VECKA 16
Tisdag
16
April
BT-annons
2017-10-23
photo


Nya tider är här, igen!
Bolagen i tråkiga Dow Jones exploderar 10 procent per dag, nya tider är här igen.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Amerikanska Dow Jones, ett index över de 30 största bolagen i nordamerika, börjar ta efter rörelserna i bitcoin. Detta index är känt för att vara tråkigt, med låg volatilitet där ingenting händer. Det råder dock nya tider, igen, där bolag som IBM rör sig 10 procent på en enda dag.

Bitcoin steg under veckan som gick över $6000 och Dow Jones en bra bit över 23 000. I slutet av 90-talet vände Dow Jones ned från något under 12 000 och toppen år 2007 låg runt 14 000.

Det var år 2013 som indexet passerade toppen vid 14 000 och därifrån har vi sett en uppgång som kommer att gå till historien. Mycket troligt är att efterspelet, nästa bear-marknad, också kommer att hamna i historieböckerna men kanske är det den perioden som man i framtiden kommer att komma ihåg mest; nedgången, inte uppgången.

För när man tänker tillbaka på 30-talet är det oftast elände och en utdragen recession, ekonomisk avmattning i USA, som dyker upp i tankarna. Perioden före bestod av en aktiemarknad som år efter år nådde nya extrema nivåer, alla var nöjda och glada.

Alla var också nöjda och glada vid topparna år 2000 och 2007. Vad som hände på 30-talet kan vi bara läsa om men de två senaste krascherna har många av oss varit med om. Det typiska då var att flera år före toppen var marknaden extremt högt värderad. Alla tjänade inte pengar då det var svårt att köpa in i en extremt dyr marknad, liksom det är i dag.

Warren Buffett fick hård kritik för att han stod vid sidan av de sista åren i IT-uppgången på 90-talet. Han kommenterade själv detta med att säga att det är när tidvattnet sjunker som vi ser vem som badat naken.

”Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked.” – Warren Buffett

I en bull-marknad kan alla lyckas och allra lättast är det för amatörer, det bara är att köpa och vänta. Man får bra betalt för att göra fel och bryta sunda investeringsprinciper, som t ex att inte stoppa förluster och jobba med för stor hävstång.

Det är inte bara världens aktiemarknader som är lite ”bubbliga”, även fastigheter har nått extrema höjder. I svensk media kan vi läsa var och varannan dag om varningar för extrema nivåer men liksom aktiemarknaden finns det inget som kan förutspå på vilken nivå toppen bildas eller när i tiden den sker.

Allt vi kan göra är att titta tillbaka vid liknande historiska händelser.

Som t.ex. år 2007 när Spanein upplevde en boom i fastighetsmarknaden. Då räckte det inte med att äga sin egna bostad, man skulle också ha en andra eller tredje för att hya ut. Priserna var övervärderade och byggandet gick på högvarv till den dagen då utbudet helt plötsligt överstigit efterfrågan.

I dag, 10 år efter toppen, står bostäder från boomen fortfarande tomma. Hypen ledde till många felinvesteringar där det byggdes i områden där ingen vill bo. Först nu har bostadspriserna stabiliserats efter nästan 10 år i fallande trend.

Liksom aktiemarknaden var extremt övervärderad flera år före topparna 2000 och 2007 var också den spanska bostadsmarknaden det. Alla var nöjda och glada, positiva till EU och tyckte att den ”nya ekonomin” med låga räntor var fantastisk.

Det är i dag bubbelvarning på den svenska bostadsmarknaden (men även i andra länder), men som sagt vet ingen vilket år och vid vilken nivå toppen sker. Bostäder eller aktiemarknaden, framtiden går inte att förutspå och alla som utger sig för att kunna göra det blir med tiden bevisade fel, från spåtanter till börsanalytiker.

Så vad vi just nu gör i marknaden är att köpa på de höga höjderna. Till BT Multiportföljen gick vi t.ex. lång i Facebook efter en uppgång på $20 till $175. Med lite tur tar aktien rygg på IBM och lyfter 10 procent till på en dag.

Vi kan dock knappt vänta på nästa bear-marknad. Vi vill så gärna blanka dessa nivåer, eftersom vi vet hur bra det kan gå på kort tid när det vänder ned. I en riktig bear-marknad ser de flesta grafer ut som Fingerprint Cards med en fallande trend som aldrig tycks nå sin botten, alltså det omvända av en bull-marknad.

Fingerprint Cards aktie drevs delvis upp med hjälp av hävstångsprodukter där välinformerade aktörer handlade i derivat. Precis samma sak sker i bostadsmarknaden där man med ett litet kapital som insats kan köpa för mycket mer, man får en hävstång på kapitalet. Skillnaden mellan huspriset och eget kapital lånas som i vilket derivat som helst.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons