VECKA 39
Onsdag
23
September
BT-annons
2019-12-06

VARNING: produkter med avkastning!

Med nollräntor blir det inte roligt för pensionssparare.

VARNING FÖR
Samtliga ”avkastningsprodukter”

Även en bra sammansatt avkastningsportfölj inkluderande samtliga objekt av den här typen preferensaktier, fastighetsaktier, högränteobligationer, statsobligationer, högutdelande aktier, ”covered call”-aktieportföljer och tom. en ”covered call” för guld med sammanlagt en avkastning på 5-6% fick en ”drawdown” (=nedrekyl) år 2008 på hela 25%.

Då tydligen 80% av den totala tillgångsmassan i USA ägs av pensionärer eller snart blivande pensionärer, är efterfrågan mycket stor på ovanstående produkter.

Inflationen i USA är för närvarande 2,3% och befinner sig i en stigande trend, innebärande fallande priser på avkastningsprodukter.

Utöver detta börjar missnöjet mot negativa räntor på många obligationer och noll ränta på banksparande, att sprida sig. Tom. inom Federal Reserve (minst sannolika aktören).

Detta sprider sig även till ECB i euroområdet.

40% av europeiska högränteobligationsfonder, skulle inte ens klara av 10% uttag ur fonderna under en vecka vid en marknadschock. 

Med nollräntor (Keynes dröm) blir det inte roligt för varken pensionssparare eller för de som förvaltar sparandet.

De tar ju sina avgifter från avkastningen men blir det ingen avkastning så blir det samma sak som minusränta för kunden.

Detta kan ”in absurdum” leda till att folk tar ut pengar från banken och lägger dem i ”madrassen” vilket i sin tur är en anledning till att politiker så gärna har velat minska ned på kontanthanteringen.

Visst kommer detta att ”back-fire” (slå tillbaka med paradoxala resultat) en vacker dag.

Men fram till dess så har politikerna spararna ”by the balls…”

Inte så charmigt med andra ord.

Men helt naturligt då ”Politics is Poison” som alla numera alltför väl känner till. 

Förmögenhetsförvaltning
Kontakta oss om du vill veta mer om en alternativ förmögenhetsförvaltning med upplägg skräddarsydda för din risknivå enligt modeller med låg risk framtagna av Göran Högberg och Henrik Hallenborg: henrik.hallenborg@borstjanaren.se

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
Annons


BT-annons
 
Message: