Lördag 24 mars 2018
ANNONS
strip

2017-12-04

Skenande inflation

Professionella ökar i råvaror, samtidigt som inflationen skenar i Venezuela. Med högre råvarupriser kan den ta fart även i USA

 

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Dow Jones är nu över 24 000 indexpunkter Nästa mål för denna bull-marknad ligger nu på 25 000 eller kanske det omöjliga 30 000. Det kan låta som fantasisiffror, som skulle innebära löjliga värderingar på marknaden. Men är det något som erfarenhet på börsen lär ut så är det just att ”det omöjliga”, det som experter ansåg otänkbart osannolikt, inträffar lite då och då, faktiskt t.o.m. ganska ofta, vilket Richard Dennis påpekat:

If there is any lesson I have learned in the nearly twenty years that I’ve been in this business, it is that the unexpected and the impossible happen every now and then.

Varje bull-marknad brukar avslutas med extrema värderingar och nivåer, när de nya tiderna är här, som t.ex, nu när Amazon värderas 240 gånger årsvinsten. Det är historiskt väldigt högt men förklaras bort med att bolaget återinvesterar vinsterna på ett skickligt sätt för att växa.

Förklaringarna är bra och trovärdiga men de hindrar inte en ny bear-marknad, det gör bara en investering svårare enligt gamla värderingsmodeller. Följer man istället trenden blir marknaden aldrig för hög eller för låg, så länge det rör på sig är man med.

Trenden i olja är stigande, då kursen nyligen noterades vid en ny högre topp, vilket skedde samtidigt som större aktörer köpte som aldrig förr. Den senaste statistiken från CFTC visar att hedgefoner och andra större aktörer har en rekordstor nettoköpt position. Detta samtidigt som antalet öppna kontrakt rusat i höjden med en väldig fart. Trenden i olja har alltså stöd, lagren i USA fortsätter att minska och ett oljepris på $60 är nu relativt högt.

Men trots att oljan gått bra har Venezuela inte lyckas komma ur sin kris eller ens kunnat bromsa kraschen. Inflationen skenar nu mer 3.826,45% i en trend som liknar bitcoin, klicka här för en graf!

Statistiken från CFTC visar också att större aktörer bunkrat upp och köpt stora mängder bensin och värmeolja. Det är ingen ny trend utan något vi rapporterat om ett tag. Vad som är intressant är att de fortsätter att köpa; det bör alltså finnas mycket mer att ge.

Större aktörer har också köpt köttprodukter, såsom lean hogs, live cattle och feeder cattle, i stora mängder. Men i spannmål som majs och vete ligger de kvar på extremt stora nettoblankade positioner. Om dessa marknader bryter upp mot högre toppar, förväntar vi oss ett rally som går så snabbt att handeln får stängas ned, dvs. att limit move–nivån uppnås.

Positionen i sojabönor är dock neutral. Det är en marknad där vi ser en relativ styrka, läs mer här!

I guld, silver och koppar har större aktörer inte gjort så stora förändringar den senaste tiden, vilket kan vara relaterat till en oklar pristrend. Kurserna för dessa metaller rör sig nu sidledes utan trend. Ett utbrott ned skulle innebära att hedgefonder befinner sig på fel sida, någor som kan skapa en momentumrörelse ned. Det ligger sannolikt en hel del stoppar både under och över dagens nivåer.

Bland de mjuka råvarorna har de större aktörerna ökat i bomull de senaste veckorna, i samband med att priset etablerat en stigande dagstrend. Också i kako ligger de långa men ännu med en liten position.

Socker har också piggnat till och här har vi sett en enorma återköp av blankade positioner. Medan de ligger kvar kort i kaffe med nettoblankade positioner.

Trenden är att hedgefonder och större aktörer köper råvaror, något som kan sätta fart på inflationen inte bara i Venezuela utan också i USA.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
BT-annons
BT-annons
BT-annons
BT-annons
 
Message: