Tisdag 20 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-07-24
photo


Draghi väntar på inflation
Euron stiger kraftigt mot dollarn som rasar, trenden är stark, väl värd att följa.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img7/a.pngEUR/USD trendlinjeanalys, graf från AvaTradeAct

EUR/USD
EUR/USD noteras vid en högre topp i en mycket starkt stigande trend, vilket innebär att euron stärks mot dollarn som försvagas.

Vid en presskonferens förra veckan sade ECB-chefen Mario Draghi att data bekräftar en allt starkare ekonomi i euroområdet men det underliggande inflationstrycket är alltför lågt, vilket innebär att det krävs fortsatt stora stimulanser.

"En betydande grad av penningpolitisk ackommodering är fortfarande nödvändig för att underliggande inflationstryck gradvis ska byggas upp" – Mario Draghi

Draghi sade att den ekonomiska återhämtningen blivit bredare men den har ännu inte slagit igenom i högre priser och det syns ingen övertygande uppåtgående trend för kärninflationen.

Även om inflationen ännu inte är enligt önskemål från ECB, är Draghi övertygad om att de kommer nå sitt mål om en inflation runt 2 procent. Med en stabil återhämtning handlar det nu bara om att vänta på stigande priser och löner.

Styrräntorna ligger kvar på nuvarande nivåer under en utdragen period och klart längre än programmet för tillgångsköp.

Programmet för tillgångsköp med köp för 60 miljarder euro i månaden ska fortsätta till december 2017. Eller till dess att det syns en uthållig justering av inflationsbanan som ligger i linje med ECB:s inflationsmål.

"Om utsikterna under denna period skulle bli mindre gynnsamma eller om de finansiella förhållandena inte skulle vara förenliga med ytterligare framsteg mot en uthållig anpassning av inflationsbanan, så avser rådet att öka programmet vad gäller storlek och/eller tidsperiod" –  ECB.

Eftersom EUR/USD noteras vid en högre topp, är det lite sent påtänkt att köpa i dag. Men eventuella rekyler ned bjuder in till nya köp. Det är inte läge att spekulera i en svagare euro så länge kursen stiger med momentum.

Grafen ovan visar en lång serie med köpsättupper som vi tidigare tagit upp. För trendföljare har det funnits en drös med sättupper att agera på före dagens extremt överköpta nivåer.

Rekommendation
Behåll köpta, köp mer vid en eventuell rekyl ned.

Att ta position
Euron kan handlas med CFD:er via AvaTrade eller CMC Markets.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 Nästa Sista Sid 1 av 5
GA