BT-annons
Tisdag 22 januari 2019
ANNONS
strip

2018-07-28

Polymath – banking on the unbanked

Security tokens är det nya svarta i kryptovärlden. Först att komma till skott är Polymath som löst de tekniska och juridiska detaljerna för en plattform som låter finansiella tillgångar flytta ut på blockkedjan en masse och utan mellanhänder öppnas för en miljardpublik av microinvesterare.

Det händer mycket i krypto just nu, även om björntrenden är stark och priserna på Coin Market Cap-indexet dyker. En av de intressanta trender som man bör hålla ett öga på de kommande åren är Security tokens. Detta är token som liksom aktier ger ägande i det aktuella bolaget.

Men varför skall vi ha security tokens på blockkedjan när vi har aktier som redan handlas elektroniskt? Ja, detta är kanske inte någon revolution, men åtminstone en EVOLUTION, som sker när ny teknik ger en klar förbättring av någonting befintligt.

Liksom det var en evolution när vi började handla aktier elektroniskt och slutade ha våra aktier i otympliga och potentiellt osäkra pappersformat kommer vi nu att få en evolution i denna sektor tack vare att blockkedjetekniken hunnit ifatt de traditionella plattformslösningar som t.ex. Avanza och Nordnet erbjuder.

Men vilka är förbättringarna som gör att detta kommer att bli en evolution?

Security tokens kommer att ge oss:

  • Handel 24 timmar om dygnet, 365dagar om året, med obefintlig nedtid. Traditionella IT-system har mycket mer nedtid än blockkedjor, som alltid är uppe och snurrar.
  • Handel sker direkt på blockkedjan. Idag måste man flytta aktieinnehav från ett centraliserat system till ett annat, vilket kan ta flera dagar. Visserligen “ser” du aktierna i din Avanza-depå med en gång, men det tar flera dagar innan transaktionen är fullbordad och du äger aktierna.
  • Startups kommer få tillgång till två miljarder unbanked people, människor utan tillgång till bank- och mäklartjänster. Idag saknar många människor privilegiet att öppna aktiekonton och handla för småslantar, vilket kommer bli möjligt med security tokens.
  • Betydligt lägre transaktionsavgifter än idag. Det är betydligt billigare att överföra aktieinnehav på blockkedjan än i dagens centraliserade It-system. Avgifterna kommer att kunna vara mindre än 1/10 av dagens avgifter.
  • STO (Security Token Offering) kommer att bli betydligt gynnsammare att göra än en IPO (Initial Public Offering, vilket gör det enklare för mindre aktörer och företag att få tillgång till likviditet.
  • Programmerbara aktie-tokens som gör det enklare att få till utdelning, aktiesplittar och framför allt röstning.

Först ut på banan att erbjuda Security Token Offering (STO) är Polymath. De har inte bara löst de tekniska detaljerna, utan också de juridiska. Du som entreprenör kan använda dem i ditt offentliga erbjudande för småpengar jämfört med om du skulle gå via den “gamla” världen.

Vi önsker Polymath lycka till, då deras innovation behövs i dagens reglerade marknad. Jag har personligen investerat i deras Poly token.

Christian Westermark

Grafen ovan visar Etherum månaderna efter deras Initial release 30 juli 2015 samt motsvarande period i Poly 2018. Polymath anser sig kunna göra för aktier vad Ethereum gjort för valutor – och hoppas på en likartad kursutveckling. Ethereum står idag i ca $460.

 

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
 
Message: