VECKA 17
Torsdag
24
April
BT-annons
2007-01-26
photo


Strategi: ta position vid rekyl!
I de analyser vi skriver på Börstjänaren nämner vi ofta att ”aktien har rekylerat mot 22 EMA, där ett köpläge kan uppstå”. Detta är en strategi vi tradar efter och som fungerar väldigt bra i en trendande marknad. Jag tänkte i denna krönika presentera strategin, för att du som abonnent skall få mer förståelse för hur vi tänker och agerar när vi upprättar köp- och säljrekommendationer baserade på detta tillvägagångssätt.

Strategin går ut på att invänta en tillfällig svaghet i en aktie som befinner sig i en stark, stigande trend. Låt oss ta Assa Abloy som exempel:

[image]
Assa Abloy. Veckograf med medelvärden och MACD-histogram.

För att få en bra överblick över den långsiktiga trenden granskar vi först aktien i en veckograf, med 13 EMA (röd linje), 55 EMA (blå linje) och 89 EMA (grön linje). Samtliga medelvärden är stigande och befinner sig under aktiekursen, vilket pekar på att aktien ligger i en långsiktigt stigande trend – något som är ett måste för att vi ens skall överväga att ta position. Vi observerar samtidigt att MACD-histogram noteras över nollstrecket, vilket är ytterligare ett krav för att vi skall köpa aktien.

I veckografen ser aktien således fin ut för en köpposition: samtliga medelvärden befinner sig under kursen och är stigande, samtidigt som MACD-histogram noteras över nollstrecket. Låt oss gå vidare till dagsgrafen för att se om vi kan finna en lämplig nivå att köpa aktien vid.

[image]
Assa Abloy. Dagsgraf med Elders AutoEnvelopes och MACD-histogram.

I dagsgrafen använder vi oss huvudsakligen av Elders AutoEnvelopes med 22 EMA som medelvärde. Tanken är att vi skall identifiera viktiga stödnivåer som aktien eventuellt kan stanna upp vid, för att sedan uppta sin stigande trend mot nya toppar. Vi ser att kursen i Assa Abloy framgångsrikt har testat 22 EMA och dessutom stängt i den övre delen av dagsstapeln. Detta antyder att stödet kan hålla och bekräftar köpläget i aktien. Vi noterar även att MACD under rekylen har gått från att befinna sig över nollstrecket till att numera noteras under nollstrecket – detta visar att aktien är översåld i det kortsiktiga perspektivet, vilket är ytterligare en bekräftelse på att det är rätt tillfälle att köpa aktien.

Köpkurs-nivå kan variera, beroende på hur börsklimatet ser ut. Ibland vill man vänta på bekräftelser, och då inväntar man att dagens högsta notering passeras. Är man otålig och vill komma in snabbt i aktien tas position redan vid testet av 22 EMA. Stop loss bör man placera utefter ens riskprofil (som en parantes rekommenderar vi att man riskerar 1-2 procent av sitt riskkapital i varje enskild trade, mer om detta i kommande krönikor). Ur en teknisk synvinkel kan man placera en stop loss strax under 120 kronor, då den i så fall fallit både under 22 EMA och det horisontella stöd på 120 kronor. För dem som vill ge aktien svängrum kan 115 kronor vara en bra stop loss-nivå (strax under den senaste rekylbotten).

Målkurs kan man placera på två olika ställen: den första målkursen bör i detta fall vara vid 125 kronor, där vi har både toppnoteringen och det övre bandet i AutoEnvelopes. En framgångsrik strategi kan vara att, istället för att sälja när aktien infriat den första målkursen, endast flytta upp sin stop loss till breakeven (inköpskursen). En annan strategi är att sälja av halva positionen vid 125 kronor, för att som sämst hamna på breakeven. Ibland behövs dessutom en andra målkurs, som man placerar betydligt högre upp, för dem som vill använda en flytande (s.k. trailing) stop loss.

[image]
Assa Abloy. Dagsgraf som visar utfallet av strategin.

Med facit i hand ser vi att 22 EMA höll som stöd (vilket inte är ovanligt) och 125 kronors-nivån testades strax därefter.

Observera att vi tog detta som ett schematiskt exempel. Ingen set-up är 100 procent träffsäker; aktien kan lika gärna fortsätta falla igenom 22 EMA och istället bilda en ny botten. Därför är det alltid viktigt att använda en tajt stop loss och begränsa de förlustaffärer som ofrånkomligen kommer att dyka upp.


Michael Canborn
michael@morningbriefing.se

 
Börstjänaren

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons