VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2018-03-05
photo


Trumptwitter får börsen att kränga
Donald Trump planerar att höja skatten på stål och aluminium, vilket kan elda på de flesta marknader.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Priset på råolja föll kraftigt förra veckan. Det handlar om en nedgång från ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp, vilket blir negativt om rekylbottnen, någor över $55 (WTI-olja), passeras. En starkare dollar har hjälpt till att få oljan på fall.

I rekylen ned får vi negativa nyheter, som t ex. dystrare utsikter för Kina som förra året tog över förstaplatsen från USA som största nettoimportören i världen. USA har ökat sin produktion av olja mycket tack vare skiffeoljan.

Veckans lagerstatistik visade att de åter ökade, denna gång med 3 miljoner fat, vilket var mer än väntat men ändå relativt lite i förhållande till den långsiktiga trenden, som varit fallande sedan ett år tillbaka. OPEC:s minskade produktion, som till stor del beror på lägre utbud från Venezuela, är positivt för priset på sikt.

En starkare dollar kan ha satt press på guldet som fallit tillbaka något de senaste dagarna. Korrelationen behöver dock inte vara dena att guldet endast kan stiga om dollarn faller, det finns perioder där både dollarn och guldet trendar upp samtidigt.

Men när Donald Trump började twittra om höjda importskatter på stål och aluminium blev det fart, inte bara på guldet som steg kraftigt, utan även aktiemarknaden och dollarn. Här har vi också en korrelation som inte behöver fortsätta i evigheter; aktiemarknaden har tidigare stigit när dollarn tappat men nu har vi sett att Mr. Trump kan få båda att rasa samtidigt.

Eventuella importskatter på stål och aluminium är negativt för USA:s fordonsindustri, som kan tvingas betala ett högre pris. Bolag som General Motors och Ford faller fritt. General Motors har på kort tid gått från $46 ned till ca $37.

Importskatter är dock inte negativt bara för den amerikanska bilindustrin, det kan skapa ett handelskrig där andra länder också börjar reglera importer med skatter. Högre skatter och försvårad handel mellan länder är knappast något som kan få S&P 500 att återta det tidigare mönstret med nya alla tiders högstanoteringar var och varannan dag.

Skatterna som Donald Trump föreslagit är hela 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, siffror i betydande storlek med tanke på att USA importerar 90 procent av aluminiumkonsumptionen och är världens största köpare av stål.

Möjligen är detta startskottet för ökad volatilitet i råvarumarknaden där vi så länge sett stabila priser utan starka långsiktiga trender. Det är troligt att priserna kommer att både stiga och falla kraftigt i samband med olika hot om nya skatter. Det är inte som i Ryssland där det är känt att exportskatterna stiger om det inhemska utbudet minskar eller om skördarna blir för stora så att staten kan plocka hem en liten bonus utan att riskera en kris.

Om det är Trump, kyla i Europa eller ofördelaktiga väderförhållanden i USA som satt fart på spannmålspriserna återstår att se. Den bästa förklaringen kommer först efteråt, när den är självklar. För oss som tekniska handlare med ett öga på spekulanternas position, är förklaringen mycket enklare.

Priset på spannmål har den senaste veckan varit utsatt för ”short covering”. Det innebär att uppgången kan förklaras med att hedgefonder för bara några veckor sedan lågt tungt i blankade positioner men nu när priserna stiger, har de tvingats göra exit och återköpa. Dessa köp har satt fart på priserna. Nu befinner sig spannmål i ett avgörande läge. För om det inte finns någon fundamental underliggande orsak till ett högre pris, är det troligt att kurserna faller tillbaka lika kraftigt och att vi då åter sett en ”short squeeze” som är så vanligt i råvarumarknaden.

Det är helt enkelt en rörelse där stoppar tas ut på korta positioner. Samma sak sker även i en stigande trend: kraftigt fallande kurser där stoppar tas ut och där priset sedan återgår till sin tidigare trend med endast de mest välinformerade aktörerna ombord.

De välinformerade aktörerna i spannmål är nu lantbrukarna som först ser hur köldknäppen i Europa påverkade vintervetet. De sitter med ”inside information” som de helt lagligt kan använda sig av, vilket bidrar till att bilda en effektiv marknad. Deras köp och sälj sker oftast inte i syfte att spekulera i priset, mer troligt handlar det om att skydda verksamheten från prisförändringar.

Sedan tidigare är det känt att produktionen av ”soft wheat” i Europa beräknas sjunka med 1,1% pga. att utsädesarealen minskat med 1,7%. För majs räknar man med en ökning på 1,6 % av landarealen men också att produktionen kommer att minska med 2%.

I USA har man länge förväntat sig ett högre utbud av vete pga. ökade landarealer men nu när priserna rusat får vi veta att torka kan komma att minska utbudet rejält.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons