BT-annons
Tisdag 11 december 2018
ANNONS
strip

2018-06-18

Gå mot nyheterna, gå med trenden

Fed höjder räntan och marknaderna börjar åter att trenda, dollarn och Nasdaq 100 rusar mot högre toppar.

 

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I onsdags höjde den amerikanska centralbanken räntan och det kanske viktigaste var att man signalerade för ytterligare två räntehöjningar i år, vilket är mer än man först planerat.

Dollarn har reagerat med att stärkas mot de flesta större valutor, dock i redan befintliga trender. Sedan början av april har köparna varit aggressiva och visar stort intresse för dollarn, som nu alltså trendar upp.

Samtidigt har priset på guld vänt ned, liksom antalet öppna terminskontrakt. Större speklulanter låg tidigare på mycket stora nettoköpta positioner i guld, välinformerade aktörer hade köpt för uppgång. Nu är det bevisat att de hade fel och alltså kanske inte alls var så välinformerade denna gång.

Det viktiga är att dagstrenden i guld vänt ned och hedgefonder övergivit sina köpta positioner, vilket betyder att man inte bör köpa guld alltför aggressivt. Planerar man ett långsiktigt köp kan det vara bättre att avvakta något.

Pengar ser åter ut att flöda in i aktiemarknaden. Nasdaq 100 noteras åter på en ny alla tiders högstanotering, samtidigt som Dow Jones och S&P 500 är med upp även om det saknas lite för att nå en ny årshögsta. Det innebär att vi fokuserar mer på köp av aktier än köp av guld.

Bolagens värderingar och en överköpt marknad har inte så stor betydelse för oss som trendföljare. För kanske kommer toppen först om sex månader, eller mer, därför försöker vi rida vågen upp så längde den har momentum. Och just nu har vi momentumrörelser upp i amerikanska aktier. Till BT Multi-portföljen fokuserar vi därför bara på köp.

Vi är dock väl medvetna om risken att gå lång högt upp i en bull-marknad. Det gäller att kunna göra exit när det vänder ned, eftersom fallhöjden är enorm. Under förra året såg vi små prov på hur en bear-marknad kan se ut; på bara några dagar utraderades flera månaders uppgång. Köparna tycks än så länge ha återfått greppet om marknaden men när dippen är på riktigt kan det ta flera år för marknaden att återse tidigare toppar. Därför är det så viktigt att använda en stop loss, en nödutgång, så man inte bli sittande med ”Svarte Petter”.

Medan det glimmande guldet vänt ned, har det ”svarta guldet”, oljan, trendat upp en längre tid. Vi har i dag en positiv trend väl värd att följa och köpa in i. De senaste veckorna har priset rekylerat ned och naturligtvis fylls media av negativa nyheter.

Den 22 juni har OPEC åter ett möte och Saudiarabiens oljeminister Khalid Al-Falih får nu plats i medierna, då han tror att ett avtal om att höja oljeproduktionen är oundvikligt. Men det bör inte hindra ett köp med trenden, för liknande nyheter kommer alltid när en marknad dippar, olje, vete eller valutor; att köpa in i en dipp innebär oftast att gå mot nyhetsflödet.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
 
Message: