Lördag 24 februari 2018
ANNONS
strip

2017-11-06

Ekonomisk data och trender

Dollarn har en viss korrelation med aktiemarknaden, förutom när den inte har det.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 

Det blev ytterligare en vecka med nya toppar och troligtvis blir det många fler. Aktiemarknaden är urstark utan minsta tecken på rekyl ned. De större bolagen fortsätter att överraska med positiva rapporter och deras aktiekurser åker jojo upp och ned som om de var små start ups.

Det ger så klart möjligheter för kortsiktig spekulation för tekniska trendföljare. På längre sikt är det svårt nu, då så mycket är överköpt och noteras på extrema nivåer. Det vi söker efter är aktier med råstyrka inte de som trendat ned och ligger steget efter.

När det sedan vänder ned, är det dock de bolag som uppvisat en relativ svaghet som vi blankar först. Frågan är bara när det vänder ned.

Fredagens artbetslöshetssiffror var överraskande positiva och marknaden verkar gilla den nya FED-chefen Jerome Powell. Dollarindexet har reagerat mycket positivt på nyheten och kanske är det just det som blir utlösaren för en topp i marknaden. Vi har tidigare skrivit om hur de amerikanska börserna rört sig upp samtidigt som dollarn rasat, korrelationen har varit hög.

Om dollarn nu är redo för att stärkas kanske det ger utslag i negativa aktiekurser, eller inte. Möjligheten finns förstås att både dollarn och indexen fortsätter upp. Det viktigaste är trenden inte vad man tror eller lyckas förutspå. Stiger trenden både i dollarn och aktiemarknaden kan vi helt enkelt endast trycka på köpknappen. Att inte stirra sig blind på ekonomisk statistik utan istället agera var något som Jesse Livermore ansåg viktigt.

”One of the problems with looking too deeply into economic news is that it may plant suggestions in your mind, and suggestions can be dangerous to your emotional stock market health.”
Jesse Livermore

Livermore talade också om vikten av att sitta kvar på vinsterna, det var hans ”sitting” som gav utdelning. Det är i starka trender som det finns möjlighet att tjäna bra med pengar men då får man inte bli glad och ta hem vinsten vid första rörelse åt rätt håll.

På samma sätt är det viktigt att inte bli sittande i en förlorare som halveras i pris lite då och då, t.ex. Fingerprint. En stop loss dvs. nödutgång, är viktigt både för investerare och kortsiktiga handlare. Att investera i fina bolag med enorma framtidsutsikter låter bra så länge kursen går upp men när den halverats några gånger är det bara hos amatörerna som lovorden fortfarande klingar.

Sälj alltså det som går dåligt och behåll positioner som går bra och visar vinst. Tvärt emot vad som brukar kännas bra; att man säkrar lite vinst för att täcka en förlust och behåller den förlorande positionen i hopp om en vändning.

Det som går bra just nu i Sverige är fastigheter. Nästan alla talar om en bubbla och fallande priser men fastighetsbolagen fortsätter ändå upp starkt. Det är där vi fokuserat på nya köp den senaste tiden. Att dessa bolag är högt värderade har inte skrämt varken oss eller insiders som i vissa fall gått in tungt på nivåer som just nu upplevs extremt höga.
Bland råvaror har vi till BT Multiportföljen gått in i guld men priset vägrar att återtesta tidigare topp. Det börjar ta lite för lång tid och den positiva trenden riskerar att övergå till konsolidering. Sidledes rörelser är inte negativt, det är en indikation om att varken köpare eller säljar lyckats greppa tag om marknaden.

Större aktörer och hedgefonder ligger kvar i guldet. Vad som skulle ändra på det är om priset trillar ned till en ny lägre botten. Då kan vi med stor säkerhet säga att de snabbt kommer att göra exit och möjligen gå kort, de följer trenden och ligger alltid rätt i större rörelser.

Andra råvaror som är intressanta just nu är majs och vete. Dessa marknader har vi haft ett öga på länge då ingenting har hänt. I majs står kursen redo att explodera, handelsräjongen är extremt tajt. Köp eller sälj utbrott gäller. Större spekulanter ligger på en rekordstor nettoblankad position.

De har också sålt vete blankt som nu trendar ned. Rekylen upp de senaste dagarna kan användas för att inta nya blankningar. Det som är mest intressant är att köpa vete och majs, eftersom intresset för blankning är så högt. Men för det krävs att tidigare toppar passeras, det är vad som skulle kunna utlösa ett rally styrt av aggressiva aktörer som ligger på fel sida.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
BT-annons
BT-annons
 
Message: