VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2017-01-16
photo


Hög aktivitet bland spekulanter
Större aktörer köper guld och bomull men i vete som stiger ligger de kort.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

En av de lite mer intressanta marknaderna just nu är bomull, som just tagit sig upp till en högre högsta efter flera månader i konsolidering. Att större spekulanter och hedgefonder köpte och ökade till nettolånga positioner när priset rörde sig sidledes, stärker ett köp i utbrottets riktning.

Den senaste statistiken från CFTC visar att större aktörer har en nettolång position på 111 000 kontrakt, den största på länge. Den senaste veckan har dock priset rört sig ned i en rekyl mot den stigande trenden, vilket innebär att man fortfarande har möjligheten att köpa bomull till ett fördelaktigt pris och en bra risk/reward-kvot.

Det är dock inte detta köp som är mest intressant; skulle bomull trilla ned mot en lägre botten, under stödet från septemberbottnen som testats ett flertal gånger, ligger hedgefonderna fel i bomull. Det innebär att gruppen säljare kan tänkas växa sig mycket stor på kort tid.

Ett köp i bomull är alltså bara första steget, tar säljarna över måste man vara beredd på att byta ut den långa positionen mot en kort – vi vet aldrig åt vilket håll marknaden går.

För en vecka sedan skrev vi om vete, som befinner sig i en liknande situation. Köparna står just nu redo att ta över samtidigt som hedgefonder ligger på en relativt stor blankad nettoposition. En klassisk teknisk bottenformation bäddar för rally, köp direkt på dagens nivå.

Vete och bomull är betydligt mer intressanta, ur teknisk synvinkel, än t.ex, olja och guld. I oljan har vi så många förlustaffärer i rad (baserade på utbrott) att det borde, rent statistiskt, vara dags för en vinst.

Under förra året rörde sig olja sidledes inom en relativt stor handelsregion i dagsgrafen. Varje utbrott var början på en tvär vändning. Under sådanna förhållanden visar utbrottshandel dåligt resultat men det betyder inte att strategin inte fungerar eller att man gör något fel.

Genom att diversifiera och handla i fler marknader, ökar chansen att hitta en trend som sedan betalar för alla misslyckade försök.

Guldet har dock givit utbrottshandlare resultat på senare tid, då kursen rasat från en klassisk toppformation. Enligt CFTC har hedgefonder och större aktörer ökat till sin redan nettolånga position. Vi har samma scenario här som i vete: en lägre lägsta kan leda till att de större aktörerna inte bara gör exit i guld utan även följer trenden och blankar, då är det inte omöjligt med ett guldpris på $800.

När det gäller aktiemarknaden och de större aktieindexen har vi inte riktigt samma förutsättningar som i råvarumarknaden när vi analyserar vad de större aktörerna gör. Den senaste statistiken från Barcley Hedge visade dock att antalet fondförvaltare positiva till S&P 500 mer än dubblats på några månader.

I decembermätningen var 41,1 procent positiva till S&P 500, vilket skulle kunna bekräfta den stigande trenden.

Att gå mot marknadssentimentet i ett försök att pricka en topp i tron på att ”alla” tagit position (och att det därmed måste vända), är otroligt svårt. Vi använder istället dessa siffror som bekräftelse på trenden; när en rörelse börjar tappa momentum och stöd från större investerare, kan det vara intressant att gå mot en trend.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons