VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2017-12-16
photo


Gymnasiearbete Elliotts vågteori
Elliotts vågteori är ganska oklart och obegripligt.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img7/kmm.png

 

Hej!
Jag är en gymnasieelev som gör ett gymnasiearbete inom aktier där jag ska utgå ifrån Elliots vågteori och undersöka ifall den stämmer i praktiken.

Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att svara på dessa fem frågor nedan, skulle hjälpa mig i mitt arbete väldigt mycket.

1. Vilka aktiebegrepp berörs och är nödvändiga att ta upp i en undersökning om Elliots vågteori?

2. När ska man köpa en aktie utifrån Elliots vågteori?

3. När ska man sälja en aktie utifrån Elliots vågteori?

4. Hur kommer det sig att det blir detta mönster som vågteorin visar? Psykologiskt eller finns det en förklaring?

5. Anser du att Elliots vågteori stämmer i praktiken? Förklara gärna ditt svar.

Såg att du hade gjort en video om Elliots vågteori och tänkte att du skulle kunna vara lämplig att fråga.

Hoppas du kan hjälpa mig men om du inte kan så undrar jag ifall du har något tips till någon annan som jag skulle kunna vända mig till?

Med Vänlig Hälsning/

Viktor Strömberg, gymnasieelev

----

Hej Viktor,

Tack för din fråga.

Självklart ska vi försöka få till någon hjälp till ditt gymnasiearbete!
Men för att det ska bli rätt och riktigt har jag ett par egna frågor först:

1. Har du redan lästa någonting om Elliotts vågteori? Vad i så fall? Och har du några frågor eller funderingar om det?
2. Tog du del av nämnda Youtube video? Har du några frågor eller funderingar angående den?

Jag tror att det bästa är att du försöker sätta dig in litegrann i ämnet och sedan ställer frågor om sådant som verkar oklart eller som du inte förstår.

När det gäller Elliotts vågteori måste jag förvarna att det mesta egentligen är ganska oklart och obegripligt. Och två anhängare av teorin kan ha helt olika uppfattning om hur ett marknadsläge skall tolkas. Ibland kan dom dom verka närmast fanatiskt övertygade om hur marknaden kommer att gå.

Och ibland har dom rätt och ibland har dom fel.

Jag föreslår att du googlar runt lite och studerar lite olika uppfattningar om och beskrivningar av Elliott. Det finns ganska mycket info och försök till förklaringar, även på svenska.

Jag tror det är bästa vägen att gå: att försöka tränga in lite i ämnet först och sedan komma med frågor utifrån sin förståelse.

Eller brist på förståelse kanske man ska säga. Ett tips är att inte tappa sugen i början för Elliotts vågteori är verkligen som nämnts ovan tämligen obegriplig. Läs om och läs igen.

Jag vill minnas att Lars-Jonas Ångström, i förordet till sin utmärkta bok på svenska om Elliotts vågteori, skrev någonting i stil med att man sannolikt behöver läsa om boken både en och två gånger. innan polletten trillar ner. Och det hade han alldeles rätt i!

Lycka till med arbetet och välkommen att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning
Thomas Sandström

----

Hej!

Tack för ditt svar!

Nu när jag har läst mer om Elliots vågteori har jag som förstått att den är ganska oklar och obegriplig som du säger. Jag har läst på själva modellen och förstår den ändå i större drag. Jag tog även del av Youtube-videon som gav mig mer förståelse.

Har även tagit del av  litteraturen "Tradingguiden" av Jonas Bernhardsson där det fanns ett kortare avsnitt kring teorin där det  togs upp om korrigeringsvåg, impulsvåg, rekylvåg, phi, Fibonaccis talserie, ABC-korrigering, grand supercycle, subminuette, Robert Prechter, failure swing  med mera. 

I mitt arbete ska jag ta del av 2-3 personer som har relativ bra koll på denna teori för att sedan använda det i min undersökning, och jag är som intresserad på hur du ser på Elliots vågteori utifrån mina frågor jag ställde. Om du anser den fungerar, när det är bäst att köpa och sälja utifrån teorin eller bara om allt är psykologiskt. Egentligen bara dina egna tankar kring Elliots vågteori, skulle vara jättekul och bra för mitt arbete om du skulle vilja dela med dig av dem.

Tack för tipset på han!

Annars kan jag även tycka det är lite svårt att hitta riktigt pålitliga källor för teorin så om du har några tips på källor så för du gärna skriva dem till mig.

Med Vänlig Hälsning/
Viktor Strömberg

----

Hej igen Viktor!

Så bra att du kikat lite mer på ämnet.

När det gäller börsen överlag så tycker jag det är mycket viktigt att man bildar sig en egen uppfattning. Börsaffärer kan gå hur som helst och om man satsar pengar på någonting som går åt fel håll, så är alltid bäst att kunna ta ansvar själv. Då har man i alla fall en chans att lära sig något på kuppen.

OK, då försöker jag besvara dina frågor lite kort. (Egentligen skulle varje svar kanske behöva ett eget kapitel i en bok, för att blir uttömmande.)

1. Vilka aktiebegrepp berörs och är nödvändiga att ta upp i en undersökning om Elliots vågteori?

Pris och tid. Ingenting annat. Vi tittar på aktiekurvan och försöker definiera olika vågrörelser utifrån en förutbestämd teori – eller snarare "princip": att  marknader rör sig i vågor om fem: tre impulsvågor och två rekylvågor, som tillsammans kan ses som en stor våg i en större tidsskala. På samma sätt kan också varje liten delvåg skärskådas närmare då man finner att den också är uppdelad i vågor.

2. När ska man köpa en aktie utifrån Elliots vågteori?
Elliotts vågteori är som sagt bara en princip. Det står envar fritt att tolka börsens rörelser och skapa handelsmodeller för köp- och sälj.

Om man definierat en vågrörelse och tror sig träffat rätt, så kan man till exempel köpa i ett läge när man tror att en ny impulsvåg skall inledas. Sedan kan man utforma och applicera exakta regler för sin entre. Det finns många modeller för entré. Själv tycker jag det kan vara intressant att kombinera Elliott med Fibonacci-rekylnivåer för att finna entréer. Det är dock viktigt att testa sig fram till något som fungerar i praktiken.

3. När ska man sälja en aktie utifrån Elliots vågteori?
Se 2 ovan.

4. Hur kommer det sig att det blir detta mönster som vågteorin visar?
Psykologiskt eller finns det en förklaring?

Både och: jag skulle nog säga att det finns en psykologisk förklaring.
Allting går i vågor och hela värlsdsalltet består av vågrörelser. Solen har sin gång och årstiderna växlar liksom människornas humör och samspel. Vågmönstret uppstår för att folk är tröga och känslomässiga, det tar tid att vänja sig vid en tanke och att vänja sig av med tanken.

Våg 1. En impulsrörelse – "Aha en trend!" 
Våg 2. Rekyl – "Ajdå, det var visst ingen trend." 
Våg 3. En ännu kraftigare impulsrörelse – "Hurra, det var ju en trend ändå!
Våg 4. Rekyl – Oj oj, nu är det kört, det gick alldeles för långt!
Våg 5. En avslutande impulsrörelse – "Nej, än är det inte kört! Eller, jo ... kanske?

5. Anser du att Elliots vågteori stämmer i praktiken? Förklara gärna ditt svar.

Elliotts vågteori är som Orsa Kompani och lovar ingenting bestämt. Därför kan man inte besvara den frågan kategoriskt. Jag tror att alla börsintresserade kan ha nytta av att studera Elliotts vågteori för att se hur marknaden verkligen rör sig i vågor.

Och kanske också att en skicklig trader kan ha nytta någon gång av Elliotts vågräkning. Men lika väl kanske teorin också lägger krokben för densamma. På börsen gäller det framför allt att inte ha någon blind tro på något scenario. Allt kan hända. Det är därför det är så viktigt att alltid räkna med att varje investering kan leda till förlust.

Då kommer vi in på ämnet Riskhantering – så oändligt mycket viktigare än Elliotts vågteori. 
Men det, förstås, är ju inte tillnärmelsevis lika kul!

Lycka till med ditt gymnasiearbete!

Med vänlig hälsning

Thomas Sandström

 

Läs en eventuell fortsättning av denna tråd här!

----

Om du har några frågor eller funderingar kring aktier eller vår webbplats är du välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka svara så gott vi kan.

Du kan fråga om allt mellan himmel och trejd, varmt välkommen!

Klicka här för att ställa en fråga!

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3
 
 
 
 
 
 
 
Annons