VECKA 18
Söndag
05
Maj
BT-annons
2011-09-19
photo


Dollarn pressar spannmålspriser
Helgens krönika handlar bland annat om att dollarn pressar spannmålspriserna i Chicago.

Aktiemarknaden
Sedan sommarens ras på världens aktiemarknader har inte mycket hänt. Efter en våg med panikutförsäljningar blev det stillestånd i index som S&P 500, Dow Jones, Euro Stoxx 50, Nikkei och OMX. Man säger då att marknaden konsoliderar. I de flesta fall handlar det om så kallade fortsättningsformationer, vilket betyder en paus i trenden.

Teknikindex som Nasdaq 100 har dock uppvisat en relativ styrka. Där har fortsättningsformationen övergått till ett trendskifte. Det är ju inte alltid som kursen fortsätter i trendens riktning. Vidare är det först om kursen bryter ned under lägstanoteringen i formationen som trenden är bekräftad som fallande.

Om marknaden kommer att gå upp eller ned är något som de flesta aktörer funderar på och diskuterar dagligen. Men flertalet glömmer lätt bort att det är så mycket viktigare att agera än att förutspå något. Det är annars lätt hänt att man förblir negativ när en fallande trend skiftar till stigande, eller att man har svårt att släppa en positiv marknadssyn när kurserna rasar. Man köper då på toppen och säljer vid bottnen – egot är börshandlarens värsta fiende.

Fortsättningsformationer eller inte, det nordamerikanska aktieindexet S&P 500 har avancerat i ett par år medan ekonomin inte alls gått så bra. USA:s centralbankschef Ben Bernanke misslyckades med sina två stödpaket. Det har för visso hållit S&P 500 uppe, men arbetslösheten och problemen med tillväxt består.

Dyster statistik
Torsdagens statistik över nyanmälda arbetslösa visade en ökning med 11 000 till 428 000 personer. Långt från det förväntade på 411 000 personer. Samtidigt kom statistik på konsumentpriserna i USA, dessa steg med 0,4 procent i augusti, men i förhållande till samma månad för ett år sedan, steg detta index med hela 3,8 procent. Ökningen var 100 procent mer än man förväntat sig!

Vidare sjönk Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index, affärsförhållanden för industrin i New York, till -8,82, analytikernas prognos var -4,00.

Trotts denna usla statistik, avancerade de amerikanska börserna. En marknad som stiger på negativ statistik, visar att säljarna är svaga, ett styrketecken således. Möjligen får vi alltså inte någon fortsättning på fortsättningsformationerna. Det viktiga nu är att sommarens krasch skrämde ut många, en stor grupp aktörer som kan komma att agera köpare högre upp. Marknaden har nu ny energi, som inte fanns tidigare, varför man inte skall utesluta nya årshögsta. Den viktigaste frågan är inte om vi får en ny årshögsta eller årslägsta, utan åt vilket håll trenden pekar. Det är (nästan) lika lätt att argumentera för nya toppar som för lägre bottnar.

FED
Veckans negativa statistik och hot om recssion gör att Bernanke på tisdagens FOMC-möte kan komma att ”göra något”. Men enligt hans track record, gör han nog bäst att inte göra något – ta semester!

Ben Benankes, men också Alan Greenspans, misslyckande har nu uppmärksammats av nobelpristagaren Joseph Stiglitz som menar att de gjort ett mycket dåligt jobb när de lät bubblan växa.

Dollarn
Under de två första stimulanspaketen rasade dollarn och guldet skenade. Korrelationen var hög, investerare flydde dollarn för att investera i ”safe haven”. Sedan i somras har dock dollarn stått stilla medan guldet fortsatt upp i rask takt. Men den senaste veckan har även dollarn inlett en stigande trend, korrelationen mellan guld och dollar är låg i dag. Att dollarn vänt upp betyder nödvändigtvis inte att guldet måste ned, just nu.

En sektor där korrelationen mot dollarn ökar är spannmål. Stiger dollarn blir det ju dyrare för köpare av spannmål med andra valutor.

Spannmål
Men nu är det inte bara en stark dollar som är negativt för spannmål, lägg därtill att de syndamerikanska valutorna sjunkit i värde mot dollarn samtidigt som man rapporterar om rekordskördar av majs och sojabönor främst i Argentina, där peson under många åt fallit mot dollarn. Sedan 2009 har kursen på USD/ARS stigit från 3.000 till dagens nivå på 4.2000. Och i Brasilien jobbar landets centralbank på att sänka valutan real mot den nordamerikanska dollarn; sedan mitten av juli har USD/BRL avancerat från 1.5500 till dryga 1.7000.

Detta gör vete, majs, sojabönor och havre i Chicago dyrt i förhållande till andra marknader, exporten minskar, lagren fylls på, vilket till slut får priserna på fall.

Nu har man dock haft problem med torka i USA, vilket lett till att produktionen för t ex. majs blir mycket lägre än väntat. Trots att utsädet av majs var det största sedan andra världskriget, räknar man inte med någon större ökning från fjolårets resultat. Skörden per tunnland är alltså lägre p.g.a. ofördelaktiga väderförhållanden.

För sojabönor förväntar man sig en minskad skörd på 7,3 procent mot året före. Men för vete ser det lite bättre ut, då lagren väntas öka, dock främst p.g.a. minskad export som ett resultat av ett högt globalt utbud.

Gynnsamma väderförhållanden i Europa och området runt Svarta havet har lett till att man räknar med bättre produktion än väntat. Även i Kanada och Australien är skörden av vete hög. Australien förväntas nu, efter två år med mycket goda skördar, bli världens andra största exportör av vete och därmed peta ned Europa till en tredjeplats.

Slutligen fortsätter effektiviserade Ryssland att slå förväntningarna, nu med en veteexport som kan komma att fyrfaldigas till nivåer från 2009-2010. Även Kina överraskar med en rekordskörd, dock inte tillräcklig för att täcka den inhemska efterfrågan.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons