VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2023-08-28
photo


Följ spekulanter och commercials
Henrik Hallenborg förklarar CoT-indexet, statistik över vad större och mindre aktörer gör i terminsmarknaden.

Varje vecka för Commodity Futures Trading Commission (CFTC) statistik över vad commercials, större spekulanter och mindre aktörer gör i terminsmarknaden, det så kallade CoT-indexet (Commitment of Traders). Denna statistik kan vara intressant om man vill veta vem som gör vad i råvarumarknaden, men siffror finns även att tillgå för olika valutor och index, bara de handlas via en termin.

Commercials är marknadens professionella producenter och konsumenter, större aktörer som använder marknaden för att minska på risken. De ger sig till känna genom att ansöka om att få kringgå den "position limit" som finns för spekulanter. Man kan alltså inte ta hur stor position man vill i terminsmarknaden, det är reglerat av CFTC, bara om du handlar med den fysiska råvaran kan du få ett undantag. För en konsument eller producent görs ett undantag då de använder terminsmarknaden för att bli av med risken på framtida leveranser. Det kan t ex. vara en koppargruva som vill sälja framtida produktion redan i dag. Går priset ned riskerar de minskade vinstmarginaler men även att koppar sjunker under företagets kostnader för att fortsätta gruvdriften. Via en termin kan de försäkra sig om dagens pris i flera år framöver och därmed fokusera på vad de kan bäst (utvinna koppar) istället för att spekulera i marknaden.

Samma sak gäller för andra råvaror, som t. ex. kaffe, socker eller olja. Producenter och konsumenter kan fokusera på sina kärnverksamheter, bli mer effektiva, om de bara kan bli av med risken för snabba skiften i priset. Det leder till en effektivare marknad och lägre priser i slutänden. Därför är spekulantens roll viktig i samhället, för utan spekulanten måste föratagen själva räkna på risken och prisa in den i produkten, vilket leder till högre priser.

Större spekulanter skiljer CFTC från små genom rapportnivån; när en handlare tar en position större än denna nivå måste det rapporteras det till CFTC, alla kontrakt som inte rapporteras är således mindre spekulanter.

Man kan på det sättet veta vem som gör vad, om större spekulanter köper eller säljer, vad de små gör, eller de riktigt stora aktörerna, marknadens insiders, som handlar med den fysiska råvaran.

Vem skall man då följa?

Till skaran större spekulanter tillhör hedgefonder och framgångsrika privata investerare. De har växt sig stora just för att de är duktiga på att spekulera i terminsmarknaden. En mindre framgångsrik aktör förblir inte stor någon längre tid. Större spekulanter har som grupp oftast rätt i längre trender, men kan många gånger ha fel vid skiften (kanske är de framgångsrika just för att de låter "trenden vara deras vän"). Denna grupp brukar följa både fundamenta och marknadens rörelse. Om en marknad rör sig mot denna fundamentala bild hamnar spekulanterna ofta på fel sida, vilket kan ge en extra kraftig rörelse när de tvingas till exit.

Commercials är den grupp som ständigt köper för tidigt och säljer för sent. De tar oftast motsatt position mot större spekulanter. De har dock inte som sitt primära mål att spekulera i priset, de använder ju marknaden för att ta en hedge och bli av med risken, sälja framtida produktion redan nu eller bestämma leverans av en vara i framtiden redan i dag. Men är det någon som sitter med riktig inside information så är det commercials. De har bäst koll av alla och deras handel med inside information är helt laglig (som tur är).

Commercials har en enormt stor köp- och säljkraft i terminsmarknaden som bara utgör en liten del av deras totala handel med den fysiska råvaran, vilket gör att de kan gå mot en trend under en längre tid. Ju mer det faller desto mer brukar de köpa, de har råd att köpa mot en trend i flera år. När det stiger säljer de mer ju högre upp kursen går, de kan hålla sig kvar på fel sida under långa perioder.

Så svaret på frågan om vem man skall följa beror helt och hållet på sin egna placeringsfilosofi.

Den kortsiktiga mindre spekulanten gör bäst i att följa vad större spekulanter gör, eftersom de troligtvis är mer kortsiktiga än commercials. Men är man lite mer långsiktig är det intressant att följa commercials lite noggrannare.

CFTC rapporterar även Open Interest (OI), vilket visar antalet öppna terminskontrakt i en marknad. Det handlar alltså om volymen, ju fler öppna kontrakt desto högre aktivitet. När OI sjunker minskar antalet aktörer. I aktiemarknaden har man alltid x-antal aktier i omlopp, men i terminen öppnas ett nytt kontrakt varje gång det kommer en ny köpare och säljare. Om två personer med motsatta positioner väljer att göra exit, minskar alltså OI. Med denna siffra kan man se om större spekulanter blir mer intresserade eller om det handlar om likvidation av redan öppna kontrakt.

Open Interest, spekulanter och commercials positioner i de olika marknaderna finns att tillgå på CFTC:s hemsida, klicka här!


Artikeln är en repris från 2013.

Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons