VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2017-11-04
photo


Hur väljer man förvaltare
Val av förvaltare, val av risknivå, marknadskännedom, vinnande förvaltare och Börstjänarens förvaltning.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img7/kmm.png

Hej, har tyvärr inte tagit del av den info  som jag har fått av Börstjänaren så här långt (pga sjukdom i familjen)..men det är så det är..

Fråga .. Jag är stort sett helt grön på börsen, så jag undrar .Finns det någon typ av förvaltare som kan göra alla plaseringar mot nån typ av ersättning..?? eller ni kan kanske har den tjänsten. kanske dum fråga.!

 

mvh Per Edahl

----

 

Hej Per,
Tack för din förfrågan!
(Och ursäkta sent svar.)
Angående info från Börstjänaren, så är en hel del kostnadsfritt, så man kan få ut ganska mycket av vår sajt även utan abonnemang.
Dock förlänger jag ditt provabonnemang med några veckor, så du hinner med att prova ordentligt utan att känna att du behöver dra ner på omvårdnaden av sjuka anhöriga.
Jag passar också på att skicka dig (i separat mejl) en enkel introduktionskurs (1 lektionsvideo + kurshäfte i pdf-format) som förklarar grundtanken bakom vår portföljstrategi.

När det gäller din andra fråga får jag nog lov att höja varningsflagg – inte för att frågan skulle vara ”dum" på något sätt: när det rör sig om förvaltning mot ersättning finns det många som känner sig kallade, dock är endast ett fåtal utvalda – av Finansinspektionen att få marknadsföra sig till allmänheten.

Varningsflaggen gäller dock ett antal punkter i denna komplexa fråga:

1. Idén att som nybörjare lämna bort förvaltningen mot betalning.
Självklart jättebra – om man vill ha sitt kapital förvaltat är det som nybörjare alla gånger bättre att lämna bort det än att göra det själv.
 
2. Val av förvaltare.
En otroligt viktig fråga: välj med omsorg, välj någon du litar på, välj någon som hjälpligt kan förklara för dig vad de gör: vilken strategi de placerar efter, vad de räknar med att kunna tjäna pengar på, vilka risker som finns.

3. Val av risknivå – mål med förvaltningen – tidshorisont
En ännu viktigare fråga. När behöver du pengarna? Hur stor risk är du villig att ta? Ju större risk desto större möjlighet att både vinna och förlora. Men ju större risk, desto mera tid behöver du för att låta förvaltningsstrategierna utvecklas och utjämnas. Spar du till en pension om tjugo år, så kan du ta lite större risk än om du siktar på en sommarstuga i vår. (Med hög risk kan sommarstugan bli ett slott eller en koja – och desto finare slott, desto uslare koja. Är risken för hög och tidsramen för kort tar man steget från förvaltning till gambling.)

4. Marknadskännedom
Som nybörjare tror man gärna att professionella förvaltare alltid går med vinst. (Och det tror man i och för sig alldeles rätt i! Förvaltarna lever nämligen på ersättningen från investerarna.)
Men frågan är förstås om förvaltarna alltid lyckas göra så att investerarna går med vinst? Här är det lätt att gå vilse i en djungel. Det finns förvisso ett fåtal förvaltare i världsklass som visar vinst år efter år. Sen finns det en mängd förvaltare som visar vinst ibland. Det är svårt att över en kort tidshorisont avgöra om en lyckosam förvaltare har tur eller skicklighet, eller om en förlorande förvaltare är oskicklig eller bara hade otur. Men inte heller en lång tidshorisont behöver säga så mycket. Fondbolagen rensar i rabatterna och förlorande fonder har en förmåga att försvinna och nya kommer i dess ställe, medan vinnarna blir kvar och skriver historia. På så vis visar historiken upp en oerhört framgångsrik förvaltning – för de investerare som råkade välja just de vinnande fonderna.

5. Hur får man tag på de där vinnande förvaltarna?
Ja, det är inte helt lätt. Om vi pratar om hedgefonder, som ligger Börstjänaren närmast, eftersom vi ägnar oss åt kortsiktig handel och spekulerar i både upp- och nedgång, så kan vi nog säga att en riktigt framgångsrik förvaltare antingen stänger sin fond för ytterligare investering när en lagom kapitalnivå har nåtts – eller sadlar om och expanderar, vänder sig till allmänheten och sänker risken, helt enkelt: utnyttjar sitt goda namn och rykte för att sälja en helt annan produkt, som inte nödvändigtvis är så framgångsrik – utom för honom själv.

6. Börstjänarens förvaltning
Vi har förvisso en förvaltningstjänst. Men vi kan inte marknadsföra den till allmänheten i Sverige, då vi inte är reglerade av svenska myndigheter. (Vi är förvisso reglerade av amerikanska staten och kan marknadsföra oss till allmänheten i USA.) Det är dock inget som hindrar att vi utför förvaltningstjänster för svenskar i Sverige – det är bara det att vi inte kan basunera ut det. Den som är intresserad får helt enkelt höra av sig.

Ja, detta var en liten skrap på ytan i denna, som nämnts, komplexa fråga.

Välkommen att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar.

Jag skickar dig en "Matig minikurs" via epost, hör av dig om du inte får den inom kort.

Med vänlig hälsning

Thomas Sandström

 

Läs även "Jag har samma fråga som Per E..."

----

Om du har några frågor eller funderingar kring aktier eller vår webbplats är du välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka svara så gott vi kan.

Du kan fråga om allt mellan himmel och trejd, varmt välkommen!

Klicka här för att ställa en fråga!

 

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3
 
 
 
 
 
 
 
Annons