noteras vid en ny lägre botten, återtestar septemberbottnen, är det dags att göra affären riskfri för att att eventuellt säkra lite vinst.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img5/tekniskanalys.prisgraf.kakaoprisetstrend1.png

Kakao. Veckograf med trendlinjeanalys.

Veckograf 
I veckografen ser vi potentialen för en blankning; kako är fortfarande dyrt i dag om man jämför med det normala priset för de senaste sex åren.

Vi kan därmed sikte på nivåerna från 2007-2008 för vår blankning.

Men vänder kursen upp och tidigare rekyltopp i dagsgrafen passeras, gäller exit, återköp blankade positioner.

Rekommendation
Se över nödutgången i blankade positioner.

Enligt vår strategi BT Kanalen kan en del vinst säkras vid dagens nivå samtidigt som nödutgången flyttas ned till tidigare entrénivå.

 
Henrik Hallenborg

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
GA