VECKA 48
Söndag
05
December
BT-annons
2021-10-17

Sköldpaddorna på Wall Street II

Kan vem som helst bli en börsvinnare? Den frågan ställer journalisten och författaren Lars Ohlson i boken Ruinmakarna 2.

Spela inte hjälte
ur Ruinmakarna 2 av Lars Ohlson

I Jack D Schwagers klassiska intervjuböcker om amerikanska topplacerare, The New Market Wizards, Market Wizards och Stock Market Wizards intervjuas ett femtiotal av de absolut främsta placerarna i USA. En del av dem handlar med aktier och optioner, andra med råvaror, valutor eller obligationer.

Någon är marinkårssoldat, flera av dem är akademiker, men några är kort och gott bara besatta av marknaden. De kommer från de mest skiftande miljöer och har genomgående väldigt olika bakgrund, men en sak har nästan alla gemensamt: I början av karriären gjorde de allvarliga misstag. De allra flesta ruinerade sig åtminstone en gång innan framgångarna kom.

Schwager skriver: ”Tidiga misslyckanden behöver inte vara ett tecken på att man är född till förlorare, lika lite som tidiga framgångar behöver betyda att man är född till vinnare. Den enda slutsatsen det egentligen går att dra är att man gjorde fel. Och detta går att ändra på.”

Då är naturligtvis frågan, som många skulle vilja veta svaret på, hur ändrar man på detta?

Paul Tudor Jones, en ensamvarg som det gick väldigt mycket upp och ner för under de första åren som trader i slutet av 1970-talet innan han fann sin väg och därefter nådde fantastiska resultat år efter år, säger så här:

”Spela inte hjälte. Gör dig av med ditt ego. Ifrågasätt alltid dig själv och din förmåga. Övermannas aldrig av känslan att du är bra på det du håller på med. I samma sekund som du gör det, är du död på marknaden.”

Detta är ett centralt tema hos många av Schwagers intervjuobjekt:

Lägg ditt ”ego” åt sidan, det vill säga din fåfänga, dina idéer om att ha rätt och din prestige. Först när du gjort det, är du i stånd att börja tjäna pengar på marknaden.
Fotnot: Market Wizards = Marknadens trollkarlar.

I nästa nummer: Nu gäller det att tjäna pengar!

Lars Ohlson

Artikeln är en repris från 2007, se fler läsvärda artiklar:

Läs del 1 här!

Läs del 3 här!

 

Fler artiklar finner du här!

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
Annons


 
Message: