VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2017-11-09
photo


Löneinflation sänker Mekonomen
Brist på bilmekaniker och löneinflation slår hårt mot Mekonomen.

 

Mekonomen

Mekonomen
Ägarna av bildelsförsäljaren Mekonomen kan inte vara så nöjda, då kursen på kort tid rasat från 185 kr till 145 kr. Bolaget har länge uppvisat en relativ svaghet mot övriga marknaden och därmed varnat investerare för köp.

Mekonomens vd Pehr Oscarsson har dock i början av veckan köpt 12 000 aktier för 151,50 kr, till ett värde av cirka 1,8 miljoner kronor. 

Också bolagets finanschef, Åsa Källenius, har köpt aktier men bara 1 000 stycken till kursen 150 kronor sedan ytterligare ett köp i går på 500 aktier till kursen 145 kr.

Köpen sker i samband med att bolaget faller fritt efter en kvartalsrapport.

Mekonomens resultat före skatt blev 119 miljoner kronor för tredje kvartalet 2017, klart lägre än de 141 miljoner kronor som förväntningarna låg på.

Intäkterna uppgick till 1 414 miljoner kronor, också det lägre än förväntningarna på 1 455 miljoner.

Rörelseresultatet blev 127 miljoner kronor, väntat var 152 miljoner. 

Mekonomen upplevde en trög marknad som kan vara relaterad till att det råder  kapacitetsbrist i verkstäderna med anledning av ett underskott på fordonsmekaniker.

Åtgärderna i de tidigare kostnads- och effektiviseringsprogrammen är slutförda, vilket bidrog med full effekt till lönsamheten men det räckte alltså inte hela vägen.

"Marknadstrenden är ganska svag, både i Sverige och Norge. Det underliggande resultatet är en besvikelse"  – vd Pehr Oscarson

"Löneinflation är en väsentlig del av de ökade kostnaderna. Dessutom har vi förvärvat butiker, något som lett till ökad personal men ännu inte till ökad försäljning. Därtill har vi sett ökade fraktkostnader i landet"  – vd Pehr Oscarson

Rekommendation
Sälj, det är inte läge att ta rygg på vd Pehr Oscarson och köpa in i raset.

Först när köpen är så stora att det inte finns säljare beredda att dumpa till ett ständigt lägre pris, kan en lång position bli aktuell.

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons