VECKA 20
Torsdag
15
Maj
BT-annons
2008-05-25
photo


Björnkoll på OMXS30-aktierna: ABB-BOL
[image]Veckans björnkoll går igenom de sju första aktierna i OMXS30-indexet: ABB, Alfa Laval, Autoliv, Assa Abloy, Atlas Copco, AstraZeneca samt Boliden.
[image]
ABB. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

ABB-aktien har återhämtat sig brant under våren och befinner sig nu högt ovanför medelvärdet i veckografen och i faggorna av höstens toppnotering.

Den branta stigningen syns även i MACD-histogrammet, som når högre nivåer nu än vid toppen i höstas. Detta får ses som positivt och kanske en indikation om att aktien skall komma att klara denna nivå och småningom dra vidare mot millennieskiftets ATH runt 230.

Än så länge är dock 203,50 kr från i höstas det stora hindret. Med tanke på dubbeltopp-läget och kursens avstånd från medelvärdet är det inte otroligt att vi får en rekyl. Sista veckan innebar också en inbromsning med första röda stapeln på sex veckor.

[image]
ABB. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Dagsgrafen visar en sunda aktie högt ovanför brant stigande medelvärden, av vilka de kortare skurit upp genom de längre, precis som det skall vara.

Normalt sett skulle vi rekommendera köp vid det blå 21 dagars medelvärdet, idag ca 187 kr men dubbeltoppdraget och det överköpta läget gör att en lite längre rekyl inte är otrolig.

Stochastic-indikatorn visar att ABB-kursen stängt på höga nivåer under extremt lång tid, när dess linjer dessutom korsar varandra och bryter ner under den övre linjen, 75%-linjen, så brukar detta kunna innebära en lite större rekyl.

Kanske får vi rent av ett återtest av utbrottsnivån runt 170 kr? Det gröna 55 dagars medelvärde, idag ca 176 kr, kan dock vara en lämplig kompromiss. Där finner vi även också gapet från rapporten 24 april.

[image] Rekommendation i ABB blir: Köp vid en ev träff av 55 EMA, idag ca 176 kr.

[image]
Alfa Laval. Veckograf med 26 EMA, motståndslinje och MACD-histogram

Alfa-Laval är en annan aktie som kommit starkt sedan årsskiftet och befinner sig på sunda nivåer ovanför det stigande medelvärdet i veckografen.

Den branta kursstegringen återspeglas i MACD-histogrammet, som drivits upp till en ny topp och därmed signalerar grönt ljus för aktien på lång sikt.

[image]
Alfa Laval. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Kortsiktigt har Alfa-Laval inlett en rekyl. Kursen noteras nu i nivå med 21 dagars medelvärde, där vi vanligtvis brukar rekommendera köp, men aktien befinner sig långt ifrån 55 dagars EMA, varför köpintresset inte är på topp. Det är inte otänkbart att vi får en rekyl ned mot 390-395 kr, vilket skulle göra vår risk reward-kvot lite för dålig.

[image] Rekommendation i Alfa Laval blir: Aktien är stark men marknaden osäker varför vi avstår från köp.

[image]
Autoliv. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Autolivs aktieägare har på senare tid kastats mellan hopp och förtvivlan: då ”upp som en sol” i april, under maj förbytts till ”ned som en pannkaka”.

Aktien huserar nu under medelvärdet i veckografen, vilket få ses som mycket negativt i dagens börsklimat.

Den starka uppgången för en månad sedan gör att man likväl kan hysa visst hopp, om aktien bara ville hejda sitt fall.

[image]
Autoliv. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Dagsgrafen visar ett Aliv på sluttande planet, 21 dagars medelvärde har vänt ned till svagt fallande och kursen noteras utanför nedre Bollingerbandet, i nivå med 55 EMA, som normalt brukar vara en intressant nivå för köp vid djup rekyl.

[image] Rekommendation i Autoliv blir: Svårbedömt läge, då rekylen nu blivit så pass djup, aktien kan dock vara köpvärd om 341 kr passeras på uppsidan.

[image]
Assa Abloy. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Assa Abloy noteras på låga nivåer, långt ifrån ett fallande 26 veckors medelvärde och har således inte klarat av att vända sin fallande trend tillsammans med den övriga börsen.

Det finns därmed inte mycket som talar för köp i nuläget.

[image]
Assa Abloy. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Dagsgrafen visar en aktie som haft problem med att erövra 55 EMA. Den korta trenden har vänt ned till svagt fallande efter ett tamt försök på uppsidan och läget är nu överköpt med ett Stochastic som just korsat sitt spår på höga nivåer. Därmed är aktien snarast en blankningskandidat.

[image] Rekommendation i Assa Abloy blir: Sälj blankt om 100 kr underskrids. Stop loss 106 kr.


[image]
Atlas Copco A. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Atlas Copco handlas ovan ett stigande halvårsmedelvärde ackompanjerad av ett starkt MACD-histogram och ser således relativt frisk ut. Senaste veckostapeln kan dock oroa med en svans på uppsidan och svag stängning på veckolägsta.

[image]
Atlas Copco A. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

En inzoomning till dagsgrafen visar att Atlas varit uppe på överköpt nivå ovanför övre Bollingerbandet men nu rekylerat ned till medelvärdet. Det kunde för all del vara köpläge här men den förstiktige vill kanske vänta på en eventuell träff av det gröna 55 EMA, då nu både Stochastic och 21 EMA vänt ned.

Detta skulle å andra sidan innebära att aktien återvänder ganska djupt ned i konsolideringen, vilket inte är något gott tecken.

En snabb träff av 102 kr-nivån skulle förvisso kunna vara köpvärd, men harvar aktien vidare där, är det inte en position att hålla fast vid. Föregående veckas utbrott upp över 110 kr skulle i så fall kunna klassas som falskt, vilket borgar för ett försök på nedsidan istället.

[image] Rekommendation i Atlas Copco A blir: Avvakta.

[image]
Atlas Copco B. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

Samma sak gäller i Atlas Copco B: ett utbrott upp och en snabb rekyl, som ställer utbrottet i tvivelaktig dager.

[image]
Atlas Copco B. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Dagsgrafen visar att Atlas B till och med stängde under medelvärdet i fredags, vilket gör läget än mer oaptitligt. Kunde kanske köpas vid 94 med stop 88 men oddsen känns inte övertygande.

[image] Rekommendation i Atlas Copco B blir: Ligg lågt.

[image]
Astra Zeneca. Veckograf med 26 EMA och MACD-histogram

AstraZeneca överträffade halvårsmedelvärdet nu i veckan, med en notering uppåt 180 kr. Stängningen skedde dock på blygsam nivå, varför vi fick en svans på uppsidan, en Candlestick-formation som förebådar lägre kurser.

[image]
Astra Zeneca. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Det är visserligen några kronor kvar innan aktien åter befinner sig nere i aprilkonsolideringen, vilket på allvar skulle klassa utbrottet upp som falskt, men utvecklingen är ändå tillräckligt risig för att göra denna vår tradingkorgsaktie mindre intressant på kort sikt.

[image] Rekommendation i AstraZeneca blir: Avvakta.

[image]
Boliden. Veckograf med 26 EMA, fallande trendkanal och MACD-histogram

Boliden har efter en tung period kommit på fötter och till och med, trots avskiljandet av en saftig utdelning, fått kontakt med ett numera neutralt 26 veckors medelvärde,

[image]
Boliden. Dagsgraf med 21 (blå) och 55 EMA (grön) 200 EMA (röd) samt Bollingerband

Övriga börsens ganska kraftiga rekyl i veckan tycks inte skrämt upp köparna alltför mycket, då Boliden fortfarande handlas strax ovan 21 EMA i dagsgrafen.

Därmed skulle man kunna tänka sig att aktien handlas på relativt köpvärda nivåer just nu även om trenden inte är så fartig. 21 medelvärde har i alla fall långsamt skvisat sig igenom 55 EMA, vilket kan ses som ett skifte av den långa trenden till det positiva.

[image] Rekommendation i Boliden blir: Köp ev runt 68-70 kr men vänta inga stordåd på momangen.

Thomas Sandström
thomas.sandstrom@borstjanaren.se
 
Thomas Sandström

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
  • 1
  • 2
 
 
 
 
 
 
 
Annons