VECKA 17
Torsdag
24
April
BT-annons
2007-06-26
photo


Konsten att blanka
Börstjänaren har på senare tid börjat blanka relativt aktivt, både på USA- och Stockholmsbörsen. Att blanka, eller ”gå kort”, som det också kallas, är en bra och nödvändig strategi för att få en stabil avkastning även under tider då börsen faller.

Inledning
Sedan IT-bubblan sprack år 2000, har blankning blivit ett välkänt begrepp för den vanlige småspararen. För er som dock ännu inte känner till begreppet, ska vi kortfattat beskriva hur det går till och varför vi tycker blankning är den bästa metoden för att få en stabil avkastning under negativa trender.

Blankning i praktiken
En blankningsaffär innebär i praktiken att du säljer något som du inte äger. Istället lånar du dessa aktier av din mäklare och låter sälja dem vidare till aktörer som vill köpa aktien. Tanken är att du senare skall kunna köpa tillbaka dina lånade aktier, till ett billigare pris. På så vis tjänar du mellanskillnaden under förutsättning att din blankade aktie sjunker i värde.

Varför blankning? [image]
Befinner sig börsen i en negativ trend, eller tror du att en aktie ska falla? I så fall är blankning en ypperlig metod för att tjäna pengar på nedgångar. Det är, om det sköts på rätt sätt, inte mer riskabelt än vid vanlig aktiehandel och du kan (och bör!) som vanligt givetvis placera en stop loss.

Vi rekommenderar att man blankar aktier istället för att sälja på termin, eller handla med sälj-optioner/warranter, eftersom man har tidsvärdet emot sig vid handel med derivat. Derivathandel kan förvisso vara ett bra komplement till den vanliga aktiehandeln, men det enklaste, och minst riskabla, är att du helt enkelt blankar en aktie när du tror att den skall falla.

Hur blankar man?
De flesta mäklare erbjuder möjlighet till blankning. Genom att fylla i ett s.k. Ramavtal för värdepapperslån och Förfogandeavtal till din mäklare, kan du efter godkännande börja blanka.

Vad kostar det?
Kostnader för blankning varierar hos olika mäklare. Nordnet och Avanza, tar exempelvis vanligt courtage samt 200 kronor i administrationsavgifter vid varje blankningsaffär. Dock tillkommer inte administrationsavgiften vid daytrading, det vill säga om du köper tillbaka dina blankade aktier innan stängning under samma dag.

I USA är det billigare att blanka, eftersom de generellt har betydligt lägre courtage i förhållande till de svenska mäklarfirmorna. Ytterligare en fördel med amerikanska internetmäklare är att de samtidigt inte tar någon administrationsavgift.

Vad är nackdelen?
Den stora nackdelen med blankning på Stockholmsbörsen, är att man endast kan blanka de omkring 40 största bolagen. Tror du exempelvis att en mindre aktie, som Vostok Nafta, skall sjunka, går det dessvärre inte att blanka den. Detta beror på att din mäklare inte kan låna ut aktier i detta bolag till dig.

Att blankning har dåligt rykte beror sannolikt på framför allt två saker: dels skylls blankarna för att vara de som driver ner aktiekurserna och skapar börsras. Detta är dock omtvistat.

Den andra anledningen till blankningens vanrykte, är att risken i princip är obegränsad, eftersom en aktie som du lånat och sålt, i teorin kan stiga hur mycket som helst. En sund riskhantering eliminerar dock denna risk.

Eftersom vi på Börstjänaren arbetar mycket med blankningar när börsen befinner sig i en fallande trend, rekommenderar vi att du tecknar ett avtal för blankning hos din aktiemäklare, så ska vi försöka ge dig de bästa tipsen på blankningsvärda aktier!


Michael Canborn
michael@morningbriefing.se

 
Börstjänaren

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons