VECKA 20
Torsdag
15
Maj
BT-annons
2008-06-28
photo


Björnkoll OMX: 2 Elux-Noki
[image]I dagens Björnkoll tvingas vi att med hjälp av månadsgrafer gå tillbaka till den tid då millenniet var ungt, föratt få rätsida på veckans knippe OMXS30-aktier: Electrolux, Eniro, Ericsson, Hennes & Mauritz B, Investor B, Nokia samt Nordea Bank.
[image]
Electrolux. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram

Månadsgrafen över Electrolux visar att aktien nu kommit ned på nivåer som varit vardagsmat under större delen av 2000-talet: ett konsolideringsområde mellan 60 och 100 kr. Inget extremt således. Det som var extremt var istället förra vårens notering i 190 kr.

[image]
Electrolux. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Electrolux har släppt taget om tidigare årslägsta 81 kr och noteras långt under ett fallande 26 veckors medelvärde, vilket är negativt.

På positiva sidan kan möjligen antecknas att MACD-histogrammet, som försöker mäta den underliggande styrkan, än så länge inte har tappat stinget. Det noteras fortfarande runt nollstrecket och har alltså inte följt med kursen till den nya, lägre bottnen.

[image]
Electrolux. Dagsgraf med 21 EMA (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

Även i dagsgrafen har vi idel fallande noteringar. Då aktien handlas långt från medelvärdet, vid det nedre Bollingerbandet, är det dock för sent att blanka denna aktie.

Likaledes har vi även i dagsgrafen en tillstymmelse till divergens mellan kursen och MACD-histogrammet, vilket kunde tala för en uppgång på kort sikt.

Sannolikt i så fall bara en uppgång på ca en femma, till medelvärdet, där nya feta smällar väntar.

[image]
Rekommendation i Electrolux blir: Avstå från både köp och sälj.

[image]
Eniro. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram

Eniros nytillträdde VD fick en kort smekmånad, då aktien fallit värre än det überjobbiga trollet i Eniros aktuella tevereklam, som förpestar fotbollspauserna med sitt skriande.

Kursen är nu nästan halverad jämfört med den absoluta börsbottnen 2002, då noteringen var 40 kr – en kurs som också var aktuell så sent som i början av maj.

[image]
Eniro. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Veckografen visar en rejält översåld aktie, långt ifrån medelvärde och motstånd. Dessvärre vet vi ju dock ingenting om stöden, då aktien nu befinner sig på all time low.

Även i denna aktie kan vi anföra ett klent MACD-histogram som ev. plusvariant, men en positiv divergens är inte fullbordad förrän den feta damen sjunger – genom att ticka upp någon oktav.

[image]
Eniro. Dagsgraf med 21 EMA (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

Vi zoomar in i dagsgrafen och får se en aktie som surfar nedåt längs det undre Bollingerbandet. En sådan safari kan pågå länge, då extremnivån hela tiden förskjuts nedåt. Här är inte heller MACD-histogrammet så mycket att hoppas på, då det med sin kraftigt negativa notering bekräftar nedgången.

Ett litet positivt tecken är dock att fredagen bildade en sk Doji med öppning och stängning mitt i dagsstapeln, vilket tyder på osäkerhet. Fallet kanske inte upphör men en tankepaus hos säljarna kan man nog räkna med.

[image]
Rekommendation i Eniro blir: ”Oaaaaaiiiooo! Nu flygfoton över 33 städer!” Men vad hjälper det?

[image]
Ericsson. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram

Ericsson som i fredags fick ”stjälp” på traven av Sony Ericssons klena resultat, är nu åter i närheten av årslägsta, som, med den omvända splitten inräknad, ligger på 50,25 kr.

[image]
Ericsson. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Veckografen visar dock att fallet bromsat upp vid den tidigare utbrottsnivån, samtidigt som medelvärdet ännu bara är svagt fallande och MACD-histogrammet fortfarande noteras på positiva nivåer. Detta är faktorer som talar till Ericssons fördel, om börsen bara byter ansikte.

[image]
Ericsson. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

Tänka sig att Ericsson täppte gapet ändå! Det trodde man väl aldrig 25 april, när aktien ett tag var upp 27 % på en enda dag.

Enligt resonemanget ovan bör det nu dock finnas goda möjligheter på uppsidan. Vi noterar att Ericsson befinner sig på kraftigt översålda nivåer. Och att vi också har en naturlig stop loss-nivå på 57,50 kr.

Ett varningstecken är förstås att 21 dagars medelvärde precis har korsat 55 dagars, vilket är ett tecken på att den medellånga trenden vänt ned. MACD-histogrammet ger inte heller några positiva signaler.

[image]
Rekommendation i Ericsson blir: Vi kan få en andhämtningspaus uppemot i första hand 70-71 kr. Den som tänker chansa på detta och spekulera mot trenden, bör dock ha en stoppnivå, där ev förlust tas ut. Ju kortare spekulation desto mindre risk i positionen.

[image]
Hennes & Mauritz. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram

Hennes & Mauritz är en stark aktie historiskt sett, som fortfarande befinner sig på hög höjd ovan ett starkt stöd runt 300 kr.

[image]
Hennes & Mauritz. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Veckografen visar att trenden faller men att HM, som konsoliderat hela året ändå hållit ställningarna utan värre kölhalningar under 315 kr.

MACD-histogrammet aviserar också styrka med en positiv divergens, eller åtminstone en grund botten jämfört med i januari. Sista veckan innebar dock ett nedtick, vilket förmörkar bilden.

[image]
Hennes & Mauritz. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

I dagsgrafen ser vi ett HM som varit nere på översålt läge och stödnivåer runt 315 kr. MACD-histogrammet är relativt starkt, fortfarande på plusnivåer, varför man nu kan tänka sig en mindre upprekyl.

Trenden är dock fallande i alla tidsramar och på ovansidan finns ett starkt motstånd vid 350 kr, ett dubbelgap som lämnar aprilhandelns höga nivåer som en isolerad ö-formation.

[image]
Rekommendation i HM blir: Vi har sedan i fredags en säljrekommendation på HM, som synes blankningsbar även uppåt 330-340 kr. För den som till äventyrs dock istället spekulerar på köpsidan är en stop loss strax under 315 kr mycket en god idé.

[image]
Investor B. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram

En månadsgraf visar att Investor har ett starkt stöd runt 120 kr. Aktien befinner sig på hög nivå men en så kallad huvud/skuldra-formation talar för nedgång om denna nivå bryts.

[image]
Investor B. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Inzoomade i veckografen kan vi dock glädjas åt en motsvarande, omvänd huvud/skuldra på nedsidan. Detta skulle i sin tur tala för vidare uppgångar om aktien pallrar sig upp ovanför den senaste toppen vid 155 kr, dit det förvisso är en bra bit från dagens nivå.

Den långa trenden, identifierad av 26 veckors exponentiella glidande medelvärde, har vänt ned till fallande tack vare den senaste månadens kraftiga fall. Dock har detta ännu så länge inte gett utslag i MACD-histogrammet, som vid nollstrecket alltjämt vittnar om en underliggande långsiktig styrka.

[image]
Investor B. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

Inzoomningen till dagsgrafen visar en aktie som tagit ofantligt mycket stryk på kort tid. Medelvärdena har vänt ned och det som såg så ljust ut för en månad sedan med det gröna 21 EMA högt ovanför det trögare, gröna 55 EMA, har nu förbytts i sin motsats.

Investor befinner sig vid stödnivåer men paniken i försäljningarna förskräcker och avskräcker.
På den positiva sidan är fredagens doji-stängning mitt i stapeln (jfr Eniro ovan).

Mera negativt är MACD-histogrammet samt att Bollingerbandets extremnivå ännu inte är nådd, vilket talar för att säljarna kan ha mer att ge.

[image]
Rekommendationen i Investor blir: För sent att blanka, för tidigt att köpa.

[image]
Nordea Bank. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram

Nordea har liksom Investor bildat en huvud/skuldra på hög höjd. Om stödet vid 80 kr bryts, riskerar vi därmed att få en nedgång mot nästa tyngre stöd, 60 kr, från toppen 2002.

[image]
Nordea Bank. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Veckografen visar det hastiga fallet i Nordea. Trenden är ned och stödnivån runt 85 kr är i princip bruten.

Vi kan möjligen klamra oss fast vid marknadens och MACD-histogrammets inneboende tröghet: fallet har gått så snabbt att medelvärdena inte hängt med. Vilket betyder att folk i gemen inte heller riktigt hängt med, vilket i sin tur betyder att vi kan få en upprekyl. Frågan är förstås bara: när då då?

[image]
Nordea Bank. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

Dagsgrafen visar ett Nordea i full sving nedåt. Alla medelvärden faller med aktiens ständigt lägre toppar och lägre bottnar.

De små upprekylerna vänder för var gång nedåt allt längre från det blå medelvärdet 21 EMA. Aktien har starkt långsiktigt stöd vid 80 kr men också stor fallhöjd.

[image]
Rekommendationen i Nordea blir: Den som spekulerar i köp bör absolut lämna dessa planer om 80 kr bryts. Om aktien rekylerar uppemot 92 kr rekommenderas blankning.

[image]
Nokia. Månadsgraf med 26 EMA och MACD-histogram
Nokia har efter förra årets rus tagit sig ned till det klassiska konsolideringsområdet 130-175 kr. Det finns nu stödnivåer lite överallt men tekniskt köpintressant på lång sikt blir aktien inte förrän motståndet vid 175 kr åter passerats på uppsidan.

[image]
Nokia. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Veckografen visar kampen vid 150 kr-stödnivån. Den senaste veckans stapel med öppning och stängning på låg höjd och dessemellan ett kraftigt försök på uppsidan signalerar osäkerhet om den fallande trenden.

Noteringen extremt långt ifrån det fallande veckomedelvärdet är en annan faktor som kan tala för en tillfällig upprekyl. MACD-histogrammets kraftigt negativa noteringar visar dock att säljarna är fortsatt starka.

[image]
Nokia. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd), Bollingerband samt MACD-histogram

Dagsgrafen visar att inte ens finsk sisu och ”Management by Perkele” alltid rår på styrkan i ett fallande 21 dagars medelvärde, som under våren tryckt tillbaka varje försök till uppgång.

[image]
Rekommendation i Nokia blir: Avvakta. Det är för sent att sälja blankt och för riskabelt att spekulera i en uppgång till medelvärdet. Vänta hellre till medelvärdet vänder upp och 160 eller helst 175 kr noteras.

Thomas Sandström
thomas.sandstrom@borstjanaren.se
 
Thomas Sandström

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
  • 1
  • 2
 
 
 
 
 
 
 
Annons