VECKA 26
Onsdag
29
Juni
BT-annons
2022-05-18

Bitcoin mot 10k, frihet till Shanghai

Abonnentartikel. Shanghai planerar frihet, bitcoins mot $10 000, köpläge i svenskt bolag men varning för Huskvarna och liknande.

Shanghai 
I slutet av mars i år infördes en "lockdown" i Shanghai för att begränsa spridningen av covid. Enligt myndigheterna kan restriktionerna komma att hävas från den 1 juni, vilket gör det möjligt att återgå till normala liv. Villkoret är dock att man inte ser en ökning före 21 maj.

"Business as usual" i Shanghai är prispositivt för råolja då efterfrågan förväntas stiga avsevärt så snart allt återgår till det normala.

I går tog vi upp en sättupp för köp i olja. Det går fortfarande bra att ta denna affär. 

Det är inte svårt att finna starka argument för köp av olja. Kanske det börjar bli lite för lätt, marknaden brukar inte röra sig så som de flesta tror.

Därför är det mycket viktigt att ha en exitplan om vi skulle se ett prisfall i olja. Vi vill inte köpa i dag på $115, sikta på $200 och vara med på en resa ned till $50! Noteringar vid $85 skiftar trenden till fallande och därmed är det där vi sätter stoppen. 

Bitcoin: historien upprepar sig 
Trenden i bitcoin är negativ, priset faller mot lägre lägsta efter en period med sidledes rörelser. Sentimentet för bitcoin ligger på rekordlåga bearish-nivåer. Det råder panik och skräck i sektorn.

Det brukar kunna vara bra läge för köp, men det är svårt att fånga en fallande kniv och köpa med hjälp av marknadens sentiment som trigger.

Sentimentindikatorer är som momentumindikatorer: de talar om vad som händer nu och bekräftar trenden men ger ständigt fel signaler för att tajma entré. (Faktiskt riktigt usla modeller för att tjama entré.)

Att en momentumindikator slår i botten, översålda nivåer, ser vi som ett tecken på att trenden är stark och att den troligen fortsätter. Samma sak med det negativa sentimentet i bitcoin just nu; troligen fortsätter det ned ännu mer eftersom den fallande trenden är stark.

När kursen bröt tidigare bottnar och stöd siktade vi på $20 000 som mål. Men nu när vi nästan är där, kan vi blicka mot $10 000. Den som väntar på en högre högsta före köp, köper ofta billigare än den som chansar i fritt fall.

Vad "experter" och influencers tycker, tror och gissar bör inte på något sätt påverka dina beslut. Ingen vet bättre och ingen tar bättre beslut för din portfölj än du själv. Vem säger vad och varför?

Varje bull-marknad har sina gurus och med tiden byts de ut mot nya.

Är man för envis i marknaden är risken stor att man förlorar allt. Och det ligger i en gurus natur att vara övertygande och envis. Det är lätt att framstå som expert i en bull-marknad men det är när trenden vänder som man ser vem som badat naken. 

"Don't Confuse Brains with a Bull Market"

“It's only when the tide goes out that you learn who's been swimming naked.”

 

SKF eller Avanza Holding?
De två grafena ovan visar två liknande sättupper men en är mer intressant än den andra. Kan du gissa vilken?

I båda graferna har vi misslyckade försök att ta ut tidigare bottnar, varifrån kursen vänt upp. Säljarna tappade styrka.

Passeras tidigare topp skiftar trenderna till positiva. SKF noteras redan över tidigare topp och kan därmed köpas i dag. Avanza Holding har en bit kvar men redan nu är det dags att förbereda köp.

Det kan man göra med en köpstopp som löser ut om priset noteras på 255 kr (dvs. köp om aktien noteras på 255 kr). En naturlig exit kan sedan placeras på 195 kr.

Den mest intressanta sättuppen av de två är SKF. Det eftersom vi har ett område ovanför som är friare från motstånd, inte perfekt dock. Vi kommer att återkomma till det i framtida morgonmöten.

I Avanza har vi en hel del närliggande motstånd, vilket innebär att köparna når starka hinder direkt vid utbrottet. De starkaste rörelserna brukar ske när det är fritt från hinder.

Varning för Huskvarna och liknande   
Vi avslutar dagens möte med en graf på Husqvarna mest som en varning för när du inte bör köpa.

Trenden är fallande och kursen faller fritt utan några som helst tecken på köpare. Ju längre man väntar desto billigare blir det, så vänta lite till med köp! 

Grafer som PDF! 

Mejla gärna förslag på marknader som du vill att vi tittar på.

Henrik Hallenborg 
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
Annons


 
Message: