@Hallenborg - Vän av ordning vill påpeka att skördetillfället inte har något med färgen att göra (det är aldrig lönt att tröska omoget vete om det inte är för att man riskerar en massa regn sneare - det kostar för mycket att torka). Däremot tillsätts oxidationsmedel hos vissa kvarnar för att de ska slippa lagra varan så luftens syre hinna oxidera mjölet.
@Sandström - medan det verkar logiskt att inflationen motverkas av storlekratonalisering och effektivisering inom lantbruket, så är kostnadsbilden mycket mer komplex än så, tex pga bla starkt ökade markpriser pga räntan, och varierar stort från region till region. Generellt sett har dock kostnadssidan sprungit ifrån intäkterna. Medan det inte har mycket med den kortsiktiga prisrörelsen att göra, så är lönsamheten inom veteproductionen genrellt sett usel (mer än halverat sendan 2012). Jag tycker att läget mest påminner om oljesektorn - produktionen överstiger konsumtionen och prisläget är därför pressat till den grad att många inte kan producera till nuvarande nivå. (data kan hittas hos bla FAO, USDA, Eurostat, SCB)
Medan det är sant att proteinhalten har en tendens att falla med höga hektarskördar har jag inte kunnat hitta data som stödjer din kommentar om kvalitetsinflation utöver för Danmark där proteinhalten fallit pga lagmässiga begränsningar i kvävetillförsel. Har du en källa är jag mycket intresserad.
Tack för ditt initierade och välformulerade inlägg.
Faktum är att det nog var en allmän utarmning av näringsinnehållet i frukt och grönsaker, som jag hade i åtanke (vet ej hur omstridd denna uppfattning är), men som den stadsbo man är drog jag allt som växer över en kam.
Likväl tycks det finnas stöd för detta, som t.ex. SVT rapporterat om med hänvisning till tidskriften Global Change Biology.
Men det kanske var slikt du redan hade koll på?
Självklart är det ju så att sådant föga påverkar den kortsiktiga prisutvecklingen; ur vår tekniska synvinkel är alla fundamentala kommentarer om aktuella priser att betrakta som, i bästa fall, underhållning och tidsfördriv.
@Hallenborg - Du har helt rätt att man använder blekmedel "over there" (tror kloroxid/klorgas är vanligaste använda medlet) men det är inte lanbrukarna som har bråttom som du nämnde men väl kvarnarna/bagerierna. Genom att använda ett oxideringsmedel mognar mjölet snabbare, blir vitare och får bättre bakegenskaper (när man bakar fluffigt vitt bröd tex). Alternativet till detta är att lagra mjölet ett tag (1-2 veckor), fast det aldrig blir helt vitt, samt betala extra för ett vete med högre proteinhalt och övriga bakegenskaper. Så på många sätt klasssisk kapitalism som går mot effektivisering. Håller dock med om att det inte låter trevligt och det finns undersökningar som pekar på att näringsvärdet försämras och att det kan bildas små mängder skadliga ämnen som biprodukter.
@Sandström - De rapporter du hänvisar till handlar om ev effekter av klimatförändringar och har, enligt min uppfattning av begreppet, inget med kvalitetsinflationen du nämnde att göra.
Jag tror att du i grunden har helt rättt - dvs att vi konsumenter betaler för vikt och då förädlas produktionen mot vikt med avkall på kvalité i allt från grönsaker över frukt till spannmål (ett överraskande dåligt forskat område men undersökningar tyder på at så faktiskt är fallet). Det är bara det att spannmål till export genrellt även säljs med kvalitetsnorm, dvs man ställer krav till tex proteininnehållet och voilá då produceras det som eftersträvas (exempel på bibehållen proteinhalt snabbgooglat: http://tiny.cc/xvepey - ingen HS formation eller fallande trend att se där). Mängden spårämnen, minerlainnehållet mm i vete har dock säkert fallit med tiden.
PS medan näringsandelen har sjunkit i våra råvaror och kanske än mer i våra matvaror, har matsäkerheten genrellt sett ökat, fast många tror motsatsen (fast jag ska erkänna valet mellan lite svamptoxin och klorblekt mjöl känns hårfin). Vårt växande problem verkar dock främst vara våra matvanor...
Årets exportvete är i medeltal antagligen av en lite sämre kvalité, dvs proteinhalten är lägre (pga säsongsvariation inte kvalitetshyperinflation) vilket naturligtvis betinger ett lägre pris.
Hörde senaste trading online om vete.
@Hallenborg - Vän av ordning vill påpeka att skördetillfället inte har något med färgen att göra (det är aldrig lönt att tröska omoget vete om det inte är för att man riskerar en massa regn sneare - det kostar för mycket att torka). Däremot tillsätts oxidationsmedel hos vissa kvarnar för att de ska slippa lagra varan så luftens syre hinna oxidera mjölet.
@Sandström - medan det verkar logiskt att inflationen motverkas av storlekratonalisering och effektivisering inom lantbruket, så är kostnadsbilden mycket mer komplex än så, tex pga bla starkt ökade markpriser pga räntan, och varierar stort från region till region. Generellt sett har dock kostnadssidan sprungit ifrån intäkterna. Medan det inte har mycket med den kortsiktiga prisrörelsen att göra, så är lönsamheten inom veteproductionen genrellt sett usel (mer än halverat sendan 2012). Jag tycker att läget mest påminner om oljesektorn - produktionen överstiger konsumtionen och prisläget är därför pressat till den grad att många inte kan producera till nuvarande nivå. (data kan hittas hos bla FAO, USDA, Eurostat, SCB)
Medan det är sant att proteinhalten har en tendens att falla med höga hektarskördar har jag inte kunnat hitta data som stödjer din kommentar om kvalitetsinflation utöver för Danmark där proteinhalten fallit pga lagmässiga begränsningar i kvävetillförsel. Har du en källa är jag mycket intresserad.
Hej NN,
Tack för ditt initierade och välformulerade inlägg.
Faktum är att det nog var en allmän utarmning av näringsinnehållet i frukt och grönsaker, som jag hade i åtanke (vet ej hur omstridd denna uppfattning är), men som den stadsbo man är drog jag allt som växer över en kam.
Likväl tycks det finnas stöd för detta, som t.ex. SVT rapporterat om med hänvisning till tidskriften Global Change Biology.
Men det kanske var slikt du redan hade koll på?
Självklart är det ju så att sådant föga påverkar den kortsiktiga prisutvecklingen; ur vår tekniska synvinkel är alla fundamentala kommentarer om aktuella priser att betrakta som, i bästa fall, underhållning och tidsfördriv.
Mvh Thomas S.
Hejsan,
Kul med så välinformerade lyssnare!
Det jag rerererade till var "bleached flour" i USA.
Är dock ingen expert på detta men det låter ju inte så hälsosamt.
Mvh
Henrik
Se här för en länk till Trejdingklubben Online!
Hej igen,
@Hallenborg - Du har helt rätt att man använder blekmedel "over there" (tror kloroxid/klorgas är vanligaste använda medlet) men det är inte lanbrukarna som har bråttom som du nämnde men väl kvarnarna/bagerierna. Genom att använda ett oxideringsmedel mognar mjölet snabbare, blir vitare och får bättre bakegenskaper (när man bakar fluffigt vitt bröd tex). Alternativet till detta är att lagra mjölet ett tag (1-2 veckor), fast det aldrig blir helt vitt, samt betala extra för ett vete med högre proteinhalt och övriga bakegenskaper. Så på många sätt klasssisk kapitalism som går mot effektivisering. Håller dock med om att det inte låter trevligt och det finns undersökningar som pekar på att näringsvärdet försämras och att det kan bildas små mängder skadliga ämnen som biprodukter.
@Sandström - De rapporter du hänvisar till handlar om ev effekter av klimatförändringar och har, enligt min uppfattning av begreppet, inget med kvalitetsinflationen du nämnde att göra.
Jag tror att du i grunden har helt rättt - dvs att vi konsumenter betaler för vikt och då förädlas produktionen mot vikt med avkall på kvalité i allt från grönsaker över frukt till spannmål (ett överraskande dåligt forskat område men undersökningar tyder på at så faktiskt är fallet). Det är bara det att spannmål till export genrellt även säljs med kvalitetsnorm, dvs man ställer krav till tex proteininnehållet och voilá då produceras det som eftersträvas (exempel på bibehållen proteinhalt snabbgooglat: http://tiny.cc/xvepey - ingen HS formation eller fallande trend att se där). Mängden spårämnen, minerlainnehållet mm i vete har dock säkert fallit med tiden.
PS medan näringsandelen har sjunkit i våra råvaror och kanske än mer i våra matvaror, har matsäkerheten genrellt sett ökat, fast många tror motsatsen (fast jag ska erkänna valet mellan lite svamptoxin och klorblekt mjöl känns hårfin). Vårt växande problem verkar dock främst vara våra matvanor...
Lång text och ändå glömde jag en kommentar.
Årets exportvete är i medeltal antagligen av en lite sämre kvalité, dvs proteinhalten är lägre (pga säsongsvariation inte kvalitetshyperinflation) vilket naturligtvis betinger ett lägre pris.
Logga in för att svara på detta foruminlägg!