BT-annons
Lördag 24 mars 2018
ANNONS
strip

2017-11-27

Allt utom OMXS30 stiger

Just nu stiger nästan allt, råvaror, index, dollarn – men inte svenska kronan och OMXS30.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Amerikanska aktier fortsätter att rusa mot högre höjder samtidigt som svenska OMXS30-aktierna uppvisar en relativ svaghet med bankerna i spetsen. Det ser inte vidare ljust ut för Handelsbanken och Swedbank, vilka gått ned till lägre bottnar i stödlösa områden som inte testats på länge.

Banksektorn är dock översåld, kanske redo för en rekyl upp som kan hjälpa OMXS30 upp mot ett återtest av tidigare topp.

I fredags hade Amazon ytterligare en Big Range Day, en lång grön stapel som bildades på redan extrema nivåer. Efter rapporten för några veckor sedan, när kursen öppnade upp med ett gap från $980 till $1050, har kursen gått spikrakt upp till $1185 i fredags. Det gjorde dess grundare Jeff Bezos god för 100 miljarder dollar, nu 10 miljarder dollar rikare än Microsofts Bill Gates.

Twitter, Google, Facebook, Apple och andra jättar fortsätter att klättra obehindrat och beter sig som om de vore små IT-bolag med låg omsättning. Dessa jättar driver nu hela marknaden Fredagens rally i Amazon visar att de kan ha mycket mer att ge.

Bland de europeiska indexen är tyska DAX-indexet mest intressant att köpa på rekylen ned, eftersom det var där vi såg relativ styrka. Också EuroStoxx50 är intressant för ett köp.

En svag svensk marknad kan vara relaterad till att kronan tappat kraftigt mot både US-dollarn och euron. För bara några dagar sedan fick man betala över 10 kr för att köpa 1 euro. Euron är alltså starkare mot dollarn än kronan. Det är en intressant rörelse, eftersom valutaparet EUR/SEK länge rört sig sidledes och de båda valutorna därmed varit likvärdiga. Men nu har alltså något hänt som gör att marknaden värderar ned kronan.

Bland råvaror börjar det också hända saker efter längre perioder med sidledes rörelser. Det började med oljan som rusade mot höge toppar. Nu är också mjuka råvaror med upp samtidigt som guld och silver står redo att återta de stigande trenderna som kom av sig för någon månad sedan.

Efter flera månader med sidledes rörelser i guld och silver samtidigt som koppar trendat upp bör ett utbrott upp kunna ske med kraft, likt det vi ser i socker och bomull där köparna tagit kontrollen efter långa konsolideringar.

I socker ser vi ett rally som drivs av återköp av blankade positioner bland större aktörer. När priset steg upp mot en högre topp, låg hedgefonder på en förhållandevis stor nettokort position som de nu i snabb takt minskar ned på. De köper alltså socker, som rusar mot högre toppar, för att täcka blankningar.

Det är en perfekt marknad att ligga lång i och trendföljare har haft de två klassiska sättupperna för köp: utbrott följlt av rekyl (båda vilka vi skrev om i realtid på Börstjänaren).

Bomull stiger dock i riktning med vad spekulanterna tagit position på, de ligger långa med rörelsen upp. Nu gäller rekylhandel för den som ännu inte är inne.
Samma strategi kan användad i kakao, där kursen dippar efter en klassisk botten och trendskifte. Rekylen har nu pågåt i flera veckor men att köparna inte direkt kommer in är inget negativt. Snarare är det normalt att det tar lite tid, så att svaga händer skakas ut före nästa våg.

Bland spannmål prövas just nu blankarna. I vete tog säljarna över mot slutet av veckan men majs och sojabönor har inte långt kvar till en högre topp och bekräftelse på en stigande trend.

Det är spannmål som är intressant just nu, eftersom större aktörer kommer att hamna på fel sida om priserna bryter upp till högre högsta. Likt socker kan vi få explosiva rörelser när blankningar återköps. Hedgefonder har en rekordstor nettokort position i majs. Nu gäller inte fundamenta utan psykologi. En stigande trend kan lätt orsaka en våg av köporder för att ta sig ut ur förlustpositoner så snabbt som möjligt.

I guld och silver har större aktörer köpt sedan länge men minskat ned något i rekylen ned. Det viktiga är dock att de köpt för uppgång med den stigande trenden och denna grupp brukar ha rätt i trender, varför det inte är läge att gå mot dem.

Större spekulenter och hedgefonder går bra att gå mot så länge man tar position i trendens riktning, eftersom de nästan alltid skiftar positionen så att de hamnar rätt med en trend.

En intressant möjlighet denna vecka är att trejda en intradayräjong i bitcoin: köp $8350 eller blanka $7800. Räjongen är tydlig en en 60-minutersgraf.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
BT-annons
BT-annons
BT-annons
BT-annons
 
Message: