BT-annons
Tisdag 11 december 2018
ANNONS
strip

2018-07-09

Oljan spritter trots Trumpens twitter!

”The Donald” larmar och gör sig till på Twitter i febrila försök att få ner oljepriset men resultatet blir snarast det motsatta.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Mot slutet av veckan som gick föll priset på råolja tillbaka. Statistik visade att lagren av råolja i USA ökade oväntat mycket. Men under fredagskvällen var köparna åter där och priset stängde inte långt från en ny fleraårshögsta. Inte sedan slutet av år 2014 har oljan varit så dyr som i dag och ändå är det långt kvar till de priser som var normala under åren 2010-213.

Oljan måste då upp till intervaller $90-115. Donald Trump twittrar febrilt i försök att få ned oljepriset men inte ens POTUS råder över allt. På lite sikt kan säkert Trump styra priserna med interventioner men knappast de kortsiktiga trenderna, där priset sätts efter köpares och säljares behov och möjligheter.

Just nu – till dagens pris – verkar det som som om säljarna inte lyckas finna tillräckligt med olja för att fylla efterfrågan från köparna. Priset stiger och lär då fortsätta i denna trend tills utbudet ökar eller efterfrågan minskar.

Ett högre pris gör det enklare för producenterna att producera. Saudiarabien ökade t.ex. sin produktion med 700 000 miljoner fat under juni enligt Reuters undersökning (men 500 000 enligt OPEC). Det verkar som om de också läser Donald Trumps twitter där han för inte så länge sedan bad om ökad produktion från just Saudiarabien.

Möjligen är det fler länder som följer twittrandet, då hela OPECs export via tankers ökade med 1,3 miljoner fat under juli. Om det är ett högt oljepris eller några twitterinlägg, som lockat fram det lilla extra, låter vi vara osagt.

Ökningen är den största sedan OPEC kom överens om en minskning i början av 2017. Problemen i Venezuela kvarstår dock. Därifrån är det inte troligt att någon ökning kommer att ske, då staten har problem att själva manövrera pumparna. De lyckas dock få fram olja och bensin till den inhemska marknaden, där det princip är gratis, vilket innebär slöseri av resurser.

Med extremt billig bensin uppstår nya användningsområden. I brist på personer att råna, har t.ex. en ny populär trend bland uppfinningsrika banditer uppstått. Man dränker helt enkelt in vägbanan med bensin så att bilar halkar av vägen och kraschar. Att råna en bilist som sitter skadad i sin bil har visat sig vara en metod men liten risk och stor uppsida.

Vidare är det nu helt fritt fram för husockupanter att ta valfritt hus eller lägenhet i besittning bara den står tom. De som flytt landet har inte längre någon bostad att återvänta till.

Det rådet total kaos i Venezuela, det är inte troligt att man lyckas öka produktionen utan regimskifte. Ett pris på $100-150 gör nog ingen skillnad.

Vad som skulle kunna påverka priset på olja är dock Donald Trumps handelskrig med Kina och importtullar. Exakt hur är svårt att förutse men det skulle kunna ge en större skillnad mellan priset på WT-olja och brent men om oljan därmed stiger eller sjunker i pris är inte lika självklart.

Kina har hittintills besvarat elden från USA och hotar med att nästa steg blir att höja skatten på amerikansk olja med 25 procent. Intresset för kinesiska importörer att köpa från USA lär då sannolikt avta rejält, vilket kan få priset på en alternativ olja som brent att stiga.

Resultatet torde bli att efterfrågan av WTI-olja i USA minskar men ökar i brent (större spread mellan WTI och brent). När priset på brent stiger ökar dock intresset att byta ut brent mot WTI-olja i de fall där det är möjligt, eller kanske även mot gas.

Först när röken lagt sig kan vi se resultatet. När politiker inte kan hålla fingrarna borta från marknaden uppstår alla möjliga konsekvenser som är omöjliga att förutse. Men det är inte omöjligt att rida de trender som skapas, som ofta är explosiva.

Att följa med i en trend är betydligt enklare än att förutspå den.

Just nu stiger oljan och vad det säger oss är att man bör trycka på köpknappen och vara med på uppgången. Vi behöver inte ha alla pusselbitar på rätt plats för att köpa. För när den dagen kommer, då alla bitarna ligger på rätt plats, brukar det vara för sent att hoppa på trenden.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
 
Message: