VECKA 04
Tisdag
21
Januari
BT-annons
2013-01-16
photo


Börstjänarens julpristävling avgjord!
Vi fick en en hel del imponerande poesi till vår grötrimstävling. Utan tvekan måste det vara så att Tomas Tranströmers Nobelpris häromåret smittat av sig och höjt den poetiska ådran i vårt avlånga land till oanande höjder! Frågan är om man inte rent av kan tala om en bubbla?

Poesiavdelningen – "Lilla Nobelpriset"
När det gäller poesi och grötrimstävlingar är det precis som i Marathonlöpning att alla är vinnare. Det räcker att ställa sig på startlinjen för att bli en vinnare och få pris. (Resultatet i OMX-tävlingen presenteras i slutet av artikeln.)

Juryn har haft en mycket svår nöt att knäcka, då det varit hart när omöjligt att skilja de tävlande åt. Lyckligtvis är ju våra futtiga priser ingenting i jämförelse med den belöning som själva diktandet självt utgör. Dygden är sin egen belöning, som så ofta.

Vi går ut löst med de inledande skalderna, som korthugget inspirerat efterföljarna:
Thomas Lindbladh erhållar en månads portföljabonnemang för sin ödmjuka skapelse:

Jag är dålig på att rimma men en dj..el på att simma!



Ibland handlar man man på börsen helt utan rim och reson. Men som som Warren Buffett säger: “När tidvattnet drar sig tillbaka, så visar det sig vem som simmar utan badbyxor.” Och i synnerhet då, gäller det ju att vara en jävel på att simma!

En som satte fart på tävlingen var Lars Lundström, som med sin dikt frammanade en drömbild och beskrivning av förstapriset i OMX-tävlingen, som ju var aktieprogrammet Vikingen:

Med detta ting

kan du syna en swing

och på marknaden få första tjing.

Men bara om du törs

tjäna på vår börs

är den något att HA

denna lömska TA.



Vågar man gissa att denna dikt, som vi väl kan döpa till “Vikingen”, är en parafras på Hasse Alfredssons berömda limerick – med detta ting “kan du strypa en ål och till och med vässa en penna”? Med Vikingen kan du i alla fall definitivt strypa dina förlustaffärer och vässa dina vinnande strategier!

Att TA, Tekniska analys, bara är för den som “törs tjäna på vår börs”, det måste man ju som Börstjänare hålla med om. Liksom att man “får första tjing på marknaden”. Visst kan det också upplevas som “lömskt” att man minsann inte lyckas med varje affärssättupp i den tekniska analysen.

Och hade dikten haft en vers till, så kunde kanske nämnts att Vikingen också har en FA-modul med fundamentala data – vad vet jag?

Man önskar ju att man kunde kvista över med ett Viking-program bara för den goda reklamens skull, men en månads portföljabonnemang på Börstjänaren är väl inte fy skam det heller?

Som en extra uppmuntran för gott schwung och stora poetiska ambitioner kommer även ett tröstpris i form av den berömda Professor Larsson-pennan, som ett brev på posten. (Denna penna torde dock ej kunna vässas av aktieprogrammet Vikingen.)

Ett hedersomnämnande samt en månads GRAN de lux-abonnemang på Börstjänaren, går till Stefan Johannesson, för två hisnande verser (Görans H:s segerfavorit!) på temat "det fiskala stupet".

Det rör sig om variationer på två kända julvisor: först vill tomtegubbarna gasa ihjäl sig av ren nervositet och rädsla för det fiskala stupet men sedan brassas det på och tänds istället tusen “jule-spliff” för att få lite glömska. ("Spliff", som rimmar på Fiscal cliff,  googlas fram till att vara detsamma som "joint", ett slanguttryck för en cigarett som innehåller cannabis.)

Hej, Wallstreetgubbar, slå på gasen och låt oss nerviga vara

Hej, Wallstreetgubbar, slå på gasen och låt oss nerviga vara

En julefrid och sen misär, med fiscal cliff som ju snart är här

Hej, Wallstreetgubbar, slå av gasen, det här ska tomten nog klara

Nu tändas tusen jule-spliff

I väntan på the fiscal cliff

vi har en glömskans stund

på Wallstreets mörka rund


Hedersomnämnande och en månads GRAN de lux-abonnemang går även till Roger Engstrand, som bearbetat Viktor Rydbergs "Tomten", med ovannämnde Göran H. i åtanke.

Vårt Orakel bestås både beundrande hjältekväden och en mild släng av grötsleven, innan dikten avslutningsvis mynnar i konstaterandet att han i alla fall “talar om hur man blir rik”. (Vilket ju ändå måste vara huvudsaken när man jobbar på Börstjänaren!)

Trejderns natt är hård,

Skärmarna gnistrar och glimma

Andra sova i enslig gård

djupt under midnattstimma.

Guldet vandrar sin tysta bana,

Stoppen ligger nära men utom fara

Limiten ligger en bit ovan taken

Endast Göran H är vaken

 
Sitter där och tänker tvärtom

När pressen vägen har utstakat

Ibland vänder han heltom

När det mesta är helt oövervakat

Tittar på skärmen efter vix

Bjuder ibland på ett trix

Gillar väl inte allas kritik

Men säger hur man blir rik


En stark dikt, som bevarat mycket av Rydbergs originella kraft. (Men – handen på hjärtat – nog hade väl guldet också kunnat få vandra suggestivt i en tyst "ban" [liksom månen i originaldikten] istället för en "bana", som kanske mera får en att tänka på Riksbankens trista ”räntebana”?)

Även i nästa dikt anar vi att vårt göteborgska Orakels ande föresvävat diktaren. Och sämre musa kan man förstås ha!

Bo Bredenhof slår till med en dikt, som man med en bredsida på stående fot kan döpa till "Gröt med tjöt".

Ett riktigt bra flyt får han till och en mystik, som kan tolkas lite hur som helst (jag tolkar det som en hyllning till vår västsvenske medarbetare) och som även berör det ovissa i s.k. "forward looking statements":

Gröt

med tjöt

från väst

är bäst.

Nästa år

kanske det går

upp

efter gupp

eller ner

mer och mer.


Visst måste man hålla med om att det anting går upp eller ner, eller så får vi ett “gupp”! Hedersomnämnande samt Gran de lux abonnemang till Bo.

Pallplatserna
Vi har nu kommit till prispallen. Bronsplaketten, i form av (den helt fantastiska) boken "Den rikaste mannen i Babylon", samt en månads GRAN de lux-abonnemang på Börstjänaren, går till Eva Cheva, för en dikt, som utan tvekan för tanken till Shakespears och Stagnelius sonetter – om det nu inte vore för det djuplodade innehållet, där Börstjänaren närmast utmålas som Jultomtens verkstad. En beskrivning som sannskyldigtvis kommer sanningen mycket nära!

Tre små tomtenissar

börsens framtid gissar

Henrik lär oss EMA, SMA och MacD

Titta nu så får ni se.

Han på grafen ritar ränder.

Detta kallas analys av trender.

”Men tänk om plötsligt aktien vänder!”

Thomas varnar att sådant händer.

När de sitt webinarium sänder.

Göran i sina böcker svaret finner

Ja, akta så inte allt försvinner,

Köp nu inte mer,

ty i boken här jag ser

att börsen snart ska ner.


Ja, varför skriva om hjärta och smärta och annat elände, när man kan skriva om Börstjänaren!

"Han på grafen ritar ränder. Detta kallas analys av trender." Kan man annat än applådera? Det är ju så sant som det är sagt!

Andrapriset går till en annan flicka i församlingen: Anja Maria Landér. (Vi är väldigt glada åt att kvinnorna på Börstjänaren inte "tiger i församlingen", tvärtom så är ju svarskvoten hög hos det täcka könet, alldeles utan könskvotering!)

Har avslöjas både trejdningskunskaper samt levnadsvisdom och dessutom en diktarådra, som inte står namnen Anna Maria Lenngren efter, i en dikt som behandlar de stora trejdingfrågorna:

Ska man tänka som de andra 
och samma vägar vandra?

Eller måhända blir man rikare,
av att våga va unikare?

Så strunta nu i Murphys lag
och gör ditt egna smarta drag!

Kolla sånt som VIX och Dax,
kör med litet trix, ha flax...

Och du ska se, en vacker dag,
att rik är både du och jag

"Kolla sånt som VIX och Dax, kör med litet trix, ha flax..." 

Ja, tänk så lätt det är att bli rik – men att formulera visdomen så vackert och med sådan rytmik, det är banne mig inte lätt!

Och avslutningen sen: 

"Och du ska se, en vacker dag, att rik är både du och jag":
Se! Det är ju Börstjänarens affärsidé sammanfattad i ett nötskal!

En välförtjänt silverplats samt en månads GRAN de lux-abonnemang och Häftet  SPX 60-minutes.

Förstapriset, Börstjänarens Shakespearpaket (innehållande en sådan myckenhet av lull-lull att det inte ens går att räkna upp), går till Bruno Guillotte, för en dikt som fylld av mystik och poetiskt djup interagerar textuellt med kända föregångare men också skapar något nytt och eget.

Dikten samgestaltar med sällsam dramatik det nordiska klimatet och börsklimatet för de mindre aktörna, på ett sätt som vittnar om djup insikt i börshandelns karga kärna.

Börsmatadorernas vindar är svår.

Tio små nissar i djupsnön går.

Mot julrally de ilar i samlad tropp

och tar för sig av klapparna i varsin kopp.

Ugglan hoar i sitt näste.

Omx faller tungt från sitt fäste.


Ack, hur mycken visdom rymmer inte denna vackra och ödesmättade dikt, om det verkliga spelet på börsen!

TIO vilsegångna småhandlare i djupsnön, är precis vad som krävs för att EN klok uggla skall kunna göra sig en rejäl hacka!

Tomtenissarna ilar mot ett hägrande julrally och tar hem fåvitska småvinster i varsin liten kopp, men ugglan vet bättre, "hoar i sitt näste" allt medan "OMX faller tungt från sitt fäste".

Tja, vem vet, kanske var det ugglans hoande som fick OMX att falla?
Ute i ogjort väder var de i alla fall, tomtenissarna!

Uschiamej, en skrämmande sann dikt om vad som egentligen försiggår på börsen mitt framför våra ögon och näsor! 


OMX-tävlingen

OMX-tävlingen, där det gällde att ange var OMXS30 skulle komma att stänga onsdagen den 9:e januari, blev en synnerligen jämn historia, med inte mindre än fem deltagare inom fem punkter från det rätta svaret, 1127,67:

Ulf Norberg 1128,10
Thomas Sandström 1129,54
Johan Blackestedt 1125
Håkan Andersson 1132
Daniel Aneljung 1123,01

Närmast, mindre än en halv punkt från facit, kom Ulf Norberg, som kammar hem förstapriset bestående av det klassiska svenska akteianalysprogrammet Vikingen Börs. (Sponsrat av Vikingen med “Trollgubben” Peter Östevik i spetsen!)

Blygsamhetens rodnad sprider sig när jag tvingas nämna (öh, jag lovar, det tycks mig nästan som om någon håller en pistol mot mitt huvud, en Magnum… jaså, var det bara en glass? ...nåväl OK...) att jag själv kom hyfsat nära i gissningstävlingen. Som anställd på Börstjänaren får jag dock inte något pris, förutom (den icke föraktliga) äran.

Andrapriset, ett kvartals Gran de lux-abonnemang, går istället till Johan Blackestedt, drygt ett par punkter ifrån rätt svar.  

Om tredjepriset blev det så tajt, att vi delar ut två stycken: Håkan Andersson, som var endast 4,33 punkter ifrån och Daniel Aneljung, som missade med 4,64 indexpunkter, får båda en månads Gran de lux-abonnemang på Börstjänaren.

TACK ALLA TÄVLINGSDELTAGARE!

Till er som inte vann någonting denna gång vill vi påminna om gamle IOK-ordföranden Pierre de Coubertins ord: ”Det viktigaste är inte att segra, utan att kämpa väl.”

(Det kan dock vara på sin plats att påpeka att under Olympiska sommarspelen 1912 tävlade baron de Coubertain i grenen ”litteratur” under en pseudonym och vann. Huruvida han kämpade väl vid det tillfället är höljt i historiens dunkel. Det är dock tveksamt om han kom upp i samma litterära kvaliet som våra egna Börstjänarpoeter.)

 
Thomas Sandström

1 2 3 4 5 Nästa Sista Sid 1 av 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
 
 
 
 
 
 
Annons