BT-annons
Tisdag 11 december 2018
ANNONS
strip

2018-06-30

Fråga BT: Hantera risken som Soros!

Rasmus tar upp en fråga som berör hävstång och risk.

 

http://borstjanaren.se/images/article_images/img7/kmm.png

Hej,

Behöver jag använda belåning på mitt konto för att klara av att hålla 2%risk/affär?

Med många öppna gröna köp samtidigt som ni tar in nya blir det med tiden en ”dyr” portfölj. Även om den totala risken hålls låg.

Det går så klart att lösa med CFD handel, men äts inte en stor del av vinsten upp när jag har ett köp under lång tid där?

Mvh Rasmus

• • •

 

Hej Rasmus,

Tack för en mycket bra fråga!

Det fungerar som så att den totala risken alltid hålls låg även om man tagit positioner som är större än portföljens totala värde.

Risken är inte högre. Denna typ av riskhantering försökte George Soros förklara för en reporter i klippen nedan. Efter 3:30 minuter berör de frågan och Soros förklarar att "betting the range" inte var sant.

"The risk of loss was maybe 2-2.5 procent."

Det är så man använder hävstången förnuftigt dvs. den används inte för att ta en högre risk. (läs mer om detta i artikelserien "Haj på risk")

Till portföljen ökar vi bara innehaven när tidigare positioner är riskfria. Med den enorma hävstång som CFD:er erbjuder har vi möjligheten att verkligen visa resultat när det går åt rätt håll.

Portföljen pyramiderar antalet positioner i takt med att tidigare innehav blir riskfria utan att ta hänsyn till portföljens kapital. CFD:er erbjuder oss att handla med riskhanteringsmodeller framtagna för terminshandel, en fantastisk möjlighet som bidragit till årets resultat på +89 procent i BT Multi-portföljen.

Det kan upplevas som komplicerat men är ganska så enkelt; öka innehaven först när tidigare är riskfria och risken blir inte högre även om positionerna är värda mer än kapitalet på depån.

Som du påpekar har CFD:er en innehavskostnad som terminen inte har och därmed en nackdel, men de flesta innehav avyttras inom någon månad och därmed blir avgiften inte så stor. Räntan eller kostnaden för att inneha positionen uppgår normalt till 2 procent per år. Dessa avgifter finns också inbakade i andra certifikat där en tredje part finns med.

Något som är självklart eftersom den tredje parten måste få betalt för sina tjänser, i terminsmarknaden betalas istället ett courtage (som är en bråkdel av kostnaden av många europeiska hävstångsprodukter).

CFD:er i förhållande till många andra hävstångsprodukter är överlägsna för dessa kan handlas som på "riktigt"; dvs. man kan utan problem i förväg se hur stor förlusten eller vinsten blir och placera ut stop loss, något som borde vara av stort intresse bland både professionella och nybörjare.

Vi såg potentialen för CFD:er redan när de började bli populära för drygt 10 år sedan och skrev då artikelserie "CFD – framtidens derivatprodukt". 

Sedan dess har CFD:er har tagit stora volymer från de bankernas certifikat just eftersom det är en bra produkt.

I dag finns även möjligheten att handa med extremt små positioner t ex. via CMC Markets där man kan lära sig trada med bara några kronor i risk per affär.

Att CFD:er innehbär högre risk och är en produkt som inte bör användas av nybörjare, är något som det kanske låg lite sanning i för 10 år sedan men inte i dag, just pga. möjligheten att handla med små depåer och positioner. 

CFD:er är ett perfekt sätt att lära sig trading med låg risk!

Mvh
Henrik 

 Läs en eventuell fortsättning av denna tråd här!

• • •

 

Om du har några frågor eller funderingar kring aktier eller vår webbplats är du välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka svara så gott vi kan.

Du kan fråga om allt mellan himmel och trejd, varmt välkommen!

Klicka här för att ställa en fråga!

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
 
Message: