BT-annons
Tisdag 22 januari 2019
ANNONS
strip

2018-01-08

2018 kan bli råvarornas år

Råvaror och råvaruvalutor börjar lyfta, olja har redan mer än dubblats i pris.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det ser ut som om 2018 kan komma att bli ett år för råvaror. Priset på olja har redan mer än dubblats. I början av 2016 kunde man köpa ett fat WTI-olja för $26. Nu kostar det över $62, vilket ändå är billigt om man jämför med pristoppen år 2008 på $150.

Råvaruvalutor som kanadensiska och australiensiska dollarn stärks mot USA-dollarn och nu vaknar också guldet till liv efter en längre tid i dvala.

Större aktörer har länge köpt guld. Intresset från institutionella investerare var under förra året högt medan mindre aktörer höll sig på avstånd. Siffror visar nu på extremt hög import av guld både av Tyskland och Indien. I Tyskland står Deutsche Börse för ett ökat intresse för köp av fysiskt guld; man säger att ökningen beror på större intresse bland större aktörer.

Indien ökade importen med 67 procent förra året, läs mer här!

Även vi på Börstjänaren har nyligen sällat oss till skaran av goldbugs, då de tekniska förutsättningarna för ett högre pris på guld numera också stämmer överens med den fundamentala bild som dessa guldentusiasterna länge propagerat för. Guldpriset har i många år byggt en stadig bas som kan komma att ligga till grund för en ny stabil positiv trend.

Det ökade intresset är inte något unikt de senaste veckorna. Större aktörer var aktiva under hela förra året även då trenden var i stort sett neutral. Statistik från CFTC visar att de från juli 2017 började bygga upp en extremt stor nettoköpt position. Större spekulanter och hedgefonder köpte alltså stort även då trenden var neutral, vilket är ytterst ovanligt. Denna grupp brukar bygga stora positioner först när priset trendar, dvs. noterar högre högsta och högre lägsta, i takt med stigande intresse.

Än så länge får man nog säga att intresset för guld är svagt. Denna tillgång har hamnat i skymundan av bitcoin och kryptovalutor som marknadsförts som värdeförvaringsalternativ. Men när priset kan halveras på bara någon dag, visar det också investerare att kryptovalutor knappast är en plats för store of value. Det är inte en plats där pengar kan parkeras som en alternativ placering i skydd mot sämre tider.

Kryptovalutornas volatilitet innebär möjlighet för kortsiktiga spekulationer, trading – för att inte säga gambling. Men det går inte att jämföra med tryggheten som ett innehav i fysiskt guld kan ge. När fler och fler bitcoinmiljonärer inser detta, är det tänkbart att efterfrågan på guld kommer att öka. Ett fallande bitcoinpris kan alltså ge momentum till guldpriset.

För mer info om guld, besök gärna Börstjänarens specialinsatta guldwebinarium den 23 januari, där vi kommer att presentera en alternativ, kostnadseffektiv investeringsprodukt för både kortsiktiga och långsiktiga innehav direkt i guldet med möjlighet till hävstång.

Det är inte bara i guld som större aktörer bunkrat upp med köpta positioner. Redan maj 2017 registrerad CFTC ett ökat intresse bland hedgefonder i koppar. Större aktörers nettolånga position steg sedan från 30 000 kontrakt till 125 000 kontrakt. En liten dipp följde i samband med en utdragen rekyl i priset men nu när kursen åter är vid en högre topp, har också de större aktörerna återtagit tidigare positioner.

När det gäller WTI-olja har större aktörer från augusti 2017 ökat sin nettoköpta position från 150 000 kontrakt till dagens nivå runt 40 000 kontrakt. Samma mönster ser vi i heating oil, värmeolja, och gasoline, bensin.

Även om priserna upplevs som höga fortsätter välinformerade aktörer att köpa. Och i jämförelse med priserna år 2008 är dagens nivåer fortfarande billiga. Oljan kan lätt dubblas i pris, det skulle bara vara att kursen återgår till det som varit normalt de senaste 10 åren. Nivåerna runt $50 har varit onormala under denna tidsperiod.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
 
Message: