VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2018-04-09
photo


Individualistisk hjälte i Vita Huset?
Handelskriget mellan USA och Kina kan vara början på en ny cykel.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Donald Trumps handelskrig med Kina har skapat volatilitet i vissa marknader. Guld och bitcoin står dock stilla, varken köpare eller säljare verkar ha något större intresse. Aktieindexen har vänt ned mot tidigare bottnar, vilket förklaras med oroligheter inför höjda tullavgifter.

Dow Jones och övriga aktieindex rusade mot extrema nivåer på redan höga höjder när skattesänkningar klubbades igenom, det var något som marknaden gillade: rentav en marknadspositiv Howard Roark (hjälten i Trumps favoritbok) i Vita Huset.

Men de nya avgifter, som både USA och Kina nu inför i ett handelskrig, kan bli det som startar nästa bear-marknad; en rejäl recession kan vara på gång: ”åtstramningarna i USA har börjat få konsekvenser” noterade Börstjänarens Göran Höberg i veckan.

Det handlar alltså inte bara om Donald Trumps utspel, en bear-marknad som korrigerar felinvesteringar kommer cykliskt och det kan vara dags nu, efter en lång period med stigande priser. Koppar som sägs vara ledande indikator, har redan inlett en negativ trend med lägre lägsta och lägre högsta.

Oljan kan också agera som indikator,. En ekonomi som går på högvarv har en tendens att konsumera olja, vilket ökar både efterfrågan och priset. Priset på olja har stadigt stigit tillsammans med aktieindexen den senaste tiden. Men nu har priset vänt ned utan att ha noterat en högre topp. Om oljan faller under tidigare botten, bekräftas trenden som negativ.

Veckans statistik på lager av råolja i USA visade på en minskning i en långsiktigt fallande trend. Det är för tidigt att spekulera i ett lägre oljepris. Större aktörer ligger fortfarande kvar på stora nettoköpta positioner i WTI-olja.

De har också köpt värmeolja, bensin och naturgas i stora mängder. Men det är inte säkert att de har rätt och att priset kommer att stiga. Anledningen att de har stora positioner är just att pris-trenderna varit positiva en längre tid.

Hedgefonder och större spekulanter har alltid en tendens att ligga på rätt sida trenden och ju längre den pågår, desto större prir positionerna. De har ofta fel när trenden skiftar, vilket skapar snabba rörelser just vid skiftet.

Det ger oss en trevlig bild i energisektorn just nu. För om olja och andra relaterade produkter bekräftar dagstrenderna som negativa samtidigt som större aktörer ligger på betydande köpta positioner, kan det bidra till stora utförsäljningar; långa röda staplar som bekräftar att säljarna tagit över.

Större spekulanter skall då inte bara göra exit på köpta utan även gå med den nya trenden och därmed sälja två gånger, en köpt position sedan en för blankning.

Det är vad vi såg i spannmål för några veckor sedan, fast omvänt. Större aktörer låg på extremt stora blankade positioner samtidigt som priserna bröt upp till högre högsta.

Majs, vete och sojabönor exploderade. Nu har större aktörer dock gått långa i majs och sojabönor, nu när dagstrenderna skiftat till positiv. Endast i vete ligger de kvar med en nettokort position.

Spannmål har nu kommit i fokus, när USA och Kina krigar om priserna. Kina har besvarat elden från Donals Trump med skatter på frukt, vin och kött, vilket vi skrev om under veckan som gick.

Läs mer: ”Kinas handelskrig med Kina”

Kina har också annonserat om skatter på majs, sojabönor och bomull. Något som fick dessa marknader att först falla kraftigt men sedan tvärvända upp. Kina är världens största konsument av amerikanskt spannmål, följt av Kanada och Mexico. Under 2016 sålde USA spannmål till Kina för 21,4 miljarder dollar, vilket är 16 procent av USA:s totala spannmålsexport.

Exporten av sojabönor uppgår till 22,9 miljader dollar, där 62 procent köps av Kina.

Att priserna snabbt återhämtade sig kan bero på att sojabönor från USA till Kina exporteras mellan oktober och mars. Runt 85 procent av Kinas import är redan avklarad. Kina kan nu vända sig till Brasilien och Argentina för att fylla ut underskottet. Dock råder det just nu torka i Argentina.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons