Nu har CXO genomfört en ny större studie på Money Managers inom NAAIM från 2006 till mitten 2012.
"In summary, evidence from simple tests on NAAIM survey data does not support a belief that the money managers as a group successfully time the U.S. stock market over the short term."
"..the average investment posture offers no information about the stock market return the following week."
"..no correlation between what the investment advisors expected to happen − and what actually happened −in the market one week forward."
"They found correlation between past market performance and future return expectations. This means advisers tend to be trend followers. If the market gained, they predict the market will gain in the future, and if the market fell, they predict the market will fall in the future. Of course, this information is of no use to investors, but that doesn’t stop the advisers from charging high fees for it."
Slutsatser - Framtidsprognoser
- INGEN kan konsekvent förutsäga börsens utfall i förväg. Inte ens en vecka framåt trots 50% chans att ha rätt.
- Om inte ens de "bästa" inom denna bransch kan göra det, då kan nog inte heller du själv göra det.
- Då chansen gissa framtiden rätt faktiskt är 50%, kan både du själv och rådgivare genom att mentalt eller praktiskt skära ut perioder med korrekta slantsinglingsprognoser, överyga sig själva och andra om att man kan ge korrekta prognoser.
- Alternativt "bevisas" framtidsprognosen som korrekt genom att invänta en framtid där prognosen till sist slår in. Det kan ta månader eller år...... "Efter regn kommer förr eller senare solsken" prognoser blir till sist i regel alltid 100% korrekta, men är tämligen värdelösa för investerare om man inte är extremt långsiktig.
- Att betala för framtidsprognoser via personlig rådgivning, aktietips i nyhetsbrev etc är totalt bortkastade pengar.
Slutsatser - Egen trading
- Om du baserar investeringar på framtidsprognoser, gratis eller mot betalning, har du som bäst ca 50% chans att lyckas över tiden. Väljer du denna metod har du bara dig själv att skylla. Skyll inte på rådgivaren.
Sluta försöka träffa toppar och bottnar - det är omöjligt och det är bevisat!
- Lär dig istället en eller flera tekniker för att följa trender och köp och sälj först då trenden ändrats.
- Ingen trendmetodik är bäst eller "rätt"; valet är personligt och beror på tradingstil. Man kan följa trender från minutgrafer till månadsgrafer och handla därefter.
- Trendtrading blir aldrig 100% korrekt, kanske 80% i bästa fall, men det är ett mycket, mycket bättre utfall än att gissa framtiden.
Varför skriver inte media om detta faktum?
- Ni kommer sannolikt aldrig läsa ovan i aktierelaterad media då dessa ofta erbjuder nyhetsbrev eller rådgivning mot betalning och samtliga har "experter" som ger råd.
- Många av medias annonsörer är börsmäklare som tjänar courtage på att vi handlar ofta och fel, och/eller rådgivare....
Varför kommer många som läser detta lik förbaskat fortsätta försöka gissa toppar och bottnar?
- Fan vet....
"Men occasionally stumble over the truth, but most of them pick themselves up and hurry off as if nothing had happened." /Churchill
Ed Seykota säger dessutom att trend just nu inte finns, utan är något som har varit. Rent matematiskt har han rätt, eftersom trenden (derivatan) hos prisutvecklingen beror på vad priset kommer vara i framtiden. Det innebär dock inte att det är hopplöst. Mänskliga fel, bla "Recency Bias", gör att det är större sannolikhet att en trend som nyss har varit fortsätter, än att det blir ett helt slumpartat utfall.
Välskrivet, intressant och välbehövligt omskakande, Stefan.
Jämfört med alla börsdiskussioner så tror jag faktiskt det är just sådana inlägg som kan lyfta avkastningen. Kanske inte just pga att du tror på trendtrading, utan för att man behöver ta sig i kragen ibland och ifrågasätta ens arbetssätt och informationskällor.
Jag läste för ett tag sedan om en undersökning som visade på, om jag kommer ihåg rätt, hur olika förvaltares/pensionsbolags "överavkastning" skapades genom marknadstiming respektive diversifiering. Deras försök till marknadstiming ledde till i stort sett ingen extra avkastning alls jämfört med typ index. Däremot, de som lyckades bäst med förvaltningen var de med väldiversifierade portföljer, som ger gratisluncher, dvs att om man har en portfölj med saker som rör sig olika, är möjligheterna stora att kunna ta hem vinster från en och köpa nåt annat som halkat efter en tid.
Stefan skrev: Varför fortsätta försöka gissa toppar och bottnar?
Människan är nyfiken, vill förbättra, uppfinna, ha kul, skapa, ser möjligheter, ser mönster, vill bli belönad, entusiasm, tror på idéer, allt är möjligt...
Trendtrading - inte lätt det heller. Väntar fortfatande på den dagen då någon presenterar en fungerande trendföljande metod, dvs en väldefinierad metod som back-testats framgångsrikt på en stor mängd historiska data, både aktier och aktieindex.
Jag har själv av nyfikenhet/hobby testat/programmerat in olika sorts tradingmodeller senaste åren, och måste säga att det är jättesvårt att få till nåt som fungerar stabilt på flera marknader eller olika sorts instrument. Ett val av inställningar som fungerar väldigt stabilt och jämt över åren på ett eller ett par index, kan balla ur totalt på ett annat index.
Det är svårt.
Ett tydligt bevis på hur svårt det är att utifrån historiska data knåpa ihop en trendmodell med väl valda parametrar/inställningar, visas av nedanstående bild, som visar hur illa det gått för fonden "Salus Alpha Managed Futures VT" (RÖD). Den följer "index med 10 till 20 globala hedgefonder specialiserade på trender och cykler i aktieindex. Den gula är Lynx.
Några som verkligen lagt ner mycket tid på trendmodeller är ju fonden Lynx, de har ett 15-tal utvecklare. Det mesta exekveras automatiskt så länge någon marknad är öppen.
Ytterligare "bevis" för hur svårt det är med föränderliga marknader är att Lynx i senaste årsredovisningen beskriver hur senaste årens avkastning i stort ett kommer ifrån nyutvecklade modeller! De har ett 25-tal modeller, pensionerar gamla och stoppar in nya.
Gissningsvis har de misslyckade fonderna enl grafen ovan modeller som baserats på tydliga och tidsmässigt längre trender som under kanske en 10-årsperiod innan det gick åt skogen. Kanske enklare MA-metoder med farligt hårdoptimerade inställningar, vem vet.
Något som är slående och som i "alla tider" irriterat de som investerat i Lynx är att den så ofta ger tillbaka i stort sett all vinst som byggts upp under en tid.
Man infrågasätter varför har de inte bättre trailing stop loss?
Varför hittar de inte den nya trenden snabbare?
De tappar rätt ofta 7-8% av en uppgång när trenderna vänder emot.
Självklart är de själva fullständigt medvetna om detta.
Hade det varit möjligt hade de så klart programmerat in detta i modellerna för länge sedan.
Detta är ett tydligt bevis för hur vansinnigt svårt det är!
Så...det känns som att "Stinsen"-trategin är väl så konkurrenskraftig. Den är inte riktigt bara "köp och behåll", utan snarare "köp billigt och behåll och sälj lite när det är dyrt".
Jag tror också att vanliga misstag är att göra för stora förändringar i ett svep. Tänker på PPM exempelvis. Tror man på en annan marknadsriktning ett tag framöver, så kanske det är vettigt att vikta om lite i taget, kanske minska/öka aktiedelen med 10% eller så. Låter hur tråkigt som helst, men tror att om man kör stilen med all-in eller all-out så har man definitivt en massiv övertro på analysen, vems det än är.
Jag har labbat med släpande stoppar, även dynamiska ATR-stoppar, och de är ingen hit. Skall man följa en trend får man inte bli utstoppad när man väl är i en.
Skall du förja Stinsen så måste du nog vänta till nästa cykliska bull market startar. 2020-2040? Annars kommer du bara följa med hela vägen ner.
ATR-stoppar är i mina tester bättre än fasta glidande stoppar i % eller kr (se exemplen jag gav om ATR%. Det varierar mycket.). Turtle / Donchianstopp är bättre: X perioders utbrott åt fel håll med ett glidande medelvärde pekande åt samma håll.
Själv försöker jag hitta ett statistiskt mönster på prishistoriken som indikerar hur stor chansen är för en trendvändning, för att komma ur tidigare.
Vad gör man tills dess? Följ inte Stinsen, utan gör något annat. Välj en strategi som fungerar i en cyklisk bear market som passar dig. Position trading, Swing trading, day trading, scalping, obligationer, sparbanken, lägg pengarna / tiden på ett bolag, hitta ett bättre betalt jobb...
Tänk om det blir hela vägen ner? Skillnaden mellan gambling och trading är att se till att man har positiv expectancy, åtminstånde historiskt. Men trots att man har positiv expectancy så kan man förlora pengar, eftersom utfallet är en sannolikhet. För att jämna ut kurvan får man minimera positionsstorleken, och öka antalet avslut.
breda långa prognoser brukar vara bra att hålla i bakhuvudet, som sekulära och cykliska upp och nedgångsperioder
tex. sekulär börsnedgång 2000 till 2017-20 (1966-82)
cyklisk börsuppgång sedan mars 2009 (nu på slut-tampen) fallhöjden när nämnda cykliska uppgång är över, är 50%
vad göra fram till 2017-20? No problems! Det kommer allltid möjligheter i nedkörda objekt som nu tex. guldaktier och "momentum"-objekt som TLT långa T-bonds nu har varit
Först lite beröm
Bra skrivet och bra råd i "Läget" Göran!
- Låt det rulla på med en trailing stop. Försök inte gissa toppen.
Mer än så går inte att säga.
Vilket faktiskt kan bevisas!
Läs följande mycket noga för det är viktigt!!!!!
CXO Advisory Group följer sedan länge de mest välkända experterna ("Gurus") och mäter hur väl deras prognoser överenstämmer med det verkliga utfallet.
Resultat - ca 50% rätt. Som att singla slant.
Har länkat hit förut: http://www.cxoadvisory.com/gurus/
Nu har CXO genomfört en ny större studie på Money Managers inom NAAIM från 2006 till mitten 2012.
"In summary, evidence from simple tests on NAAIM survey data does not support a belief that the money managers as a group successfully time the U.S. stock market over the short term."
Detaljerna och resultatet kan ni läsa själva här:
http://www.cxoadvisory.com/7922/sentiment-indicators/investment-managers-and-market-timing/
Kommentarer här: http://www.rickferri.com/blog/strategy/investment-managers-are-poor-market-timers/
"..the average investment posture offers no information about the stock market return the following week."
"..no correlation between what the investment advisors expected to happen − and what actually happened −in the market one week forward."
"They found correlation between past market performance and future return expectations. This means advisers tend to be trend followers. If the market gained, they predict the market will gain in the future, and if the market fell, they predict the market will fall in the future. Of course, this information is of no use to investors, but that doesn’t stop the advisers from charging high fees for it."
Slutsatser - Framtidsprognoser
- INGEN kan konsekvent förutsäga börsens utfall i förväg. Inte ens en vecka framåt trots 50% chans att ha rätt.
- Om inte ens de "bästa" inom denna bransch kan göra det, då kan nog inte heller du själv göra det.
- Då chansen gissa framtiden rätt faktiskt är 50%, kan både du själv och rådgivare genom att mentalt eller praktiskt skära ut perioder med korrekta slantsinglingsprognoser, överyga sig själva och andra om att man kan ge korrekta prognoser.
- Alternativt "bevisas" framtidsprognosen som korrekt genom att invänta en framtid där prognosen till sist slår in. Det kan ta månader eller år...... "Efter regn kommer förr eller senare solsken" prognoser blir till sist i regel alltid 100% korrekta, men är tämligen värdelösa för investerare om man inte är extremt långsiktig.
- Att betala för framtidsprognoser via personlig rådgivning, aktietips i nyhetsbrev etc är totalt bortkastade pengar.
Slutsatser - Egen trading
- Om du baserar investeringar på framtidsprognoser, gratis eller mot betalning, har du som bäst ca 50% chans att lyckas över tiden. Väljer du denna metod har du bara dig själv att skylla. Skyll inte på rådgivaren.
Sluta försöka träffa toppar och bottnar - det är omöjligt och det är bevisat!
- Lär dig istället en eller flera tekniker för att följa trender och köp och sälj först då trenden ändrats.
- Ingen trendmetodik är bäst eller "rätt"; valet är personligt och beror på tradingstil. Man kan följa trender från minutgrafer till månadsgrafer och handla därefter.
- Trendtrading blir aldrig 100% korrekt, kanske 80% i bästa fall, men det är ett mycket, mycket bättre utfall än att gissa framtiden.
Varför skriver inte media om detta faktum?
- Ni kommer sannolikt aldrig läsa ovan i aktierelaterad media då dessa ofta erbjuder nyhetsbrev eller rådgivning mot betalning och samtliga har "experter" som ger råd.
- Många av medias annonsörer är börsmäklare som tjänar courtage på att vi handlar ofta och fel, och/eller rådgivare....
Varför kommer många som läser detta lik förbaskat fortsätta försöka gissa toppar och bottnar?
- Fan vet....
"Men occasionally stumble over the truth, but most of them pick themselves up and hurry off as if nothing had happened." /Churchill
Suveränt skrivet Stefan, även räntefonder utsätts för "rådgivare" som spararen glatt betalar för:
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/fondkejsaren-ar-naken_7413116.svd
Det handlar inte om att gissa någon topp eller botten utan att komma ur i tid innan nästa ras.
mycket viktigare än att vara med dom sista %
Vad gäller att följa trenden så funkar det också 50% av gångerna.
när den väl är igång så är dom flesta redan där och då vänder den.
the trend is your friend (tills den bryts)
Mycket bra originalinlägg. Håller med till 100%.
Ed Seykota säger dessutom att trend just nu inte finns, utan är något som har varit. Rent matematiskt har han rätt, eftersom trenden (derivatan) hos prisutvecklingen beror på vad priset kommer vara i framtiden. Det innebär dock inte att det är hopplöst. Mänskliga fel, bla "Recency Bias", gör att det är större sannolikhet att en trend som nyss har varit fortsätter, än att det blir ett helt slumpartat utfall.
LYCKA TILL!!!!
Välskrivet, intressant och välbehövligt omskakande, Stefan.
Jämfört med alla börsdiskussioner så tror jag faktiskt det är just sådana inlägg som kan lyfta avkastningen. Kanske inte just pga att du tror på trendtrading, utan för att man behöver ta sig i kragen ibland och ifrågasätta ens arbetssätt och informationskällor.
Jag läste för ett tag sedan om en undersökning som visade på, om jag kommer ihåg rätt, hur olika förvaltares/pensionsbolags "överavkastning" skapades genom marknadstiming respektive diversifiering. Deras försök till marknadstiming ledde till i stort sett ingen extra avkastning alls jämfört med typ index. Däremot, de som lyckades bäst med förvaltningen var de med väldiversifierade portföljer, som ger gratisluncher, dvs att om man har en portfölj med saker som rör sig olika, är möjligheterna stora att kunna ta hem vinster från en och köpa nåt annat som halkat efter en tid.
Stefan skrev: Varför fortsätta försöka gissa toppar och bottnar?
Människan är nyfiken, vill förbättra, uppfinna, ha kul, skapa, ser möjligheter, ser mönster, vill bli belönad, entusiasm, tror på idéer, allt är möjligt...
Trendtrading - inte lätt det heller. Väntar fortfatande på den dagen då någon presenterar en fungerande trendföljande metod, dvs en väldefinierad metod som back-testats framgångsrikt på en stor mängd historiska data, både aktier och aktieindex.
Jag har själv av nyfikenhet/hobby testat/programmerat in olika sorts tradingmodeller senaste åren, och måste säga att det är jättesvårt att få till nåt som fungerar stabilt på flera marknader eller olika sorts instrument. Ett val av inställningar som fungerar väldigt stabilt och jämt över åren på ett eller ett par index, kan balla ur totalt på ett annat index.
Det är svårt.
Ett tydligt bevis på hur svårt det är att utifrån historiska data knåpa ihop en trendmodell med väl valda parametrar/inställningar, visas av nedanstående bild, som visar hur illa det gått för fonden "Salus Alpha Managed Futures VT" (RÖD). Den följer "index med 10 till 20 globala hedgefonder specialiserade på trender och cykler i aktieindex. Den gula är Lynx.
Några som verkligen lagt ner mycket tid på trendmodeller är ju fonden Lynx, de har ett 15-tal utvecklare. Det mesta exekveras automatiskt så länge någon marknad är öppen.
Ytterligare "bevis" för hur svårt det är med föränderliga marknader är att Lynx i senaste årsredovisningen beskriver hur senaste årens avkastning i stort ett kommer ifrån nyutvecklade modeller! De har ett 25-tal modeller, pensionerar gamla och stoppar in nya.
Gissningsvis har de misslyckade fonderna enl grafen ovan modeller som baserats på tydliga och tidsmässigt längre trender som under kanske en 10-årsperiod innan det gick åt skogen. Kanske enklare MA-metoder med farligt hårdoptimerade inställningar, vem vet.
Något som är slående och som i "alla tider" irriterat de som investerat i Lynx är att den så ofta ger tillbaka i stort sett all vinst som byggts upp under en tid.
Man infrågasätter varför har de inte bättre trailing stop loss?
Varför hittar de inte den nya trenden snabbare?
De tappar rätt ofta 7-8% av en uppgång när trenderna vänder emot.
Självklart är de själva fullständigt medvetna om detta.
Hade det varit möjligt hade de så klart programmerat in detta i modellerna för länge sedan.
Detta är ett tydligt bevis för hur vansinnigt svårt det är!
Så...det känns som att "Stinsen"-trategin är väl så konkurrenskraftig. Den är inte riktigt bara "köp och behåll", utan snarare "köp billigt och behåll och sälj lite när det är dyrt".
Jag tror också att vanliga misstag är att göra för stora förändringar i ett svep. Tänker på PPM exempelvis. Tror man på en annan marknadsriktning ett tag framöver, så kanske det är vettigt att vikta om lite i taget, kanske minska/öka aktiedelen med 10% eller så. Låter hur tråkigt som helst, men tror att om man kör stilen med all-in eller all-out så har man definitivt en massiv övertro på analysen, vems det än är.
Jag har labbat med släpande stoppar, även dynamiska ATR-stoppar, och de är ingen hit. Skall man följa en trend får man inte bli utstoppad när man väl är i en.
Skall du förja Stinsen så måste du nog vänta till nästa cykliska bull market startar. 2020-2040? Annars kommer du bara följa med hela vägen ner.
"Skall man följa en trend får man inte bli utstoppad när man väl är i en."
Det verkar som att nånstans 7-8% stop loss är optimalt, även om det som sagt är långt ifrån svart eller vitt.
Hur tar man sig bäst ur en trend när den vänder, enl dig?
"Skall du förja Stinsen så måste du nog vänta till nästa cykliska bull market startar. 2020-2040? Annars kommer du bara följa med hela vägen ner"
Men vad gör man tills dess?
Tänk om det inte blir "hela vägen ner"?
ATR-stoppar är i mina tester bättre än fasta glidande stoppar i % eller kr (se exemplen jag gav om ATR%. Det varierar mycket.). Turtle / Donchianstopp är bättre: X perioders utbrott åt fel håll med ett glidande medelvärde pekande åt samma håll.
Själv försöker jag hitta ett statistiskt mönster på prishistoriken som indikerar hur stor chansen är för en trendvändning, för att komma ur tidigare.
Vad gör man tills dess? Följ inte Stinsen, utan gör något annat. Välj en strategi som fungerar i en cyklisk bear market som passar dig. Position trading, Swing trading, day trading, scalping, obligationer, sparbanken, lägg pengarna / tiden på ett bolag, hitta ett bättre betalt jobb...
Tänk om det blir hela vägen ner? Skillnaden mellan gambling och trading är att se till att man har positiv expectancy, åtminstånde historiskt. Men trots att man har positiv expectancy så kan man förlora pengar, eftersom utfallet är en sannolikhet. För att jämna ut kurvan får man minimera positionsstorleken, och öka antalet avslut.
breda långa prognoser brukar vara bra att hålla i bakhuvudet, som sekulära och cykliska upp och nedgångsperioder
tex. sekulär börsnedgång 2000 till 2017-20 (1966-82)
cyklisk börsuppgång sedan mars 2009 (nu på slut-tampen) fallhöjden när nämnda cykliska uppgång är över, är 50%
vad göra fram till 2017-20? No problems! Det kommer allltid möjligheter i nedkörda objekt som nu tex. guldaktier och "momentum"-objekt som TLT långa T-bonds nu har varit
Logga in för att svara på detta foruminlägg!